Microsoft се понесе по облаците

Облачният бизнес помогна на концерна да увеличи значително приходите си
Обновена: 24 апр 2015 14:00 | 24 апр 2015 12:25, Бойчо Попов
4
Microsoft се понесе по облаците
Снимка: Reuters

 Доброто развитие на облачния бизнес помогна на най-големия софтуерен концерн в света Microsoft да отчете по-висока печалба и приходи, отколкото очакваха експертите. Спадът в поделението за операционната система Windows е бил неутрализиран освен това от ръст на приходите в поделението за хардуер, съобщи Microsoft след приключването на борсовата сесия в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

Облагодетелствани от придобиването на бизнеса с мобилни телефони на Nokia приходите от продажби се повишиха през третото тримесечие с шест процента до 21,7 милиарда долара. Експертите очакваха по-малка сума – 21,1 млрд. долара.

По отношение на печалбата обаче групата трябваше да преглътне отстъпление. Печалбата спадна с 12% спрямо същия период на миналата година до 4,99 милиарда долара (4,61 милиарда евро). Въпреки че печалбата на акция падна до 62 цента за акция от 68 цента, анализаторите очакваха само 51 цента на акция. Ето защо в следборсовата търговия книжата поскъпнаха с 2,8%. Hidden Field

През януари Microsoft предупреди, че ръстът на продажбите ще се забави през лятото, тъй като компанията отчита спадащо търсене от страна на корпоративните клиенти на Windows, Office и друг софтуер. В резултат компанията, както и самият Wall Street понижиха очакванията си за финансовите резултати на дружеството.

Продължителният слаб пазар на нови персонални компютри, които задвижват продажбите на на Windows и Office софтуера на Microsoft, продължава да свива приходите от тези парични потоци, но Microsoft компенсира разликата, като продава повече различни продукти, като например софтуер за компютърни сървъри и бази данни, използван от корпорациите.

Тримесечния отчет въплъщава усилията на новия изпълнителен директор Сатя Надела да ръководи компанията в тези турбулентни времена на смяна на тенденциите, пише Wall Street Journal. Главният изпълнителен директор се опитва да отдалечи Microsoft от софтуера, инсталиран на корпоративни и персонални компютри, към абонамент за услугите, предоставяни по интернет.

„Компанията надмина очакванията във всички области“, заяви пазарният анализатор Дейвид Айвс от FBR Capital. Според него всичко говори за това, че след разочароващото предишно тримесечие Microsoft отново е на правилния път.

Въпреки спадналата печалба обаче компанията напредва в преструктурирането си. Представеното от новия изпълнителен директор Сатя Надела мото "Mobile first, Cloud first" вече носи плодове. Приходите в облачния бизнес са нараснали с над 100% на годишна база и възлизат на над 6,3 млрд. долара, съобщи Microsoft.

И нарастващото търсене на таблетите от бранда Surface имат положително въздействие. Microsoft, която години наред владееше пазара на софтуер с операционната система Windows и своя Office, възнамерява да се наложи все повече и в облачните услуги, както и да се концентрира над таблетите и смартфоните. През миналата година концернът придоби мобилния бизнес на някогашния лидер Nokia.

„Клиентите продължават да избират Microsoft за партньор, за да възстановят своя бизнес, и като резултат виждаме невероятния ръст през тримесечието на нашите услуги в облака", каза Надела. Топмениджърът, който преди около година пое Microsoft от легендата Стив Балмър, възнамерява да направи компанията по-малко зависима от традиционния бизнес софтуер.

В тази област обаче бизнесът не се развива толкова добре. Продажбите на Windows към производителите на компютри са се свили през последното тримесечие с 19%. Година по-рано търсенето на новата операционна система на Microsoft бе доста силно. Компанията реши да прекрати поддръжката на 14-годишната операционна система Windows XP, което накара редица потребителите да закупят нови компютри.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Microsoft
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да разбера, защо навсякъде под новини за Microsoft само *** коментират.
3
1
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Баце задръж още 20 години и тогава ще му вземеш поне 50000 евра.Опаковай го в найлонов чувал да не влиза прах и след 20 години го извади.Като нов ще е и тогава ще му вземеш добри пари.
2
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АЗ СЪМ СИ МОЯТ КОМП ОТ 2000 ГОДИНА И СЪС ОПЕРАЦИОННТА СИСТЕМА ВИНДОС ХР И МИ ДРЕМЕ НА ДЕДОВИЯТ. ВЕЧЕ 2 ГОДИНИ НЕ МИ СЕЕ НАЛАГАЛО ДА ПРЕИНСТАЛИРАМ КОМПА. ИМАМ ЕДИН ПРИЯТЕЛ КОЙТО СИ КУПИ НОВ КОМП ПРЕДИ 6 МЕСЕЦА С ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА ВИНДОС 7 И ДОСЕГА 3 ПЪТИ ГО ПРЕИНСТАЛИРА. КОЛКОТО ПО НОВО ТОЛКОВА ПО СКАПАНО.
1
8
 
3
 
! Отговори
Стефан д-р Чолаков преди 8 години
Майкрософт се носи стремително към удар в земята ...