Учени създадоха двигател на водни изпарения

Технологията все още е в експериментален стадий на развитие
17 юни 2015 15:12,
9
Учени създадоха двигател на водни изпарения
Снимка: Reuters, архив

Американски учени оповестиха, че ползвали енергия от водни изпарения, за да задействат двигатели, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк и университета Лойола в Чикаго създали две малки експериментални устройства, които функционират автономно при наличие на влажност във въздуха.

Ключът към разработването им било използването на безвредни бактерийни спори. Те са със сферична форма и се образуват във вътрешността на бактерийните клетки. Спорите се издуват с увеличаване на влажността и се свиват в суха среда. Това редуване на издуване със свиване генерира производство на енергия.

"Досега можехме да ползваме енергия от водата, която пада от дъждоносните облаци, а сега си поставихме за цел да уловим енергия от водните изпарения във въздуха", заяви съавторът на изследването Озгур Сахин от Колумбийския университет. Учените създали миниатюрни двигателчета с тесни пластмасови лентички, покрити със спори, които захранват с енергия мини возило и електролуминисцентни диоди. Когато са изложени на ефекта от влажността, спорите увеличават обема си.

Ако източникът на влажността е премахнат, те бързо се свиват. Това редуване на увеличаване на обема и свиване може да задвижи колела и бутала. Когато се съберат на едно място много лентички, се увеличава генерираната от тях енергия, увериха учените. Технологията все още е в експериментален стадий на развитие. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Hitar Petar преди 8 години
Моите експерименти в тая насока вече са успешни - прецакана гарнитура на глава...:)
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От днешните учени се очакват още по големи малоумия.
2
1
 
35
 
! Отговори
Ко, що?! преди 8 години
то към края на месеца и аз така го карам Гоуфа -на изпарения, няма лев, малко подскача ама....
1
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази новина е от 1769 година. Тогава Джеймс Уат създава парната турбина.

Спонсорирани публикации