Такситата в Париж на бунт срещу Uber

Причината - приходите им се свили с 30-40%
25 юни 2015 12:20, Бойчо Попов
11
Такситата в Париж на бунт срещу Uber
Снимка: Ройтерс

Шофьори на таксита блокираха достъпа до три терминала на парижкото международно летище Roissy, а движението на автомобили в няколко квартала на френската столица е нарушено заради протеста срещу услугата за превоз на пътници UberPOP, предаде Bloomberg.

Операторът на летището Aeroports de Paris заявява на сайта си, че пътят до Roissy е напълно блокиран и препоръчва на пътуващите да ползват метро и влакчета. Таксиметрови шофьори демонстрират и пред летище Orly, както и пред повечето главни жп станции, предава Agence France-Presse.

По призива на всички синдикати таксиджиите протестират срещу все по-несигурното положение в професията им и настояват за спирането на услугата UberPOP, за която не се иска лиценз, както и за прилагане на законите срещу нелегалните таксита.

От няколко месеца американската компания Uber е в конфликт с държавата заради мобилното й приложение UberPOP, предлагащо услуги на ниски цени, като свързва клиенти с непрофесионални шофьори, които да ги превозят с личните си коли.

Големи протести са предвидени за днес и в Ница, Марсилия, Тулуза, Бордо, Лион и Лил. В Париж достъпът до Гара Север е блокиран от десетки таксита, напрегната е обстановката и на Orly. Има засилено полицейско присъствие, a един от нередовните водачи е бил глобен.

Услугата UberPop на базираната в Сан Франциско компания вече е критикувана многократно от правителството. И все пак напрежението между лицензираните таксиметрови шофьори и нелицензираните водачи в Uber и други приложения, като Heetch и Djump, нараства. През последните дни шофьори на Uber са били нападани или застрашени от насилие.

Според Aбделкадер Моргад, представител на съюза на таксиметровите шофьори FTI, неговите колеги отчитат спад на приходите в размер на между 30 и 40 на сто за последните две години заради подобни услуги.

Uber твърди, че има 1 млн. потребители във Франция - в това число и 250 000 на услугата си UberPop - за малко повече от три години.

Технологичният стартъп е представен с услугата си UberХ в България от 9 декември 2014 г. Чрез платформата пътници правят заявки за споделяне на превоз в рамките на населено място. Шофьорите установяват контакт и си поделят част от разходите за използване на личните си автомобили чрез споделеното пътуване.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство срещу „Юбер България“ ООД с цел да се установи дали компанията осъществява нелоялна конкуренция спрямо таксиметровите превози. Производството е образувано по искане на „О`Кей Супертранс“ АД. 

Припомняме, че през април и Столична община подаде сигнал заради услугата „UberX“, която е алтернатива на градския транспорт и таксиметровия превоз на пътници. Според Столична община сигурността представлява проблем, независимо от твърденията на фирмата, че услугата е изключително сигурна, защото пътникът получава име, снимка и регистрация на автомобила. Общината се обърна към Комисията за становище дали предлагането на услугата превоз на пътници срещу заплащане без нужните регистрации за това не създава предпоставки за нелоялна конкуренция.

Тогава КЗК образува производство за проучване на евентуално извършено нарушение на ЗЗК от страна на регистрираните в Нидерландия компании „Юбер Б.В.“ (Uber B.V.) и „Разиер Опърейшънс Б.В.“ (Rasier Opеrtions B.V.).

В редица европейски страни има съдебни процедури срещу компанията заради нарушени правила за лицензиране на таксиметрови услуги.

Вижте снимки от протеста в Париж в галерията на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Франция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
5
 
! Отговори
Муту преди 8 години
Гледам един индивид, който опоска целия квартал, таксиджия станал. Цял живот комар, работа не е хващал, сега да, ама шило в торба седи ли? Тази професия, е много добро нощно прикритие за далавери.
6
3
 
5
 
! Отговори
axaxxaax преди 8 години
Bakshishite triabva da bydat sydeni, zashtoto blokirat gradovete. Po tqhna logika vseki moze da izleze i da protestira, che ne mu kupuvat stokata na skypa cena. Ili da protestirat, che ima zakoni i ne moze da krade svobodno , syshtata rabota. Da si pusnat bakshishite i te site, kato uber i gotovo.Zavislivi ***. Edin den sigurno horata shte se buntuvat sreshtu mashinite na niakoq korporacia, che mashite im rabotiat po dobre i po izgodno. Jivota si e takyv.
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бакшишите в Париж са основно мароканци, афганистанци, сомалийци и всякаква друга африканска ***. Прости, нахални и алчни и по нищо не отстъпват на нашите бакшиши.
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че са неприятни някои от нашите "бакшиши"- така си е! Че има мошеници-има. Ама се замислям- аз понеже съм фармацевт, утре ако почнат да се продават лекарствата по битаците- това свободен пазар ли е? Като е по-евтин аспирина с 20-30 процента на сергията, понеже е без данъци и заплата на квалифициран продавач ще си купите ли от там? Просто има някои професии за които си е необходим по специален режим на контрол, и една от тях е таксиметровата. Проблема в България с такситата е в липсата на контро
3
1
 
9
 
! Отговори
Cleo преди 8 години
Btw, pochti nawsqkyde po sweta bakshishite sa BEJANCI!
2
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бакшиша си е бакшиш навсякъде по света, обикновено мазен, гаден ***, трудно различим от клошар. Клошар с кола.
1
7
 
39
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Хаха, появи се конкуренция и бакшишите се разреваха. Свободен пазар е, подобрете си услугата и хората ще ви предпочитат. Или отивате в историята както професиите преди механизацията, предполагам и гилдията на фенерджиите са протестирали срещу електрическите лампи. :)