Зловреден софтуер може да засегне новите iPhone и iPad

Той засяга предимно мобилните устройства на Apple в Тайван и Китай
5 окт 2015 21:36, Елена Кирилова
0
Зловреден софтуер може да засегне новите iPhone и iPad
Снимка: архив Ройтерс

Зловреден софтуер от типа malware*, идващ от рекламна компания в Китай, може да зарази новите мобилни устройства на Apple, твърдят експерти от Palo Alto Networks, цитирани от Bloomberg.

Софтуерът, наречен YiSpecter, засяга предимно мобилните устройства на Apple в Китай и Тайван, като сваля приложения, които остават невидими за потребителя, твърдят експертите.

Кодът може да зарази устройства с марките iPhone и iPad, които са били „хакнати“ от потребителите, така че да се заобиколят софтуерните и хардуерните ограничения, както и тези, които не са променяни.

YiSpecter е поне вторият malware, за който през последните месеци стана ясно, че може да засегне приложения за устройствата на Apple. Другият зловреден софтуер, който прави същото, е XcodeGhost. Той тайно събира информация и я копира в централен сървър.

Чрез заразяването на телефони, които не са хакнати от потребителите, хакерите могат да заобиколят мерките за сигурност, които трябва да ограничават разпространението на зловреден код.

"Независимо дали iPhone-ът e хакнат или не, зловредният софтуер може успешно да бъде свален и инсталиран“, посочват експертите. „Дори и ръчно да изтриете въпросния софтуер, той автоматично ще се появи отново“.

Разпространението на YiSpecter започва още през ноември миналата година. Софтуерът отваря реклама на целия екран на устройството, когато потребителят пусне някое обикновено приложение според Palo Alto Networks.

Говорителят на Apple в Пекин не е открит веднага за коментар по темата.

*malware – вид софтуер, който нанася щети и поврежда работоспособността на устройството. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: appleзловреден софтуер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари