Без роуминг в ЕС от 2017 г.

От 30 април 2016 г. се очакват понижение на таксите
30 юни 2015 19:15, Бойчо Попов
11
Без роуминг в ЕС от 2017 г.
Снимка: архив, БулФото

Пътуващите в рамките на Европейския съюз ще могат в бъдеще да телефонират, пращат SMS и да ползват мобилен интернет по-евтино. Т. нар. такси за роуминг ще отпаднат в Европейския съюз (ЕС) от 15-и юни 2017 г., предава Ройтерс. Решението за това е взето от членките на съюза и Европейския парламент след 12-часово заседание в Брюксел и за него бе съобщено от латвийското председателство.

Споразумението е било договорено с Европейския парламент, но за да влезе в сила е необходимо да получи подкрепата на държавите от ЕС. Това означава, че роумингът ще отпадне значително по-късно от досега планираното. Преди почти година парламентът настояваше за отмяна на таксата към края на 2015 г. По-рано Европейската комисия пък постави за цел лятото на 2016 г. Сега обаче решението се забавя с още година.

Като междинно решение на 30 април 2016 г. се очаква роуминг начисленията да бъдат значително понижени. Според ЕК тогава телефонирането в рамките на ЕС ще струва най-много по 5 цента на минута (в момента 19 цента, или 37 стотинки, за изходящи и 5 цента, или 10 стотинки, за входящи повиквания), а горният лимит за SMS ще е 2 цента (в момента 6 цента).

По отношение на цената за сърфиране в мрежата, всеки мегабайт от данни ще струва най-много 5 цента (сега 20 цента). Към тези суми обаче следва да се начислява и данък добавена стойност.

И от 2017 г. операторите могат да предоставят различни ограничения, ако потребителите ползват по-често телефоните си в чужбина, а не само по време на обичайно (краткотрайно) пътуване.

Споразумение е постигнато и по отношение на спорния въпрос за интернет неутралността. Този термин означава, че доставчиците на телеком услуги ще се отнасят равноправно към клиентите си. Вече ще има гаранции, че интернет няма да бъде ограничаван, защото доставчиците няма да имат право да блокират достъпа до някои сайтове.

Потребителите на интернет ще имат по-прозрачни договори с доставчиците и ще могат по-лесно да сменят фирмата, от която получават телеком услуги.

По време на преговорите са се водили спорове и дали и какви данни (които се ползват) могат да имат приоритет при доставянето си. Според постигнатото тази нощ споразумение доставчиците на данни ще трябва да осигуряват неутралност на интернет, но им е оставена свободата да използват "оправдани мерки за управление на трафика". Такива мерки ще бъдат разрешени, когато е  необходимо предпазване на мрежите от претоварване или при кибератаки.

През следващите няколко месеца споразумението ще бъде предложено за одобрение от държавите от ЕС. Анализаторите обаче многократно са коментирали, че точно държавите са най-големите противници на бързото отпадане на таксите за роуминг и това предизвиква спорове за защитата на правата на потребителите, когато те са различни от интересите на телеком компаниите.

Преди няколко дни и еврокомисарят Гюнтер Йотингер обяви, че очаква роумингът в ЕС да отпадне през 2017 г. ЕК от години настоява за по-ниски цени. Заради слабата конкуренция сред доставчиците на услугата с времето се стигна до прекалено високи цени, твърят от комисията.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: роумингестехнологии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 2017 година еврогейската *** ще се е разпаднала 100 пъти. Много хитри *** от мобилните оператори.
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каво ме интересима да ли ще има или няма. Телефон не ползвам от 15 години. Защо да бутам на мутренските оператори в гушите като хората са измислили скайпа? Когато искам да се свържа с някой включвам скайпа и говоря с часове за 15 лв. на месец.
5
0
 
2
 
! Отговори
фф преди 8 години
то може и ес няма да има а те пишат вече
4
5
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
Няма повод за гордост да си най-бедната нещастна държава в съюза. Разберете го това всички, включително и жалкото ни подобие на президент, което постоянно се гордее с членството ни, ама на база на какво не е ясно.
3
8
 
12
 
! Отговори
ЕС преди 8 години
Държава членка на ЕС сме и сме горди с това.Не бих искал България да прилича на държава нечленка на ЕС.Примерно Македония.Навремето,които не харесваха комунизма бягаха от България със риск за живота,едва 1 процент успяваха да избягат,сега поне никой не ви пази с автомати за да не избягате от кошарата,ако не ти харесва,заминавай
2
3
 
8
 
! Отговори
мда преди 8 години
Колкото по бързо се случи толкова по близо ще сме до нормалните държави.. писнало ми е далеч по богати от нас народи да говорят за далеч по малко пари и само кожодерите тука да блажат на наш гръб...
1
2
 
20
 
! Отговори
@1 преди 8 години
Що бе? Да не емигрираш в Сибир?