Как се съхраняват 360TB данни на парче стъкло?

Отговорът се криеу в Superman memory crystal
18 фев 2016 15:00,
21
Как се съхраняват 360TB данни на парче стъкло?

Учени от Университета в Саутхемптън показаха революционен поглед върху нов тип технология, която може да се окаже бъдещето по отношение на съхранението на данни.

Технологията, която носи името Superman memory crystal, използва лазери и наноструктури, за да записва огромно количество данни на миниатюрни стъклени дискове. 5D технологията позволява записаната информация да се наблюдава с оптичен микроскоп и поляризатор.

Структурата на диска вляие върху начина, по който светлината преминава през стъклените словете. Наноструктурите променят поляризацията на светлината, за да могат положителните и отрицателните стойности да се четат като информация. В този случай лазерът "пише" върху трите слоя на наноструктурата с къси и силни светлинни импулси.

Учените наричат технологията накратко 5-измерно съхраняване на данни и експериментират с нея от 2013 г., когато са успели да запишат върху стъкълцата 300KB текст. Прогресът към днешна дата е огромен, защото вече са успели да запишат 360TB (1 терабайт = 1024GB) на същия размер стъкълце от преди 3 години.

Най-интересната част от експеримента е че учените обещават "почти неограничено" съхраняване на дисковете, ако се намират на стайна температура. Ако пък са в екстремни условия, дисковете ще издържат почти 14 млрд. години на температура от 190 градуса.

"Вълнуващо е само да си помислим, че сме създали технология, която може да запази документи като Декларацията за човешките права и Библията  и да ги съхранява за бъдещите поколения. Тази технология може да осигури последното доказателство за съществуването на цивилизацията ни: всичко, което сме научили, няма да бъе забравено," казва проф. Питър Казански от изследователския център Optoelectronics, който ръководи проекта.

Цялото изследване ще бъде представено тази седмица на конференцията Optical Engineering Conference в Сан Франциско и ще акцентира върху това, че технологията е на ранен етап и има нужда от доста скъпи лазери за записването на данни. Учените ще се опитат да намерят партньори, които да помогнат за изкарването на технологията от лабораториите и да влезе в реална употреба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До core I7: Японците направиха пробив в преноса на данни. Прочети малко недей гледа само *** филми
6
2
 
5
 
! Отговори
алхимика преди 8 години
Това е невъзможно! "Учените" прекалиха с лъжите си. Но все още по земята ходят балъци, които им вярват. "На лъжата краката са къси" е казал народа. То не бяха черни дупки, то не бяха бели дупки, тъмна материя, светла материя и всякакви други измишльотини.
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия "учени" от унеиверситета в Саутхемптън пак са крали технологии от великите руски учени. Казах му на Путин да си пазят военните разработки ама той не ще да ме чуе. Хак ми е сега да му измъкват откритията изпод големия руски нос. Голям е от многото лъжи.
4
1
 
5
 
! Отговори
Оптимист преди 8 години
до 11Дано доживеем да можем да си купуваме филмите, а не да ги сваляме се надявам аз...
3
0
 
8
 
! Отговори
ззз преди 8 години
Дано не остане само любопитна новина. Преди повече от 10 години имаше едни дискове, на флоурисцентен принцип, върху обикновенни пластмасови прозрачни подложки и на един диск се записва над 100ГБ и всички са презапиваеми многократно , и пишеха на 10 слоя дълбочина и съответно бяха 10-тина пъти по-бързи от DVD a устройствата струваха 2000$ дисковете центове, НО големите корпорации убиха идеята в зародиш, щото как ще си продават недоносените DVD и BR в които са вложили милиарди?Да живее прогреса
2
0
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 8 години
Че то и сега е детска игра. 1 такъв филм се тегли за 2-3 часа, а за гледането не ти е необходима голяма скорост.
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 30 милиона години Млечния път ще се сблъска с мощни космични облаци и ще се взриви.