Как хакерите променят човешки животи?

Историите на две жени – жертви на изтичане на поверителна информация
29 авг 2015 20:12,
40
Как хакерите променят човешки животи?

След като сайтът за уреждане на извънбрачни интимни срещи Ashley Madison беше атакуван от хакери, в уеб пространството бяха публикувани данните на 33 милиона потребители. Разкриването на самоличността на тези хора неизбежно води до драматични последствия за мнозина.

БиБиСи представя 2 жени, които са конкретни примери за това колко опасно може да е изтичането на поверителна лична информация. И двете дами запазват анонимност.

Първата се представя с псевдонима “Мария”. Тя решава да провери дали годеникът й е ползвал услугите на Ashley Madison през популярна онлайн платформа, която “търси” из изнесените от хакерите данни. “Не очаквах да намеря нещо, но все пак исках да съм убедена”, споделя Мария.

Когато въвежда имейл адреса на годеника си, от базата данни излиза не просто съвпадение на адреса на ел. пощата, но и пощенски код, град и дата на раждане. Съвпаданието е красноречиво.

Мария търси сметка на годеника си. Първоначално той отрича всичко, но скоро признава. “Да, имал е множество афери. Изневерите излязоха наяве”, казва Мария.

Следват обичайните оправдания – че мъжът не знаел защо е изневерявал и че тези жени не значат нищо за него... за разлика от Мария. Но годеницата не слуша много дълго. Събира малко багаж и напуската общия им дом. Сватба няма да има.

Мария е принудена да се подложи на обстоен гинекологичен преглед и се опитва да забрави. Но преживяването оставя нелечим белег. “Наистина несправедливо е да загубиш толкова много години с някой, който води толкова двуличен живот. Просто можеше да бъде честен и да ми каже, че не е щастлив с мен”, доверява тя.

От БиБиСи говорят и с човек, който е от другата страна. “Ейми” е ползвала услугите на Ashley Madison, въпреки че е омъжена от 10 години. Идеята да има неангажираща сексуална връзка й допаднала и след като чула реклама по местно радио преди около година решила да се регистрира в противоречивата платформа.

“Ейми” твърди, че така и не е писала на никого и скоро след регистрацията е затворила акаунта си. Но 6 месеца по-късно се върнала и започнала да търси контакт с други... жени. Този път намерила подходящ човек и си разменяли имейли в продължение на седмици.

“Другата жена живееше наблизо и си допаднахме. Нейната история беше сходна на моята. Тя също беше омъжена отдавна и беше любопитна дали влечението й към нейния пол е реалност или временно явление”, споделя Ейми.

Двете започнали да си разменят интимни комплименти и неизбежно се стигнало до уговорка за среща. Ейми обаче се отказала в последния момент, защото се уплашила, че поставя брака си в опасност заради потенциална връзка, която е моментен порив.

Тя спира комуникацията и не разказва на никога за случилото се. Но сега съпругът й може да разбере, че е ползвала услугите на Ashley Madison. И подробностите твърде вероятно ще се окажат без значение.

Ashley Madison предлага на потребителите си услуга “Пълно изтриване”, която струва 19 долара и Ейми се възползвала от тази опция. Решила обаче сама да провери дали имейла й може да бъде намерен в изнесените онлайн данни и била ужасена от резултата. Не само имейл, но пощенски код, пол и имена от кредитна карта били разкрити.

Възможно е ударът на хакерите да е дошъл преди Ейми да си плати за изтриването на всичките й данни. Това обаче едва ли е от особено значение.

“Ако съпругът ми се прибере от работа и ми каже, че е разбрал, ще бъда окровена. Дано ме разбере и повярва, че след това изживяване ценя много повече нашите взаимоотношения”, казва Ейми, но с уточнението, че се надява мъжът й никога да не разбере.

Както 33 милиона други потребители, чиито данни бяха извадени на показ от хакерите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: хакериAshley Madison
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Тодор преди 8 години
Хората не са моногамни и тези 33 милиона са само капка в морето...
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еее, на тази втората кака мъжът й, ако разбере, ще бъде много разочарован, че не го е поканила да участва....
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На никой няма да му хареса да разбере, че е лъган и то от любимия човек. Веднъж изгуби ли се доверието, нищо не е същото.
25
4
 
1
 
! Отговори
Дама преди 8 години
Думата "живот" няма множествено число....
24
0
 
9
 
! Отговори
ще направя мръсно преди 8 години
Ще направя мръсно на комшията ,понеже вече се мразим ! Зная трите имена на дъщеря му ,зная номера на джи ес ема ,зная и номера на домашния телефон ,имам й и няколко снимки анфас ! Ще я регистрирам в няколко сайта за запознанства ,но ще го направя от някой компютър в някоя игрална зала ,понеже ако го направя от домашния ми компютър ще ме хванат !ВСИЧКО ТОВА РАЗБИРА СЕ ГО НАПИСАХ НА ШЕГА ,ПРОСТО ЗА ДА ПОДСКАЖА КАК ДЕЙСТВАТ И.ДИОТИТЕ И КАК РЕГИСТРИРАТ ХОРА КОИТО ВЪОБЩЕ СИ НЯМАТ И ПРЕДСТАВА !
23
1
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
АБЕ СТИГА СТЕ БУДАЛКАЛИ ХОРАТА БЕ ! НИКОЙ НЕ СЕ РЕГИСТРИРА В ТАКИВА САЙТОВЕ С ИСТИНСКИТЕ СИ ИМЕНА ,АДРЕСИ И ОФИЦИАЛНИ ИМЕЙЛИ ! ВСЕКИ СИ ИЗМИСЛЯ ОЩЕ ЕДИН ИМЕЙЛ САМО ЗА ТЕЗИ САЙТОВЕ ,ИЗМИСЛЯ СИ И ФАЛШИВИ ИМЕНА ! А НА ТЕЗИ САЙТОВЕ ВЪОБЩЕ НЕ ИМ ПУКА ,ЧЕ ХОРАТА СЕ РЕГИСТРИРАТ С ФАЛШИВИ ДАННИ ,ВАЖНО Е ДА ИМА МНОГО ПОСЕЩЕНИЯ ДА САЙТА !
22
1
 
4
 
! Отговори
:) преди 8 години
Сайтовете за запознанства са хубаво нещо. Много мои приятели си намериха там половинките. Факта, че имаш регистрация на подобно място означата, че съумяваш да си в крак с времето си и да използваш правилно променящата се околна среда.За пример пост по-долу, в който човека обяснява как ще си хване гадже без сайт. Да, но ще е само от локално запознанство. А има още толко хора в близки или по-далечни градове, с които може би ще си пасне дори повече.
21
5
 
6
 
! Отговори
:) преди 8 години
Големия праз - мъжа или жената били правели секс с друг/а. Ами то това си е в природата. Браковете са някаква илюзорна представа само за нас. В природата животинките се възползват всеки път, стига женската да ги допусне. Така и поколението е по-здраво и е имало по-голяма естествена конкуренция.
20
13
 
4
 
! Отговори
Мсвати III преди 8 години
Преди време регистрирах една колежка защото не ми пускаше....Сега чакам някой познат да я засече и да каже на мъжа и:-))))Голям сеир ще е.Като не щеш мира - на ти секира!!!!!
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като си написал всичко в нета, пзк и дори и само в комп. си, който е свзрзан с нет...какво чакаш. Поне си направи различни и/мейли за различните случаи = и са без пари и време не отнемат. И кой те кара да си пишеш името и то истоинското на някого, с когото ще си лягаш.....нещо като яденето на баницата. Повечето лайквания, кликвания и анкети са за събиране на он лайн инфо, а какво остава за сайтове за запознаства
18
0
 
13
 
! Отговори
до: 12 преди 8 години
Да бе, да! Що приказваш глупости! Мушкат се и то доста яко. Нали ги гледам в офиса какво става.Лъжат половинките си, че ще закъснеят, че има много работа и ходят да се тряскат. Някой успяват и в работно време, а други ползват обедната почивка. Айде не ми ги разправяй на мен тия, че нямали време! Още малко ще изкараш, че средната класа се размножават чрез опрашване, защото нямат време да се чукат.
17
2
 
8
 
! Отговори
Казанова преди 8 години
Голям праз! Истината за лъжата в която живеят повечето женени излезе наяве. Та това са съвсем нормални неща за запада, където както се казва всеки всекиго плющи. От доста години е на мода да се събират семейни двойки и да се плющят. Верността не е това, което беше. Няма вече морал, а и си е човещинка. То не става всеки ден да ядеш пържоли, нали! За нас сигурно е голяма сензация случилото се. Я се замислете колко от вас са верни! Колко от вашите приятели и познати са!
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полигамните хора бяха хванати. Ужас! Нещо, което рано или късно винаги излиза наяве. Особено, ако се прави систематично. Даже мога да ви кажа, че тези неща е по-добре да се разбират по-рано, защото с годините се трупа лихва (така да се каже) и после става много тежко за преживяване. Колкото повече години живееш в лъжа, толкова е по зле като излезе наяве.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не те знам в какъв филм си в САЩ и Канада, но в Западна Европа извънбрачните връзки са огромен брой. Процентът е плашещо висок. Казвам ти го като средно красива българка, живееща в западна столица... Не им трябва много на "благоверните" да си свалят гащите за чуждо ...==================Филма ми е следния - за да се задържа на работа трябва постоянно да повишавам квалификацията си, иначе съм аут. Пътуване за работа в едната посока 1час и 21 минути.Това е дереджето на 80% от средната класа там.
14
0
 
8
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Абе да ч...м жена си? За тва ли се борих за тая демокрация?
13
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За къф ми е да се запознавам електронно, като мога да си на поразия, като си гепя гадже от улицата/службата/кръчмата? Тряа да си пълен *** и задръстеняк, за да имаш нужда от специализиран сайт. Еми тва са янките.
12
0
 
18
 
! Отговори
Тео преди 8 години
Истината е като слънцето - колкото и да се опитваш да я скриеш или забулиш в тъмни облаци, тя винаги рано или късно излиза наяве. А дали ще получиш накрая красива дъга или буря - зависи изцяло от теб ;).
11
8
 
7
 
! Отговори
topkek преди 8 години
Това е недопустимо в 21 век да не мога да изневерявам на жена си. В какъв свят живеем?
10
1
 
21
 
! Отговори
кака мара преди 8 години
А стига ,бе!То трябва да си много ***, за да живееш с идеята, че като си влязал в интернет, имаш някаква анонимност.Влезеш ли там все едно си гол насред площада-няма скрито-покрито...виждаш се отвсякъде-кой си,какъв си,що си,от къде си......
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не те знам в какъв филм си в САЩ и Канада, но в Западна Европа извънбрачните връзки са огромен брой. Процентът е плашещо висок. Казвам ти го като средно красива българка, живееща в западна столица... Не им трябва много на "благоверните" да си свалят гащите за чуждо ....