САЩ ще разбият "Месинджър" в Меркурий

Горивото на апарата свършва
16 апр 2015 12:30, Елка Василева
9
САЩ ще разбият "Месинджър" в  Меркурий
Снимка: архив, Reuters

НАСА планира края на мисията "Месинджър" (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging). С тази цел агенцията ще сблъска едноименната автоматична станция с Меркурий. Проектът бе посветен именно на изследването на планетата, съобщи на сайта си НАСА.

Горивото на апарата свършва, което е главната причина за вземането на решението за край на мисията. Предвижда се автоматичната междупланетна станция "Месинджър" със скорост от 3,91 километра в секунда да падне на повърхността на Меркурий.

НАСА планира да предаде пряко тази операция. Днес НАСА организира среща с журналисти, по време на която ще направи равносметка на резултатите от работата на "Месинджър".

Сондата "Месинджър" беше изстреляна в космоса на 3 август 2004 година от космодрума Кейп Канаверал с помощта на ракетата-носител "Делта II". Космическият апарат застана на орбитата на Меркурий на 18 март 2011 година. Това е първият космически апарат, пратен до Меркурий от 30 години насам.

"Месинджър" измина повече от 7,9 милиарда километра, които включват 15 завъртания около Слънцето, три около Меркурий, две около Венера и едно около Земята, преди да попадне на орбитата на най-близката планета до Слънцето.

Заради близкото разположение на Меркурий до Слънцето планетата е подложена на силно влияние, предимно гравитационно и радиационно. Това затруднява изследването й с автоматични междупланетни станции.

По време на мисията си "Месинджър" създаде първата подробна карта на повърхността на Меркурий, а изследването на кратерите на планетата позволиха да бъде показан нееднородният й вътрешен строеж. Сондата изучи също високоенергийните частици от Слънцето, в потока на които се оказва планетата.

Меркурий е най-малката и лека планета в Слънчевата система. Тя е по-лека и по-малка от Земята около 20 пъти, а средната й плътност е приблизително същата, както и на Земята. Годината на Меркурий продължава 88 дни. Тя няма спътници, а по физическите си характеристики планетата напомня на Луната.

Акронимът МЕСИНДЖЪР (на български: пратеник) е избран, защото Меркурий е пратеникът на боговете в Римската митология.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: МеркурийМесинджър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
7
 
! Отговори
Нийл Армстронг преди 8 години
Никаква нова информация няма да донесе сондата и нищо ново няма да научим за Плутон. Всичко вече е известно за тази планета, която е достатъчно изследвана от руските телескопи.