Amazon сменя правилата за независимите автори в Kindle

Компанията вече ще определя плащанията за прочетени страници
Обновена: 23 юни 2015 15:29 | 23 юни 2015 15:27, Виктория Тошкова
5
Amazon сменя правилата за независимите автори в Kindle
Снимка: Ройтерс

Изводът за авторите вследствие на новите правила, които Amazon.com прие за платформата си за електронни книги Kindle, е един – пишете по-дълги текстове, ще ви плащат повече.

От следващия месец гигантът в електронната търговия ще плаща на независимите автори въз основа на прочетени страници, вместо на това колко пъти книгата е била заемана за четене, съобщава Ройтерс.

Новият ход ще засегне авторите, част от платформата на Kindle за директно публикуване, която позволява на писателите да определят цените и авторските права и да редактират книгата по всяко време. Правилата ще важат и за електронните книги, достъпни в програмите Kindle Unlimited и Kindle Owners' Lending Library.

Още по темата

Самостоятелното публикуване преобрази представата за това какво е да си автор. Всеки може просто да качи книгата си и да ѝ добави корица, с което се превръща в публикуван автор на платформи за електронни книги като Kindle и Smashwords.

Според Amazon компанията предприема новата стъпка „в отговор на страхотната обратна връзка, която получаваме от авторите“.

Amazon използва сложна методология, за да определи плащанията си към независимите автори. Възнагражденията са базирани на фонд, чийто размер се определя от компанията всеки месец. Съгласно новия план авторите ще взимат дял от фонда, пропорционален на прочетените брой страници.

Но макар че независимите автори използват активно платформата за самопубликуване на Amazon, в миналото компанията е попадала в няколко горчиви битки с големи издателства.

Миналата година Amazon беше в жесток спор с издателството Hachette Book Group и няколко автори във връзка с ценообразуването. Спорът бе приключен, когато през ноември двете компании достигнаха до многогодишно споразумение за продажбите на електронни и хартиени книги.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: AmazonKindle
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До oт Сидни Ав$тралияДобре ги беше подхванал "феодалните страци" един финансов министър, но всичко си е по старому. Да се смееш ли, да плачеш ли?!
3
0
 
0
 
! Отговори
ddt преди 8 години
има логика ама ако и клиентите заплащат на страница. Така ако не ти хареса книгата се набутваш за 2-3 страници а не за цяла книга.
2
0
 
5
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
Изводът не е "пишете по-дълги текстове", а пишете повече пряка реч. Навремето на Хемингуей са плащали на ред, в резултат на което стилът му е с едни безкрайни диалози: Благодаря, Джоузеф. Нищо не искам. Малко джин с тоник? Не. Възнамерявам да се отбия при мистър Боби. Ще пийна там. Пийнете тук. По-евтино е. Предпочитам да сляза до бара. Да ви приготвя първом аз едно питие. Добре. Олекна ми възкликна Джоузеф. Приготвил бях вече питието. Днес май пощата не е...и т.н и пр. ;)
1
3
 
6
 
! Отговори
oт Сидни Ав$тралия преди 8 години
Това го имаше само в БАН, норматив 250-350 страници научен труд за да си земат заплатата от 600 лева, не знам дали го има още, за БАН говоря не за норматива