Китай може изкара милиарди от служителите на Alibaba

Служителите на гиганта вече имат право да търгуват с акции от компанията
23 мар 2015 22:40, Елена Кирилова
0
Китай може изкара милиарди от служителите на Alibaba
Снимка: Reuters

Китай може да изкара милиарди долари от облагането на печалбата, направена от служителите на гиганта в сферата на онлайн търговията Alibaba Group, които имат право да продават своите акции от компанията за първи път след първичното ѝ публично предлагане.

Това се случва в момент, в който страната затяга механизмите си за събиране на данъци, предава Ройтерс.

Шестмесечният период, в който служителите нямаха право да продават акциите си от компанията, изтече, което позволява на персонала, купил общо 437 млн. акции преди IPO-то да започне да търгува с тях, въпреки че 100 млн. от тях са обект на ограничения за търговия, докато компанията не обяви резултатите си през май.

Общата забрана засяга приблизително 18% от акциите на Alibaba, които, ако бъдат продадени, могат да достигнат цена от над 37 млрд. долара.

Въпреки че компанията не разкрива самоличността на акционерите, засегнати от новите правила, мнозина ще трябва да плащат данъци за продажбата на акции на фирмата, в която са заети 22 хил. души. Всичко това е обект на засилен контрол от страна на държавата, който ще помогне на Китай да събере данъците си.

Сегашните и бившите служители на Alibaba притежават около 26,7% от компанията. Данъкът върху компенсациите на заетите лица се удържа на работодателя, но данъците върху продажбите на акции трябва да се налагат на самите служители, които означава, че за властите е по-трудно да проследят целия процес.

За служителите, които притежават акции, не е необичайно да ги прехвърлят на офшорни тръстове на Каймановите острови или на Британските Вирджински острови, за да избегнат данъчното облагане, твърди източник на Ройтерс, помагащ за създаването на подобни структури.

Но благодарение на рекордното си IPO Alibaba в момента е следена отблизо от данъчните власти. Говорителят на компанията потвърди, че служителите са отговорни за отчитането на печалбата от продажбата на акции.

Още технологични новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Alibaba
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари