Войната за селфитата: Какво ни предлага пазарът?

От външни светкавици до две предни камери, но има ли купувачи
5 окт 2015 16:24,
2
Войната за селфитата: Какво ни предлага пазарът?
Снимка: Reuters, архив

Нещо толкова просто като селфитата измести битката кой ще представи телефон с повече мегапиксели от задната камера към предната.

Селфитата, популярният сленг за автопортретните снимки с предната камера на телефона, добиха огромна популярност. И тя продължава да расте. Миналата година, на годишната среща на разработчиците, от Google съобщиха, че само с телефони, работещи с Android, са се направили 93 млн. селфита.

От знаменитости, снимащи се на събития, до поклонници със снимки с Папата - стотици хиляди снимки се качват всеки ден във Facebook, Instagram и Twitter, правейки селфитата неразделна част от популярната култура.

Затова битката при производителите изглежда ще е все по-жестика. Но ето и кои са основните пълководци във войната:

LG 10V е първият телефон, който използва не един, а два сензора при предната си камера. Една леща с 80-гадусов зрителен ъгъл и друг със 120, проектиран за групови селфита. Преди да се направи снимката потребителят може да избере кой да използва, докосвайки екрана.

Вицепрезидентът на LG е категоричен в това отношение: "Не искаме да носите вече селфи стикове".

Сегашните предни камери (или по-скоро селфи камери) имат няколко проблема, които производителите се опитват да сведат до минимума и по този начин да ни спечелят. За да избегнат точните, но не много красиви кадри, при които кожата и текстурата излизат точно, но не особено красиво, телефоните предлагат все повече инструменти за изглаждане на кожата, а в някои случаи дори се дооформят очите и брадичката.

Най-голямият враг на селфито си остава лошото осветление. От Apple вече предложиха решение - екранът влиза в ролята на светкавица - нещо, което потребителите на Android ползваха отдавна, но пък през не много популярни приложения от Google Play.

HTC с модела си Desire Eye и Sony с Xperia C3 надградиха - те сложиха светкавица и отпред.

Asus ZenFone Selfie пък удариха конкуренцията с 13-мегапикселова предна камера, колкото има и задната. Нещо повече: от Asus предложиха и LED светкавица, с която лицето на снимащия се изглежда естествено.

Lenovo пък предложиха нещо коренно различно, но и доста по-неудобно - външна светкавица. Тя се включва в плъга на слушалките, което означава, че ако слушате музика, ще трябва да я спрете, да извадите слушалките и да сложите светкавицата. Което пък означава, че ще трябва да я носите. Неудобно, но иновация. Иновация, но неудобно.

Galaxy S6 на Samsung представи сравнително разочароваща предна камера, но пък компенсира със задна. Добрата светкавица, съчетана с прецизен автофокус и добра матрица на камерата донякъде успява да компенсира предната, но пък си остава нуждата от снимки на сляпо със задната.

Селфитата се оказаха и немалка ниша за по-малките производители, които пък решиха да се съсредоточат върху тях вместо върху други хардуерни характеристики като процесор, капацитет на батерията и др.

Истинският въпрос обаче е доколко войната на селфитата ще се окаже плодотворна. Биха ли избирали потребители телефона си въз основа на предната камера? Предстои да разберем!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари