Бебета с таблети още преди първите крачки

Проучване сочи, че невръстните използват техника от 6-месечни
30 апр 2015 10:14,
22
Бебета с таблети още преди първите крачки
Снимка: Reuters, архив

Една трета от невръстните деца използват смартфони и таблети още преди да проходят, показва ново проучване, пише Tech Times, цитирано от "Фокус".

Интересните резултати показват, че бебетата са изложени на въздействието на мобилните технологии повече откогато и да било. Изследването, което се опитва да установи на каква възраст малките деца се "запознават" с мобилните медии и как използват устройствата, е ръководено от Хилда Кабали от Медицинския център "Айнщайн" във Филаделфия, САЩ.

В проекта са участвали над 300 родители, най-вече от градски общности и групи с ниски доходи. Учените са установили, че една четвърт от 2-годишните деца използват мобилни устройства един час на ден.

Изследователите казват, че са изненадани от откритията. "Не очаквахме, че децата използват устройства от 6-месечна възраст", изтъква Кабали. "Някои деца стоят пред екран в продължение на 30 минути", допълва тя.

Наред с това проучването показва, че родителите използват устройствата, за да забавляват и успокояват децата си. 73% от родителите дават телефон на децата си, докато са заети с домашни задължения, а 60 на сто казват, че в такива случаи оставят децата си с таблет в ръце.

Малко под една трета от родителите приспиват децата си с мобилни устройства, а две трети ги използват, за да ги успокояват.

Експертите изтъкват, че тези навици могат да навредят на развитието на децата, независимо от съществуването на образователните мобилни приложения. Британското правителство например, предупреди през 2013 година, че прекарването на твърде много време пред електронните екрани може да доведе до емоционални проблеми при децата.

Американската академия на педиатрите също не препоръчва използването на устройства с екрани преди 2-годишна възраст.

Същите вредни ефекти се наблюдават и при по-големи деца. Изследването от 2014 година установява, че децата в предтинейджърска възраст, които биват оставени пет дена без дигиталните устройства в лагер на открито, показват по-добра способност за разпознаване на емоциите на другите хора. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бебета и бабета с таблети.
12
1
 
1
 
! Отговори
axxaaxax преди 8 години
До Анонименnqma takova neshto, kato obezdvizvane. sled 5 godini tova shte e masovoeto viz https://youtube/user/VirtuixOmni
11
2
 
9
 
! Отговори
До 14/15 преди 8 години
тези улеснения в живота си имат някаква цена и обездвижването и затвореността са най-малкото и предимно в личен план. Сещам се и за общуването, благодарение на него имаме настоящето. Може да ме упрекнеш в крайности и сигурно ще си прав, но нека поразсъждаваме какво правим ако токът спре за няколко дни/седмици. Магазини, банки, разплащания, мобилни, интернет, климатици, хладилници, парно, че и водата... всичко отива на кино и се връщаме с поне 100 години назад. А причини да спре за съжаление има.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВИЛИ 3По скоро вегетативни РЕПИЧКИ./без безгрижното детство на предишните по стари поколения/.
9
3
 
6
 
! Отговори
Bubbles преди 8 години
До Анонимен(10)Ама тогава нямаше интернет, нямаше и простотии като фейсбук, и всякакви други .лесно достъпни идиотщини както е сега.Тогава беше - Пускаш правеца и пред теб празен зелен екран. и трябва да му напишеш какво искаш...
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 10:в крайна сметка всичко на този свят е въпрос на гледна точка, но аз ще ти подскажа един потенциален - вечер, когато уж цялото семейство се е събрало, но всеки си виси пред устройството и ако има някаква нужда не говори, а си чати или звъни по мобилния. Лошо няма, но единствено времето ще покаже кой крив и прав.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На първо място не е полезно за малко дете да прекарва пред екрана повече от 30 минути на ден,да не говорим за останалите последствия за здравето...
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свиквайте ги от деца пред екрана с достъп до всички простотии в нета, после очаквайте от тях да станат здрави,умни и немързеливи хора! ;)
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема е, че от малки свикват само да играят и да се забавляват и после няма желаещи за мотиката :)
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
i noja e bil opasno otkritie predi vekove, ama vsi4ki go polsvame. vsi4ko s miarka i spored vyzrastta ne e opasno, a doprinasia za prigoda v sega6nite vremena.
3
1
 
15
 
! Отговори
2, преди 8 години
Ние, щем не щем, ще го преживеем. Но проблемът и цената остават и пред следващите поколения.
2
4
 
15
 
! Отговори
ВИЛИ преди 8 години
Така изобщо не осъзнават реалния свят. Щраква ги матрицата и ги превръща в неосъзнати рептилчета и хуманоиди.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно, не е ли това причината да има все повече деца с аутизъм, а не ваксините...