59% от интернет потребителите – жертви на фишинг

Повече от 87% твърдят, че са се заразявали с компютърен вирус
4 авг 2015 21:51,
10
59% от интернет потребителите – жертви на фишинг
Снимка: Reuters, архив

Близо 59% от интернет потребителите в България са получавали заплаха за онлайн фишинг през последните 12 месеца, като делът им се е увеличил с 15% спрямо предходната година, сочи проучване на компанията за информационна сигурност ESET, с което разполага Investor.bg.  

Повече от 87% от анкетираните твърдят, че някога са се заразявали с компютърен вирус. Броят им е с 6,6% по-висок спрямо миналогодишните данни.

Най-висок дял заразени с компютърни вируси има в големите градове, които са с население над 50 хил. души - 89%, като в това число не влиза София. 88% от мъжете са ставали жертва на зараза. Броят на дамите е малко по-нисък - 85,2%. 

През последната година 42,7% от респондентите са се заразявали с компютърен вирус, а 89,2% посочват, че имат приятели, които са претърпели същото през последните 12 месеца.

86 на сто смятат, че има вируси за смартфони, като софиянци са най-убедени в това (93,5%). Като цяло мъжете са по-запознати с въпроса. 89,6% от тях са заявили, че има вируси за Android. Същият отговор са дали 78,8% от дамите.
52 на сто от респондентите вярват, че има вируси за Mac. При предходното проучване този отговор са дали по-малко от 37%. Само 39% от жените смятат, че има зловредни кодове за Mac OS, a 69 на сто от столичаните познават заплахите от вируси за Mac.

Половината респонденти не знаят, че съществуват подобни опасности и за Linux. 

78 на сто от анкетираните плащат битовите си сметки онлайн и пазаруват по този начин, а 45,8% ползват онлайн банкиране. Данните от проучването показват, че 88 на сто използват смартфон или таблет с Android, a 89% използват обществените мрежи за безжичен интернет.

96% от респондентите използват антивирусна защита на своите компютри, но броят на незащитените компютри е почти двойно по-голям спрямо предходната година (3,15%). Голям брой потребители - 43,6%, използват безплатни антивирусни програми, а над 7 на сто използват кракнат софтуер за това. Последните отбелязват 13% ръст спрямо предходната година. Най-голям брой кракнати програми се ползват в София (8,3%), предимно от мъже (7,6%).

Проучването разкрива голям спад в използването на платени антивирусни програми -  с цели 53 на сто спрямо миналата година. В София се използват най-много платени програми за защита от зловреден софтуер - 37%. Като цяло мъжете са доста по-склонни да купуват антивирусни програми (28,1%), докато това важи само за 15,4% от дамите.

Да работи бързо, да не товари компютъра и да притеснява потребителя с излишни съобщения и изскачащи прозорци - това са трите основни изисквания на потребителите към антивирусните програми, разкриват резултатите.
Само 52% от анкетираните използват защитен софтуер на смартфоните и таблетите си, а само 9,8% са склонни да платят за антивирусна програма за Android. 42% признават, че използват безплатна такава.

Анкетата е направена сред 572 участници, 68% от които мъже. Средната възраст на респондентите е 35 г.

Още икономически новини четете в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.