Сайтът ти няма мобилна версия? Сори, Google те реже

Липсата ще доведе до понижаване на ранга му в търсачката
21 апр 2015 15:47, Бойчо Попов
16
Сайтът ти няма мобилна версия? Сори, Google те реже

Американският технологичен концерн Google въвежда ново изискване за интернет страниците, които искат да получат висока позиция в списъка с резултати на търсачката. От днес компанията започва да проверява дали сайтовете са оптимизирани за смартфони. В случай че не са, ще бъдат наказвани.

Промяната, която бе анонсирана още през февруари, означава, че всеки сайт трябва да има налична мобилна версия, която да се активира автоматично при посещаване от смартфон. Интернет страниците с такава версия ще получават по-висок ранг при търсене през мобилно устройство за сметка на онези, които нямат.

Промяната заплашва редица сайтове, които са собственост на Европейския съюз, BBC както и Wikipedia, които не успяват да преминат през инструмента за тест на мобилната съвместимост на Google, съобщава BBC News.

Според теста мобилните сайтове трябва да отговарят на определени критерии, като размер на текста, пространства между връзките, както и дали съдържанието се вписва в рамките на по-малък екран. Ако даден сайт се провали на текста, Google му дава насоки за подобряване. 

Промяната е от особено значение, защото все повече потребители използват интернет предимно от мобилни устройства. Въпреки че все повече смартфони са с достатъчно големи екрани за изобразяване на стандартните страници, Google продължава да държи и на мобилната версия.

Въпреки всичко обаче наличието или липсата на мобилна версия на даден сайт няма да повлияе на ранга му при търсене от таблет, компютър или лаптоп, твърди компанията. Освен това Google ще показва допълнителна икона за мобилните страници в списъка си с резултати. Сайтовете, които използват Google Webmaster Tools, вече са получили известия, ако търсачката е преценила, че не са съвместими със смартфони в сегашния си вид.

Системата ще се активира поетапно, затова може да отнеме време, докато бъде достъпна за всички мобилни устройства. Освен това концернът уточнява, че липсата на мобилна версия на сайта ще доведе до понижаване в ранга, но не и до пълното му премахване от търсачката.

Oще подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: googleмобилни сайтове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
ser преди 7 години
Тия от гооглето са най големите мошенници, нещастници и смешници в света. С това малоумно решение го доказват за пореден път
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 14 -- Е па у клозето се къпем!
9
1
 
1
 
! Отговори
А преди 8 години
Мобилната версия на сайтовете не винаги е добра. Доста често ми се налага да търся така наречената "настолна" версия на сайта. При андроид например страницата на dens.bg е доста прорязана в сравнение със ios при епьл, но да оставим операционните системи настрани... Просто мобилните версии са орязани.
8
1
 
2
 
! Отговори
Мирчо преди 8 години
Защо никога не трябва да има монопол със всичко: за това. Но ... всичко се самозатрива все някога, и изгрява друго над него, Живот. Време е за гугъл да тръгне надолу.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Google се превърна от добрия играч в поредния Майкрософт, от когото тепърва ще патят потребителите...Ще видим от тях още много изнудване на потребителите, натиск, и ред други неприятни попълзновения.Така е, като се оформи монопол.
6
0
 
4
 
! Отговори
DE преди 8 години
Всички адаптив/респонсив страници в интернет минават теста. Затова Братя и Сестри ... използвайте Bootstrap и сходни за да е жсичко ОК
5
7
 
2
 
! Отговори
Нямате спирачки преди 8 години
Българските форумни гении набързо разкритикуваха Гугъл. Ама, че в Гугъл работят перфектни професионалисти, а *** изходили се по темата са пълни лаици и опита им в Интернет се изчерпва с писане в глупави форуми и киснене из порно сайтовете... това са подробности за *** Специалиста. Наистина сте жалки !
4
1
 
6
 
! Отговори
llll преди 8 години
До до 5Ти си zoom-вай колкото искаш, но за google и всички които следват новите тенденции, това е допълнителен action, който е остарял отдавна. Въобще номер 5 даващ акъл на IT гиганти с милиардни печалби ми звучи супер смешно.
3
5
 
10
 
! Отговори
llll преди 8 години
Много сте компетентни, няма що. 1. Google са номер 1 (все още).2. На всички им пука какъв им е google рейтинга. Google рейтинг = пари.3. Колкото и модерен да е телефона, ако сайта няма мобилна версия, сърфирането из него е ад - бутоните и линковета стават много малки и кликането е трудно. Изисква се специалне viewport tag... но това вече са технически подробности.Коментирашите по-долу определено са лаици.
2
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тия станаха най-вредната корпорация в света
1
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преместих го.