Apple се радва на нови успехи на пазара на смартфони

Компанията увеличи пазарния си дял през второто тримесечие на годината
21 авг 2015 11:00, Елена Кирилова
11
Apple се радва на нови успехи на пазара на смартфони
Снимка: www.pixabay.com

Apple увеличава своя пазарен дял през второто тримесечие, в рамките на което продажбите на смартфони в света нарастват с най-бавен темп от 2013 г. насам, твърди компанията за проучвания Gartner.

Производителят на iPhone може да се похвали с дял от 14,6% за тримесечието. За сравнение - година по-рано той беше 12,2%.

Конкурентът Samsung Electronics пък отчита спад в пазарния дял от 26,2% за миналата година до 21,9% през второто тримесечие на 2015 г., посочват още от Gartner.

Според компанията световните продажби на смартфони на крайни потребители са достигнали 330 млн. бройки през тримесечието, което е с 13,5% повече спрямо същия период на 2014 г.

"Въпреки че търсенето на по-евтини 3G и 4G смартфони продължава да стимулира растежа в развиващите се пазари, като цяло продажбите на смартфони остават смесени в различните региони през второто тримесечие на 2015 г.“, коментира Аншул Гупта, директор изследвания в Gartner.

Азиатско-тихоокеанският регион (без Китай), Източна Европа, Близкият Изток и Африка са най-бързо развиващите се региони, благодарение на доброто представяне на китайските и местните доставчици. За сметка на това продажбите на смартфони в Китай спадат за първи път от година, свивайки се с 4 на сто.

Въпреки пускането на новите модели Galaxy S6, високият клас телефони на Samsung продължават да се борят с конкуренцията на новите предложения на Apple, които също са с по-голям екран. Samsung губи 4,3% пазарен дял и отбелязва 5,3% спад в продажбите на смартфони през второто тримесечие на 2015 г.

Huawei се радва на най-голям ръст на продажбите – от 46,3%, благодарение на силните продажби в чужбина и тези на 4G телефони в Китай. Продажбите на iPhone се покачват с 36%, както на развиващите се, така и на развитите пазари, посочват от Gartner. Това помогна на Apple да се сдобие с 2,4 процентни пункта пазарен дял.

Общите продажби на iPhone в Китай се увеличават с 68% до 11,9 млн. броя.

Двуцифреният ръст на Apple в сегмента с висок клас устройства продължава да влияе негативно на продажбите на премиум телефони на нейните конкуренти и на маржовете на печалбата им.

По отношение на операционните системи глобалният дял на Android е засегнат от слабото представяне в Китай през второто тримесечие на 2015 г. и силното представяне на Apple в страната, която взима от пазарния ѝ дял през последните три тримесечия.

“Android отбеляза най-сниския си ръст на годишна база от 11%, като делът на операционната система достигна 82,2% през второто тримесечие на 2015 г.“, коментира Гупта.

Същевременно Microsoft продължава да прави опити да засили търсенето на Windows Phone, дори и в ниския сегмент. 

Повече технологични новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
само стоя и ви се смея, да не каже добро някой за нещо -ще го изядете с парцалите. Само да ви споделя че лидер при смартфоните не е Самсунг а Ейпъл, тя е и най-скъпата компания въобще. Какво сравнявате? Виждали ли сте продуктите на Ейпъл и тия пластмасовите буклуци на Самсунг? Гледате само цифри като купувате телефон, затова ще ни изядат китайците...нямате шанс да ги сравнявайте по изработка, по целия свет ябълката е символ на качество само тук в България не е така, смешници, утрепете се някъде
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НаблюдателЕE почни малко да ги продаваш да ги приемаш за рекламации с всевъзможни дефекти и тогава, ще си говорим. това е *** телефон. Не си оправдава цената на която се продава. Второ, има вероятност да се счупи в джобът на потребителят ( говоря за 6+). Трето виж кой е лидер в продажбите на телефони близките години, Samsung, S6 за 4 месеца не съм видял или чул да влиза за сервизен проблем, и телефона смазва апле шита по всеки параграф.
4
3
 
6
 
! Отговори
az преди 8 години
до НабухвателЕЕувеличава дяла си с 2% за тримесечие и губи ~160млрд от капитализацията си за по-малко от седмица...нямаш ли неделна литургия, псевдо евангелисте?
3
2
 
7
 
! Отговори
ТА преди 8 години
Ленче,да не ти плащат от Apple за тези статии или си роднина на Стив Джобс?!?То големи хвалби,голяма работа...направо мед ти капе от устата като ги споменеш
2
8
 
6
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 8 години
До 1, Анонимен:Никак не разбирая от материята:- Apple повишава ПАЗАРНИЯ СИ ДЯЛ с 2.4% само за ЕДНО ТРИМЕСЕЧИЕ!- пазарният дял се измерва (в случая) с брой продадени smartphones (от евтини до най-скъпи)- Apple продава САМО HIGH-END smartphones- най-продаваният smartphone iPhone 6 е на пазара вече 11 месеца (нещастният SGS6 от 4 месеца) - Apple повишава ПАЗАРНИЯ СИ ДЯЛ с 2.4% само за ЕДНО ТРИМЕСЕЧИЕ!Това е постижение и за това е статията, понимаешь?
1
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доста плоска елементарна статия. 2,4% годишен ръст (щото на практика това казват) не е успех, това си е част от нормалното клатушкане на пазара. Успех е ръст с 20%.