Зукърбърг проправя "пътища" на Facebook в Китай

Социалната мрежа се опитва да пробие въпреки забраните
Обновена: 30 мар 2015 19:19 | 30 мар 2015 19:16, Елена Кирилова
15
Зукърбърг проправя "пътища" на Facebook в Китай
Снимка: архив Ройтерс

В Китай Facebook е забранен, но компанията увеличава усилията си да печели позиции в страната, пише Wall Street Journal.

Фирмата наема служители в Хонконг и вече има втори местен партньор, чрез който се опитва да достигне до рекламодателите. Освен това стартира специална кампания, за да привлече повече китайски компании, с които да работи, въпреки че потребителите нямат достъп до социалната мрежа в страната.

Целта е китайските компании да се възползват от възможността да достигнат до 1,39-те млрд. активни потребители на Facebook отвъд границите на азиатската страна.

Други фирми, чиито услуги са блокирани в Китай, също увеличават конкуренцията помежду си в континенталната част на страната. Google, която измести част от услугите си от Китай преди пет години заради проблеми, свързани с цензурата, пусна китайски канал за разработчици в YouTube миналия месец, а наскоро отвори и своя магазин Google Play за китайските създатели на мобилни приложения.

Този месец Twitter пък отваря първия си офис в Хонконг с надеждата да започне да печели повече от рекламния бизнес в страната.

От своя страна, Facebook търси повече клиенти като Youzu Interactive Co., шанхайски създател на онлайн игри. Youzu твърди, че броят на регистрираните дневни играчи на нейната популярна игра „League of Angels” е нараснал повече от два пъти, след като тя е похарчила по-голямата част от своя бюджет за реклама от 10 млн. юана (1,6 млн. долара) за кампания в социалната мрежа.

„Половината ни играчи идват от Facebook”, твърди Ли Уанкин, мениджър на Youzou, който се занимава с международната реклама. „Facebook е нашият най-важен инструмент в момента“.

Всичко това се случва в момент, в който Facebook увеличава усилията си да влезе в Китай. Пекин обаче забрани нея, Twitter и други чуждестранни социални мрежи.

И все пак експертите смятат, че Facebook има шанс да се представи добре, ако Пекин някога промени решението си. Китай разполага със собствени изключително популярни социални мрежи, но потребителите показват апетит и към други.

Същевременно съоснователят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг се опитва да наложи позициите си в Китай. През октомври той говори на приличен мандарин пред китайска публика в университет в Пекин. Освен това се срещна с шефовете на местни технологични гиганти като Джак Ма от Alibaba Group и Лей Джун, главния изпълнителен директор на китайския производител на смартфони Xiaomi. През декември той показа на местния интернет регулатор, който му беше на гости в централата на Facebook, че държи книгата на президента на Китай Си Дзинпин на бюрото си.

Не е ясно дали тези усилия се оценяват от Пекин. През последните месеци китайските власти затегнаха хватката си върху киберпространството и подновиха усилията си да принудят интернет потребителите да се откажат от своята анонимност. Властите не са отговорили на искането за коментар по случая.  

Повече новини за социалните мрежи можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
4
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
този изгладнял тип, който може да бъде сравнен единствено с подставен главнокомандващ на световните щази не проправя пътища, а е на лов за зайчета, маймунчета, кретенчета и други зоологически екземпляри за най-съвършената зоологическа градина- достъпна отвсякъде по света. обаче, как се казваше във филма "адвокат на дявола" - "суетата. моят любим грях."
8
2
 
4
 
! Отговори
galya преди 9 години
Усещам как някой китаец може да го "свести".
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не само там. В много корпорации и предприятия също е забранен. И не може дори с VPN да го достигнеш.
6
2
 
4
 
! Отговори
знайко преди 9 години
напълно нормално там са много пари.
5
3
 
13
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Цукерберг ще проправя навсякъде пътища, където му каже американското разузнаване.
4
10
 
5
 
! Отговори
ОТ ЮАР преди 9 години
До Анонимен - 2Законите и волята на една тиранична и диктаторска държава, в която режимът на комунистите е отговорен пряко за изтребването на над 60 милиона души нямат стойност и не могат да бъдат уважавани. Зукерберг постъпва правилно. Освен това, Зукерберг е гражданин на СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ и за него важат само законите на тази държава. За един американец, законите на Китай, Русия или други феодални общества нямат нито стойност, нито каквото и да било значение. Браво на този човек!
3
6
 
4
 
! Отговори
Черногледът преди 9 години
Хората няма какво да ядат, той ще ми прправя пътища!
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наглостта на някои хора не спира да ме изумява. Щом не се съобразява със законите и волята на една държава, значи няма място в нея.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
еврейското няма отказ... никога.. дори и в газовите печки, ще ти продават сол от потта си..