Подарък от Facebook: Нет и в изостанала Африка

Целта е всички хора по света да станат част от мрежата
6 окт 2015 20:40,
16
Подарък от Facebook: Нет и в изостанала Африка
Снимка: bgonair.bg

Facebook ще осигури безплатен достъп до интернет за най-отдалечените и изостанали региони на Африка. Най-голямата социална мрежа планира изстрелването на изкуствен спътник в орбитата на Земята, който до втората половина на следващата година ще започне да излъчва сигнал.

От услугата ще могат да се възползват общо 14 държави в Африка. Те са избрани заради големите си населения и слабото разпространение на достъпа до интернет. Проектът на Facebook се осъществява в сътрудничество с френската компания Ютелса.

Сателитният интернет достъп ще бъде предлаган чрез фондацията на Facebook Internet.org, чиято цел е да свърже всички хора по света, които все още не са част от глобалната мрежа. За целта ще се използва сателит AMOS-6 на израелската компания Spacecom, който ще бъде изведен в орбита в края на тази година.

Разпространението на интернет в глобален мащаб забавя темповете си най-вече заради трудностите да се свържат отдалечените региони.

"Ще продължим да свързваме целия свят, дори ако това означава да отидем извън нашата планета", заяви създателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг.

През последната година изследователската лаборатория на Facebook е проучвала самолети, дронове и спътници като възможни начини за осигуряване на сигурен безжичен интернет по въздух на места, където наземната инфраструктура не позволява това.

По-рано стана ясно, че компанията разработва 40-метровия дрон Aquila със слънчеви батерии, който да доставя интернет от височина между 20 и 30 километра.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Гледайте още новини от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и какво като ги свържат? ще разберат колко са мизерни и нещастни, и ще дойдат в европа. много добра новина, благодаря!
3
0
 
4
 
! Отговори
Дрон преди 8 години
Хъх, представяме ви телекрана от "1984", ама модерен вариант.
2
2
 
15
 
! Отговори
. преди 8 години
Абе друга е целта, ама айде...
1
2
 
14
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
"Пазете се от данайците дори когато носят дарове".