Apple мина Samsung на пазара на смартфони

За първи път през 2014 г. са продадени над 1 млрд. смартфона
Обновена: 4 мар 2015 16:58 | 4 мар 2015 16:58, Бойчо Попов
24
Apple мина Samsung на пазара на смартфони
Снимка: Reuters

Американският технологичен концерн Apple Inc е продал най-много смартфони в глобален мащаб през последното четвърто тримесечие, отнемайки лидерството на Samsung Electronics Co Ltd за първи път от 2011 г. насам, показват данни на анализаторската компания Gartner.

Apple е продала 74,83 млн. смартфона на крайни потребители, докато корейският концерн е продал 73,03 млн. устройства, става ясно от данните на Gartner.

Успехът на моделите с големи екрани iPhone 6 и iPhone 6 Plus насърчи продажбите на Apple през първото фискално тримесечие, приключило на 27-и декември. Компанията отчете печалба от 18 милиарда долара за периода - най-високата отчитана от публично дружество печалба според анализатора от S&P Хоуърд Силвърблат.

Продажбите на смартфони на Apple отчитат ръст от около 49 на сто през четвъртото тримесечие според Gartner. За разлика от американците, Samsung, който доминира пазара от 2011 г. насам, отчете спад от почти 12%.

През януари корейският концерн отчете пето поредно тримесечие на спад на приходите в мобилното поделение.

Смартфоните на корейската компания са сравнително изгодни – за разлика от тези на Apple. За новия iPhone 6 Plus компанията иска средно около 680 долара. Въпреки че разходите за него са само с около 15 долара по-високи от тези на стандартния модел, цената му е с около 100 долара по-висока.

„Samsung продължава да се бори за контрола над своя падащ пазарен дял на пазара на смартфони, който бе най-висок през третото тримесечие на 2013 г.", каза Аншул Гупта, главен анализатор в Gartner, цитиран от Ройтерс.

Освен на американския концерн от Купертино Samsung трябва да се противопостави и на нискобюджетните китайски производители Xiaomi и Huawei.

Като цяло през 2014 г. са били продадени за първи път над 1 млрд. смартфона. В Германия например всеки втори потребител (58%) притежава телефон, с който може да се свързва с интернет.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: пазар на смартфони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Самсунг е добра алтернатива нищо че е менте на Аифон и е предназначено за бедните
18
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 9 години
А, един да обърне внимание на статията по същество.Доставени бройки е различно от продадени. И въпреки това не може да се отрече успехът на Apple.Иначе в БГ по-успешно се продават телефоните на Samsung от висок и среден клас.37880
17
0
 
2
 
! Отговори
педро преди 9 години
В тая статия са омешани продажби и доставки. 1 милиард са доставените телефони, което означава произведени и доставени в магазини и складове, а не продадени. Реалните продажби мога да са в пъти по-малко.
16
1
 
1
 
! Отговори
Гост преди 9 години
До АнонименКакто и всички хора по белия свят. Е и, какво си се опитал да напишеш???
15
3
 
6
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Значи 1млрд са овци и *** че купват айфони, а бай *** дето не знае как да си върже гащите и живее ден за ден е много умен. Хаха... невежество, невежство :)
14
5
 
5
 
! Отговори
u78u7u8 преди 9 години
Купувайте американски неща на нереална цена. Да не е само айфона. Пример прахосмукачка рейнбол цена 4600лв., козметични продукти на алое вера също.
13
6
 
7
 
! Отговори
свинаря преди 9 години
хич не ме занимавайте с вашите ейпъли и самсунги,след като си изгубих hts-то си купих престижио със същите параметри и три пъти по ниска цена бачка си вече година и половина нормално и сега ще го сменям защото екрана му е натрошен не за друго.Пазара се наводни с евтини телефони,които си работят без проблеми
12
2
 
0
 
! Отговори
АХНАИСТИНАЛИ преди 9 години
До iIloveИстина е хаха
11
5
 
4
 
! Отговори
iIlove преди 9 години
МУЗИКАТА Е ФИЛМИТЕ В iTunes са много по ясен звук и картина.
10
4
 
4
 
! Отговори
АХНАИСТИНАЛИ преди 9 години
ВЕЛИКИ ПРОДУКТИ ПРАВЯТ!
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички разбирачи, които познавам, са с Айфони.
8
0
 
4
 
! Отговори
XAXAXXAXAXAXAXAXA преди 9 години
Глупаво племе е нашето те Американците много им пука за некви *** от БГ те нали не си знаят парите никога няма да се оправим и телим заради глупостта си.
7
7
 
4
 
! Отговори
ж преди 9 години
Най-готината марка.
6
5
 
8
 
! Отговори
К преди 9 години
1 млрд. *** .
5
5
 
11
 
! Отговори
redordead преди 9 години
много пишман гъзари смениха 5-ца със 6-ца за няколко сантиметра повече, дето уж преди не им бяха нужни. Очаква се скоро и жените им да ги сменят за няколко см. повече...
4
8
 
11
 
! Отговори
ипя преди 9 години
Супер е айФона който не ги харесва да не ги ползва.
3
8
 
11
 
! Отговори
хуавей преди 9 години
Човешката природа е много странна и необяснима на моменти. Защо например 100-ци милиони хора ще платят 600 долара,, които в много случаи взимат назаем, за нещо (айфон), което струва 200 долара? *** го разбери!
2
9
 
13
 
! Отговори
ерет преди 9 години
Ползвам Епъл от 5г. Не съм особено доволен. Трябва да го зареждам само с тяхното зарядно е най-малкото, което ме притеснява.
1
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И на лисицата гроздето й е кисело.