Шефът на Apple си дарява богатството – $785 млн.

Остава си малко пари, за да образова племенника си
27 мар 2015 09:45, Бойчо Попов
44
Шефът на Apple си дарява богатството – $785 млн.
Снимка: Ройтерс
Изпълнителният директор на американския технологичен концерн Apple Тим Кук ще се присъедини към редица много богати хора, които ще дарят цялото си богатство, предава Ройтерс.

54-годишният директор на най-голямата технологична компания в света обяви в интервю за списание Fortune, че възнамерява да дари 785 млн. долара за благотворителност. Единствената сума, която няма да дари, е необходимата за плащането на колежанското образование на 10-годишния му в момента племенник. 
 
„Човек иска да бъде камъчето в езерото, което да донесе вълната на промяната“, заявява в материала Кук.
Fortune изчислява нетното богатство на Кук въз основа на собствеността му на акции на Apple на около 120 милиона долара. Той също така притежава ограничени акции на стойност 665 милиона долара, ако бъде упражнено правото им.

Откровението на 54-годишния изпълнителен директор в продължителен профил за него във Fortune е нов пример за ставащото все по-публично дарителство на най-богатите хора в света.

Финансистът милиардер Уорън Бъфет насърчава много от богатите да даряват най-малко половината от своето богатство чрез "Giving Pledge", чиито списък съдържа имената на  такива личности, като съоснователят на Microsoft Corp Бил Гейтс, Марк Зукърбърг от Facebook Inc (FB .o) и Лари Елисън от Oracle Corp.

Кук планира да дари средствата за борба с ХИВ/СПИН, за защита правата на човека, както и за реформиране на имиграционната система в САЩ.

Кук заявява пред списанието също, че вече е започнал, без много шум, да дарява средства, но иска да разработи систематичен подход към филантропията, а не само от време на време да пише чекове.

През 2012 г. той дари 50 млн. долара за нуждите на болниците в Станфордския университет в Калифорния. Също 50 млн. долара бяха дарени на международната благотворителна организация Product Red, специализирана в борбата срещу разпространението на ХИВ, туберкулоза и малария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: Уорън БъфетТим Кук
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
ЛГБТ преди 9 години
Да дари на ЛГБТ организации!! Ние имаме нужда от пари за популяризиране на каузите ни и борба с хомобията и дискриминацията!!
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това със СПИН-а е като черна дупка. Колко и милиарди да наливаш, решение няма да се намери, защото проблемът е другаде.Жалко - пари на вятъра, но ще се облагодетелстват 1-2 компании. Мислих го за по - умен тоя директор.
29
0
 
0
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
От следващата заплата ще си ги върне. Къде е проблема? Това е само трик за пред данъчните.
28
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха ха преди 9 години
Толкова милиарди долара преди и още 785 мил. сега на учени и организации търсещи лекарство срещу СПИН - И ВСЕ ОЩЕ НЯМА РЕЗУЛТАТ. Тея са *** мързеливите алчни негодници. А някой виждал ли е отчети за изхарчените дарения от някой от тези " организации" ?
27
1
 
2
 
! Отговори
бай Шано преди 9 години
ха ха - 700-800 млн ,не искам да прави дарения САМО искам "Апъл" да си плаща данъците в държавите където ги печели , а не всичко да отива на Каиманите където не се плащат данъци , щял да дарява -смешки
26
1
 
0
 
! Отговори
adn преди 9 години
До АнонименНе, не му достигат няколко милиона до милиардер.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Р. Овч. Дали би си ги дарил на българския народ парите?!
24
1
 
3
 
! Отговори
циника преди 9 години
И като казвам, че капиталът не може да дарява, то аз нямам предвид,че хората, които го олицетворяват са лоши като хора. Те са просто хора,които обслужват един много мощен и абстрактен механизъм, какъвто е парично-стоковия.Със или без тези хора (ако не са те-ще са други,защото времето и епохата винаги намира своите хора) този кафкиански механизъм ще работи по своите собствени закони до момента, в който достигне до своето отрицание и се саморазруши - чиста диалектика.
23
0
 
3
 
! Отговори
циника преди 9 години
Капиталът има способността да се умножава, увеличава. Капиталът си има собствена природа, която е извън волята на някой чичко-паричко,който с мелодраматически жест "подарява" някакви пари.Капиталът,за да "дарява" част от себе си,значи е намерил мехънизъм,чрез който да обслужи своята собствена природа, а именно - да се умножава.Какво по-хубаво за него от фондациите.Това е като с религиите в САЩ-създаваш религия,култ и ползваш данъчни преференции.Хиляди са!
22
3
 
7
 
! Отговори
>>> преди 9 години
Спонсорира медицинските компании за разработка на нови не работещи лекарства- те ще му върнат жеста по 2. Ако богатите наистина започнат да си дават парите безвъзмездно,на тези които наистина имат нужда със сигурност ще знам ,че идва края на света и те го знаят и така се опитват да си купят съвест и опрощение на греховете преди края.
21
5
 
23
 
! Отговори
Имам Добро! преди 9 години
Срамна рускоплатена пропаганда по кометарите. Аз пък искам да кажа една добра дума за хората, които даряват и споделят парите, които са спечелили. Има добро и то е навсякъде по света, въпреки господарите от кремъл !
20
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако изчезне СПИНА то тогава господарите ще пуснат друг вирус !! Празно място няма!!!!!!!!парите са си негови щом иска да ги подарява да ги подарява :D
19
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЕдин бизнесмен, за да направи толкова пари трябва да е акула, социопат, да е извършил куп престъпления, пък дори да е гениален изобретател, парите си имат собствен живот и няма как да остане с чисти ръце. Е, съжалявам, но не мога да повярвам, че този е алтруист. А пък за добродетелите на американските милиардери и тяхното човеколюбие по - собре да не говорим.
18
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се връзвам. Има врътка, както казва българина. Я с данъците, я с нещо друго. И най обичам частицата "ще".
17
10
 
6
 
! Отговори
Велик мислител преди 9 години
А защо не дари по един долар повече, да речем, на служителите си в Китай? Сложиха им мрежи под прозорците, за да спрат да се самоубиват. Или за тях благосъстоянието на по-нисши раси не е важно. Аз пък и аз, какви глупости говоря. А впрочем, като ще дарява милиони, по-добре да ги дари за научни изследвания за лекуване на спин, а не за рехабилитация, но това си е мое мнение.
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпрос на престиж!Имал бол пари, дал.До там да я докараме и ние!
15
20
 
23
 
! Отговори
американофил преди 9 години
Затова тази нация е велика. Кога европеецът ще стигне американците. Никога. И то защото живеят в миналото, а американецът живее в бъдещето.
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойчо, в случая е трябвало да напишеш "ОСТАВЯ си..", защото както си го написал значи, че той остава. И спрете да замествате буквата "Я" с "А" в края на глаголите. Не сте интересни!
13
8
 
7
 
! Отговори
dan преди 9 години
Когато гръмна пирамидата на Мадоф, се оказа, че много "благотворителни" организации са вложили милионите си там - да се умножават ... така, че много много не вярвам на дарителите.
12
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Гневен българинРазбира се, че това са глупости. Редят си там някакви схеми, я за намаляване на данъци или бог знае какво. Бил ги "дарил" на някоя си фондация, пълни глупости, сигурно сам на себе си ги е прехвърлил или на вуйна си