Русия дърпа шалтера на Google, Twitter и Facebook?

Трите компании не спазвали руския интернет закон
22 май 2015 20:35, Бойчо Попов
274
Русия дърпа шалтера на Google, Twitter и Facebook?
Снимка: Ройтерс

 Руският медиен надзорен орган е изпратил писма до американските компании Google, Twitter и Facebook, с които ги предупреждава за възможността да бъдат блокирани заради нарушаване на местните закони, предаде Ройтерс.

„Роскомнадзор“ заявява, че е изпратил документите на трите базирани в САЩ интернет компании, призовавайки ги да спазват новия интернет закон, който критици на президента Владимир Путин считат за цензура.

Говорителят на органа Вадим Ампелонски твърди пред Ройтерс, че заради кодиращата технология, използвана от трите компании, Русия няма как да блокира конкретни сайтове и може да премахва съдържание, нарушаващо закона, единствено като блокира изцяло услугите им.

Според критиците на Путин обаче това писмата са поредният опит за налагане на цензура върху информацията в страната. По думите на Ампелонски кореспонденцията е регулаторно напомняне към компаниите за последиците от неспазването на законите.

За да се съобразят със закона, трите компании трябва да предоставят данни за руски блогъри с над 3000 читатели дневно и да премахнат сайтове, които според „Роскомнадзор“ съдържат призиви за "неразрешени протести или размирици".

Путин, бивш агент на КГБ, описа навремето интернет като проект на американската агенция ЦРУ, подчертавайки сериозното недоверие между Москва и Вашингтон.

Законът, който бе приет през миналата година, дава правото на руските власти да блокират сайтове без наличие на съдебно решение, ако в тях се призовава за протести, неразрешени от официалните органи. Особено спорна е частта, според която популярните блогъри се приравняват към традиционните медии и по този начин се подлагат на по-голям правен контрол и отговорност.

Припомняме, че през юли 2014 г. парламентът в Русия прие законопроект, който изисква от всички технологични компании да съхраняват личните данни на своите руски потребители. Това бе първият сериозен ход за налагането на строг национален контрол върху сегменти от мрежата на фона на вълната от разкрития за наблюденията на Агенцията за национална сигурност на САЩ. Бразилското правителство предложи подобни законодателни текстове през миналата година, но по-късно се отказа от идеята, припомня Financial Times.

Още подобни технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
3
 
! Отговори
св. преди 8 години
До dp ПО ГОЛЯМО ЗЛО ОТ ВАШИНГТОН НЯМА,НЕЩО СИ СГРЕШИЛ С ПОСОКИТЕ ИЗТОК ЗАПАД!!!ОТ ТАМ ИДВАТ АНТИ ХРИСТИЯНСКИТЕ ЦЕННОСТИ И КАКВО ЛИ НЕ,АКО ПОМИСЛИШ ПО НАДЪЛБОКО!!!.............................................
116
1
 
4
 
! Отговори
св. преди 8 години
много правилно,хората ,знаят,че запъдът освен да следи др.неправи!!!
115
1
 
6
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Да пуснат една търсачка - Путин и да се реши въпроса.Те както е тръгнало и слънцето ще забранят.
114
15
 
15
 
! Отговори
dp преди 8 години
Направо да дърпат шалтера на мрежата като цяло, режим като техния не може да съществувапри условията на свободно течаща информация.Не знам дали са империя на злото - слаби и малки са та да ги броим за империя в днешно време - но ако има извор на зло някъде по планетата той ще е около Москва някъде. [репостнато, предния пост руските слуги - дежурният днес се подписва Деян нечий си - наводни с *** над него, да му създам работа да си заработи яденето днес].
113
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
спрете им нета на получовеците
112
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоз Деян Янакиев май много го стяга ушанката
111
5
 
11
 
! Отговори
Гларус преди 8 години
Путин забрани миналата година рускините да купуват западни *** и сега ходат без ***..:)
110
6
 
11
 
! Отговори
млад бандеровец преди 8 години
Дядо ми казваше: Заключи руснака в тоалетната и ще намери какво да яде..ха..ха. На тях това им е комфортно. Руски мазохизъм и да ги тъпче диктатора...ха..ха Азиатски ценности.
109
1
 
3
 
! Отговори
Деян Янакиев преди 8 години
Богатите не говорят така.Напиши си името и разсъждавай.
108
2
 
3
 
! Отговори
Деян Янакиев до 218 преди 8 години
Напиши си името, ако искаш да кажеш нещо.Не преписвай, левак.
107
2
 
4
 
! Отговори
Деян Янакиев преди 8 години
Защо другарю?Грубо и левашко е.БСП нямат общо.те са най-отвратителните национални предатели.
106
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До BURZUMДругарю, да не забравяме и кемтрейлсите! Коварният Запад ни дебне!
105
4
 
3
 
! Отговори
Деян Янакиев до ер? преди 8 години
Ти, миличък, нямаш шанс.Такива като теб ме молят за работа.Въпреки че сме с равен старт от рождението, някои спират да се развиват бързо.Други успяват.наздраве
104
4
 
2
 
! Отговори
Деян Янакиев преди 8 години
Има свобода на словото.Но трябва да можеш да си изразиш мисълта.толкоз.
103
3
 
2
 
! Отговори
Деян Янакиев преди 8 години
?!Looser
102
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бягам си тая сутрин към реката, стигам до Кендал, завивам покрай офиса на Google и изведнъж кво да видя. Ризи. Разхвърляни стотици съдрани ризи по тротоара. Ба мааму - направо спрях. Даже се скарах на едно ченге, че не е почистено. А то кво било. *** щял бил да им дърпа шалтера ...
101
2
 
2
 
! Отговори
Деян Янакиен преди 8 години
мерак=желание
100
4
 
2
 
! Отговори
Деян Янакиев преди 8 години
Да не те обидя...Преуспял Българин съм. Не знам какво да искам повече от живота.Радват ме такива като теб. И децата ти са същите-ясно.Лесно бъдеще за моите.Няма да превеждам.
99
2
 
3
 
! Отговори
Деян Янакиев преди 8 години
Разбирам...Поредния кадърник(няма такава дума), прецакан от Системата.Недооценен, неразбран.Ще го напиша на друг език.Waste of skinЕлементарно е, ще го разбереш и ще се чувстваш добре.Мисля за теб.
98
5
 
3
 
! Отговори
Деян Янакиев преди 8 години
Господар?!Филми гледаш много. Намали турските.Доколкото се е развило човечеството-винаги има организирана форма на управление.Анархията не проби- в Украйна са се пробвали преди време.В казарма да беше ходил, нямаше да водим тоя разговор.