Хакнаха личните данни на 50 млн. турци

Сред тях са и Ердоган и Давутоглу, твърдят хакерите
5 апр 2016 07:16,
10
Хакнаха личните данни на 50 млн. турци
Снимка: Архив Reuters

Хакери публикуваха в интернет база данни, за която твърдят, че съдържа лични данни за близо 50 милиона турски граждани, включително президента Реджеп Тайип Ердоган, предшественика му Абдуллах Гюл и премиера Ахмет Давутоглу, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Населението на Турция е 75 милиона души, така че ако твърденията са верни, то базата данни включва имената, адресите и номера на документите за самоличност на почти всички пълнолетни граждани на страната, застрашавайки ги с кражба на самоличност и измами.

Пробивът би бил сред най-големите в историята нарушения на неприкосновеността на личните данни, отбелязва британският сайт за технологични новини "Реджистър".

Асошиейтед прес отбелязва, че частично е проверила автентичността на информацията, въвеждайки 10 номера на документи за самоличност, които не са обществено известни, срещу имена от базата и в осем от случаите има съвпадение.

Сайтът изглежда се поддържа от исландска група, специализирала се в разкриването на информация чрез сървъри в Румъния, посочва АП.

"Кой би си представил, че ретроградните идеологии, връзкарството и нарастващият религиозен екстремизъм в Турция биха довели до раздробена и уязвима техническа инфраструктура", пишат хакерите на сайта с данните.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците нямат лични данни.Всичко там е собственост на султана ердоган.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си направят компот от тях :))))))))))Ха-ха-ха-ха-хааааааааааааааааааааа
3
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОВА СА ДАННИТЕ ОТ СТУДЕНАТА ВОЙНА,ОТПРЕДИ 25 ГОДИНИ, КОГАТО ТУРЦИЯ Е БИЛА 50 МИЛИОНА, ЗАТОВА СА 50 МИЛИОНА,А ТУРЦИЯ ВЕЧЕ Е 80 МИЛИОНА, ДАЖЕ И БРОЙКАТА НЕ СА УСПЕЛИ ДА ОТКРАДНАТ,СМЕШНИЦИ
2
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
8 съвпадения от 10 ТОВА СА СТАРИ ДАННИ ОТКРАДНАТИ ОТ ПРЕДИ ГОДИНИ,СЕГА ЩЕ ОТКРАДНАТ ДЕДОВИЯ
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Новина е например, че нашите лични данни никой не ги иска и са достояние на всеки потупал по рамото баш нашенец.