В края на 2014 г. безконтактните плащания в Европа са се увеличили със 174%

Европейците все по-често използват услугите за безконтактни плащания
23 фев 2015 16:06, Десислава Попова
0
В края на 2014 г. безконтактните плащания в Европа са се увеличили със 174%
Снимка: архив Ройтерс

През последното тримесечие на 2014 г. безконтактните трансакции в Европа са нараснали със 174% на годишна база, а хората, ползващи възможности за безконтактно плащане, са увеличили използването на този вид услуга с 20%, отчитат от компанията за платежни услуги MasterCard.

От 1 юли 2015 г. всички новоинсталирани ПОС терминали в България ще предоставят възможност за безконтактни плащания, а до 2018 г. всички ПОС в страната трябва да разполагат с тази услуга, припомнят от компанията.

Към момента общо 14 банки, опериращи в България, издават безконтактни карти MasterCard и Maestro. Сред значимите търговци на местно ниво, чиято терминална мрежа поддържа тази функция на плащане, са петролните компании Лукойл и Shell, веригата супермаркети Пикадили, ресторантите за бързо хранене Subway, KFC и Burger King, кино веригите Арена и Синема Сити, Mtel, Jumbo, Inmedio, Ciela, а отскоро и Yellow Taxi.

Търговските обекти в световен мащаб, които предоставят възможност за безконтактни плащания, са се увеличили с 56% за една година, нараствайки до над 3 милиона локации.

Европейците все по-често използват услугите за безконтактни плащания: в Чехия 52% от трансакциите с MasterCard и Maestro в магазини са безконтактни, в Полша са 33%, в Унгария - 18%, а в Словакия - 17%.

MasterCard или Maestro Contactless се предлагат в 38 страни в Европа и в 68 страни по света, като всяка от следните държави е издала над 5 милиона безконтактни карти - Австрия, Франция, Италия, Холандия, Полша, Русия, Турция и Великобритания.

Транспортът е доказан фактор за приемането на безконтактните начини за плащане от потребителите. В Лондон милиони хора, ползващи обществения транспорт в Лондон, пътуват по-лесно и по-удобно, след като през септември 2014 г. беше въведена възможността за безконтактни плащания. Към днешна дата са регистрирани над 40 милиона пътувания с използване на безконтактна карта или устройство и безконтактни плащания, което представлява близо 12% от пътуванията, при които се плаща веднага.

„Европейците възприемат все по-добре безконтактните плащания. Холандия е един чудесен пример, тъй като е страната в Европа с най-голям ръст на безконтактните плащания, достигайки един милион трансакции на месец; през четвъртото тримесечие на 2014 г. броят на безконтактни трансакции е бил 8 пъти повече в сравнение с второто тримесечие на същата година”, коментира Хавиер Перез, президент на MasterCard Europe. 

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: безконтактни плащания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари