Apple отново разби всички очаквания

Компанията продава все повече iPhone-и, все повече от тях - в Китай
28 апр 2015 10:00, Бойчо Попов
31
Apple отново разби всички очаквания
Снимка: Reuters

След най-успешното тримесечие в корпоративната история на света последва второто най-добро тримесечие. Това е историята за последния финансов отчет на американския технологичен концерн Apple в едно изречение.

Базираната в Купертино компания отчете приходи от цели 58 млрд. долара в периода между януари и март въпреки силния долар – а това представлява ръст от 27%. В навечерието на представянето на данните консенсусната оценка на анализаторите бе за приходи в размер на 56 млрд. долара, предава Bloomberg.

Още по-добре изразен е т.нар. "Blowout", както инвеститорите обичат да наричат надминаването на анализаторските прогнози по отношение на печалбата. Печалбата на акция възлиза на 2,33 долара, докато Wall Street очакваше 2,16 долара за акция. Спрямо резултата от миналата година, когато Apple спечели по 1,66 долара за акция, това представлява ръст от цели 40 на сто. 

По този начин през първите 90 дни на годината компанията е спечелила нето 13,6 млрд. долара – петото най-добро тримесечие в корпоративната история на света по този параметър. За първите шест месеца на новата фискална година Apple натрупа впечатляващата печалба от 31,6 млрд. долара.

Двигател на новите рекорди отново е "застраховката живот" на Apple – неговият iPhone. Новите модели iPhone 6 и iPhone 6 Plus, които компанията изкара на пазара през миналия септември, се продава повече от добре.

"Свидетели сме на все по-голям дял от хора, които минават към iPhone, отколкото отчетохме през последните периоди", коментира главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук. 

Нарастващото търсене на iPhone 6 и 6 Plus насочва Apple по пътя към най-високата годишна печалба от 2012 г. насам, а компанията предвижда продажбите за периода да надминат прогнозираните от анализаторите. Това е сигнал за трайно търсене на по-големите смартфони и за оптимизъм за новия Apple Watch, първият нов продукт на компанията под управлението на главния изпълнителен директор Тим Кук.

"Като се има предвид силата на този iPhone цикъл, разширяването на разпространението, както и излизането на пазара на първата нова продуктова категория от пет години – Apple Watch, ние вярваме, че Apple остава в началото на трансформационния цикъл", казва Брайън Уайт, анализатор в Cantor Fitzgerald & Co., в бележка към инвеститорите.

61 млн. броя от своя бестселър iPhone е продала компанията през изминалото тримесечие. Това са с 3 млн. броя повече спрямо прогнозите на анализаторите. На годишна база Apple повишава продажбите на iPhone с 40 на сто. А понеже средната цена на апарата заради по-скъпите модели с памет от 128 GB се покачи до 659 долара, Apple успява да повиши постигнатите със своя iPhone приходи с цели 55 на сто.

Oще технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: appleпазар на смартфони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 8 години
Хората коментират под новини за марката, на която са фенове. Въпросът е комплексарчета като теб какво ги кара да коментират???
21
2
 
2
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 8 години
Поредно фантастично тримесечие за Apple:- все по-голямо количество iPhone-и и все по-скъпи!- след като САЩ и Европа се насищат с iPhone, идва ред на китайците, които се оказа, че имат афинитет към качествените продукти. Някой да обясни с какво Apple ги зомбира? Маркетинг (Apple харчи в пъти по-малко пари за маркетинг от Samsung)?- вече и в развиващите се (разбирай, беднички) страни по-умните и по-богати си купуват iPhone- все-повече продажби на Mac, на фона на все по-малки продажби на PC
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бг бизнес експертите, отново предвещават мрачни времена и тотален крах на Епъл и това във време, когато се говори за нови рекордни финансови постъпления. Явно това е и една от причините България да е икономическо дъно.
19
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам Nexus 4 (L 5.1), като дизайн, характеристики и стабилност не отстъпва на айфоните (лично мнение), обаче това да си свалиш филм от замундата и да си го пуснеш, без да припарваш до PC-то е ОГРОМНА разлика спрямо iOS, както и файл мениджъра, за който вторите не са и чували. Разликата между андроид и iOS е като между хеликоптер и влак.
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 6 Брат, гордееш ли се с това? Като платиш наема, билетите и останалите разходи какво остава? Да, може би е повече, отколкото да си тук у Техно-магазин.
17
2
 
7
 
! Отговори
Apple = Jobs преди 8 години
Вземи прочети книгата *** и тогава образувай такива крайни заключения.*** е напълно обикновен търговец, вманиачен в детайлите. Това, че е имал шанса и прозорливостта да създаде компанията Apple е отражение на финансовата политика на Щатите към малкия бизнес! Има стотици други такива примери в УСАНо по същество: Научавайки за рака, Джобс организира създаването на школа, която да обучи новите си кадри на идеята Apple!Това което ги различава от всички са дребните детайли във всяко отношение
16
2
 
3
 
! Отговори
Хах преди 8 години
До :)Не е хубаво селяндурщината и некомпетентността да са на толкова преден план, както са при теб, пич ;)
15
0
 
7
 
! Отговори
Flex преди 8 години
Програмирам за мобилни устройства и ги има всичките наоколо, често идват и преди официалната им премиера новите модели. Айфоните, колкото и да не ги обичам наистина работят много гладко (и са бъгливи) въпреки значително по-слабия хардуер. Решението на ябълката да не позволява истински мултитаскинг, въпреки, че е странно, се оказа добро. Ползвам айфон 6 сега като основен телефон и кара 4-5 дена на заряд с много говорене, не е лоша машината, но дразнещо ограничена де.
14
5
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До 12 Да, и айфона ми е на 5 г. Като си взема нексус 5 или 6 и айфон 5 или 6, съотношението ще е същото. Между другото единият андроид е киткат на -найсеядрен фаблет и пак не преде пред айфоня.
13
8
 
12
 
! Отговори
знайко преди 8 години
Ябълката бавно и славно се запъти към развиващите се страни . Е те това ако не и е края ...
12
7
 
3
 
! Отговори
9 преди 8 години
И андроидите ти са по 200 лева или купени от Китай, нали? Вземи си някой нексус 5 или 6 и ела да ми говориш за Андроид.
11
7
 
6
 
! Отговори
8 преди 8 години
Голям си ми ***. Това, че РАБОТИШ в немски Техномаркет не е за хвалба, но... простено да ти е. А колкото до "виждането" на Android 5, със сигурност не си го видял преди мен, "момче" :) :) :)
10
10
 
8
 
! Отговори
Прав преди 8 години
Е ми да. Сега са в Китай, защото глупаците в Европа и щатите са на привършване.
9
14
 
17
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Пълен *** са сичките андроиди. Имам 3-4 вкъщи и един стар айфон 4, андроидите не могат да му стъпят на малкия пръст.
8
11
 
14
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
много от преди теб съм виждал андроид 5 момче. Работя в Медиа маркт Германия и много малко хора влизащи тук са пипали техника която аз съм хващал..както и да е де. Андроид 5 само да ти поясня сече дори на Самсунг 6 едж и не само по време на тежки игри, надали скоро ще поправят такъв тип проблеми, свързан пряко с разделителната им способност която е огромна и броя на уиджетите и въобще на толковото много неща които добавят по самия андроид. Досега няма измислен смартфон с андроид да не сече.
7
10
 
7
 
! Отговори
Apple = Jobs преди 8 години
Google и Microsoft ще се погрижат до 5 години Apple да са в историята или поне на дъното на хранителната верига. Веднъж вече бяха изтикани в ъгъла, но Джобс ги спаси (за което поклон). Този път, обаче, Стив го няма и ще трябва бавно и мъчително да изгаснат.
6
19
 
10
 
! Отговори
до qwerty преди 8 години
А ти виждал ли си Android 5 в действие. Няма нищо общо с бъгавата iOS, която докато не я джейлбрейкнеш, не ти дава да правиш нищо извън позволеното от господарите в Apple. Мина времето, когато iPhone беше доста по-добър от конкуренцията... и то доста отдавна.
5
4
 
21
 
! Отговори
Jimah преди 8 години
Младежи, от край време се чудя защо се карате ...Андроид или iPhone ---> какво ви пука ?! Като не ви харесва, не го купувате ... Очевидно на много хора им харесва. Това е хубавото на съвремието - за разлика от времето на "комунизма" сега имаш избор и не е необходимо да се записваш в списъци за да си вземеш Москвич или Лада ...
4
9
 
15
 
! Отговори
:) преди 8 години
Инерцията на Стив Джобс още ги влачи напред. Първата им "творба" след Джобс - часовничето Watch ще е пълен провал, затова и не смеят да споделят данни за продажбите. Да ще го купят няколко милиона *** Apple фенове, но те биха купили и *** в целофан и то за 300 долара без ДДС.Кук е търгаш и селски хитрец, изобщо не е на нивото на Джобс. Мъжката дружба го интересува много повече от технологиите.... както повечето фенове на марката, между другото :)
3
9
 
11
 
! Отговори
qwerty преди 8 години
естествено че ще е така. Просто в момента продават най-доброто. Само човек който не е работил с Айфон или българин може да е на друго мнение. Нека минусите от комплексари и ,,разбирачи,, започнат сега, и както винаги българина срещу всички останали. Но има време- след 5 години като започнат да пропадат и айфона бъде достъпен за всички в БГ ще стане модерен и в България, точно както Нокия, тогава когато вече никой не го харесва тук ще е най-добрия телефон.