Френски регулатор размаха пръст на Facebook

Социалната мрежа следяла хора, които не са нейни потребители
10 фев 2016 12:37, Елена Кирилова
15
Френски регулатор размаха пръст на Facebook
Снимка: архив Ройтерс

Френски регулатор нареди най-голямата социална мрежа Facebook да спре да следи хората, които не са потребители на социалната мрежа, без позволение, както и да прехвърля данни за тях в САЩ. Ако компанията не се съобрази с това, тя може да се сблъска с глоба, пише Ройтерс.

Решението идва след постановление от октомври миналата година, което обяви за невалидно старото трансатлантическо споразумение, известно като Safe Harbor. То беше свързано с трансфера на данни между Европа и САЩ. Документът беше обявен за невалиден, тъй като защитата на информацията от страна на САЩ беше сметната за недостатъчно добра.

“Facebook прехвърля лични данни в САЩ, базирайки се на Safe Harbor, въпреки че Върховният съд на Европейския съюз обяви подобни трансфери за невалидни на 6 октомври 2015 г.“, посочва регулаторът CNIL в изявление.
От своя страна Facebook твърди, че прехвърлянето на данни е съобразено с европейските закони. От компанията посочват още, че защитата на личните данни на хората е в сърцевината на това, което тя прави.

Но регулаторът е категоричен, че Facebook следи хората, които не са потребители на услугата, без те да знаят това.

Това не е първият път, в който социалната мрежа си има проблеми с регулаторите в чужди страни. Миналата година тя трябваше да спре да следи потребителите в Белгия, след като регулаторът в страната отнесе въпроса до съда.

Холандските, испанските и германските власти също започнаха разследвания на практиките на социалната мрежа.  

Повече технологични новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво и да събират като информация , котира се доста добре на борсата.Сами си съдете какво знае за вас .И дали е толкова безобидна тази информация, или е абсолютен контрол.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а как точно ги следи?
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най пропадналата и фълшива социална *** още от самото и създаване ФЕЙСОБРЪК
4
1
 
12
 
! Отговори
Дедо преди 8 години
Ми нека да следят, кога си цоцам ракйката и кога одим да акам, дреме ми на паламуда!
3
1
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Дори да не се използва за изнудване, част от събраната информация може да навреди на държавата ти без потребителите дори да подозират.
2
1
 
10
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Ти не си интересна с простотиите си, интересни са хора от всякакви етажи и нива на съдебната и изпълнителната власт, както и влиятелни бизнесмени, дори обикновени хора, които могат да бъдат притискани чрез широк спектър от компромати да вземат решения в твоя вреда или в ущърб на държавата ти.
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Facebook от своето основаване са заявили че това и е основната дейност,на сайта.Събиране на лична информация.И търсене на възможности за продаване на тази информация нали това им е бизнеса.