Броят на Facebook-арите се повишава до 1,44 млрд. на месец

Активните потребители през март са достигнали 936 млн.
23 апр 2015 11:46, Бойчо Попов
9
Броят на Facebook-арите се повишава до 1,44 млрд. на месец
Марк Зукърбърг. Снимка: архив Ройтерс

Бизнесът с мобилните реклами на Facebook процъфтява. През първото тримесечие пирходите от продажбите на най-голямата онлайн мрежа в света са скочили с 42 на сто до 3,54 милиарда долара. Въпреки това високите разходи натоварват печалбата. С 512 млн. долара Facebook е спечелил с една пета по-малко пари, отколкото преди една година. Групата инвестира преди всичко сериозно в центрове за данни. Като цяло разходите са с 83 процента по-високи, отколкото преди една година, предава Bloomberg.

Разходите за изследователска и развойна дейност са скочили до 1,06 млрд. долара спрямо 455 млн. долара година по-рано. Оперативният марж пък се е свил от 43% до 26%.

Броят на потребителите в глобален мащаб се повишава до 1,44 милиарда на месец, както съобщи Facebook след затварянето на борсовата сесия в САЩ в сряда. Това е с 13% повече спрямо предходната година. Всекидневно активните потребители през март са 936 млн., което е ръст със 17% на годишна база. В същото време 798 милиона потребители всеки ден влизат в социалната мрежа от смартфони и таблети – с 31% повече спрямо година по-рано.

Почти три четвърти от приходите от реклама - 73% - са били генерирани от мобилните устройства. Facebook разширява все повече своите промоционални оферти, в последно време и с видеоклипове.

Междувременно 4 млрд. видеоклипове се гледат всеки ден на платформата на Facebook, заяви основателят и главен изпълнителен директор Марк Зукърбърг в конферентен разговор след оповестяването на данните. Освен това потребителите на приложения за Facebook изпращат по около 45 млрд. текстови съобщения на ден. Към компанията спада и услуга WhatsApp с 800 милиона потребители, с която мнозина заменят SMS-ите.

В следборсовата търговия акциите се обезцениха с около 2%. Пазарът очакваше по-високи приходи от продажби. Консенсусната прогноза на анализаторите бе за приходи в размер на 3,56 млрд. долара.

Освен това резултатите се натоварват и от силния долар. Курсът свива приходите от международните пазари при прехвърлянето им в американска валута. Около половината от продажбите на Facebook се генерират извън САЩ.

„Валутата е важен фактор, защото международният бизнес прави сериозна част от приходите на Facebook", заяви анализаторът на eMarketer Дебра Ахо Улямсън.

С 3,32 млрд. долара рекламата прави по-голямата част от бизнеса на Facebook. Това е ръст от 46%. Без негативните валутни ефекти компанията би отчела нарастване от 55%, съобщи още Зукърбърг.

Facebook вече предупреди, че са нужни инвестици в инфраструктурата и разширяването на WhatsApp и услугата за споделяне на снимки Instagram. В допълнение Зукърбърг се опитва чрез инициативата Internet.org да снабди с интернет и хората в развиващите се страни. В последните месеци благодарение на нея седем милиона нови потребители вече имат интернет, добави той в сряда

„Това е солидно тримесечие", заяви Бен Шахтър, анализатор от Macquarie Research. „Тенденциите са в правилната посока". Въпросът според него е обаче дали Facebook може да поддържа ръста на разходите под контрол.

Facebook заяви междувременно, че през 2015 г. очаква ръст на приходите от между 55 и 65 процента, докато преди диапазонът бе между 55 и 70 процента.  

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Ригистрирах се по грешка във Фейсбук и сега не мога да се махна!Това е поле за изява на хора с ниско самочувствие и липса на контакти !Много е важно,че "звездата"Х е обядвала с Y и че Z е нахранил кучето на В !Еуфорията и желанието за фалшива популярност , кара младите да се снимат голи или как правят секс !Това е липса на всякаква чувство и морал!
8
1
 
2
 
! Отговори
internetlumpen преди 8 години
Тц... тц...тц...!
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До свинаря--бре бре ТИ СИ МОЖЕЛ И ДА СМЯТАШ С КАЛКУЛАТОРА,БРАВО,БРАВО ЕДИН МАЛКО ПО-УМЕН ФЪСБУКАР ДА СРЕЩНА ИЗ ФОРУМИТЕ.
6
4
 
1
 
! Отговори
Прав преди 8 години
Егати *** всички сме във фейсбукена, за да цъкаме лайкове на известните и да сме бройка фенове на звездите /малки и големи/. Бляк, няма лабаво.
5
1
 
13
 
! Отговори
фейсбукар преди 8 години
1.44 млрд. на месец си е цифра.. Гоогле транслейт ли използвате за статиите си не чога да разбера...
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много овце за стригане
3
4
 
14
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Това значи,че за една година фейсбукарите ще станат повече от 17 милиарда...
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това заглавие *** кара да са фърля от моста!
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз, не използвам сурат-тефтер, но съм направил много повече за тая бройка и от най-активните потребители.Като ми пуснат някое клипче, видимо само от регистрирани - правя регистрация с 10 минутна поща, гледам и затварям страницата. Ни потребител знам, ни парола ни нищо. Другия път пак. Имам поне 15-20 такива "мъртви" регистрации и ни една активна ;)