Суперкомпютър осигурява чиста вода, интернет и ток

Цената на уреда може да набъбне до 325 хил. долара
18 апр 2016 18:18,
6
Суперкомпютър осигурява чиста вода, интернет и ток
Снимка: Watly

Центърът за контрол на заболяванията към Министерството на здравеопозването в САЩ изчислява, че 9,1% от световните болести могат да бъдат предотвратени с по-чиста вода и подобрена канализация в проблемните локации. Една европейска компания усилено работи в тази посока, като освен това иска да осигури и безплатен достъп до интернет и безплатно електричество на хората в нужда, съобщава Digital Trends.
 
Watly е първият в света и най-голям соларно захранван компютър, който използва термална технология, за да осигурява чиста вода, електричество и интернет на около 750 души. Дълга около 40 метра, тази машина може да хигиенизира до 5000 литра вода на ден, като в същото време генерира електричество, което мжое да се използва за зареждане на външни устройства. Освен това, Watly има вграден рутер, който осигурява достъпа до интернет.
 
Системата използва процес на дестилация, който позволява обезсоляването на морската вода и премахването на патогени и замърсители. Фотоволтаични панели върху повърхността на машината служат за генерирането на електричеството. Произведната електроенергия се съхранява във вътрешна батерия, която може да зарежда всякакви джаджи и устройства, дори лаптопи. Безжичната връзка с интернет е с обхват до 500 метра и може да изпраща всичко - текстове, изображения, видеа.
 
Прототипи на соларната машина се тестват през последните три години, като официалният тест се е случил в село в Гана и донесъл на компанията няколко награди и допълнително финансиране в размер на 2 млн. долара. Въпреки че тази инвестиция е отишла за изграждането на още и още прототипи, компанията стартира Indiegogo кампания, която да популяризира проекта и да му помогне да набере още средства.
 
За всяка бройка от супермашината са нужни 75,000 долара, за да бъде изработена. Тези пари биха били достатъчни само за машина, която дестилира водата. Ако трябва да се включат и останалите екстри, които може да предостави, то нужната сума нараства до 325,000 долара за бройка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
ss преди 8 години
Не с половината а с по малко от 1%.Иначе това е пример за нашенско "усвояване на средства". В Гана с няколко огледала ще имаш много повече вода."Термална технология" означава да дупчиш на дълбочина стотина метра до загрети води , а тук няма такова нещо.Рутер с 500 м обхват струва под 100$. Остават соларни батерии и акумулатор и един комп. И въобще за тези пари в Гана може да се направят 10х10 пъти повече неща за същата функция.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С полвината военен бюджет на САЩ можеш да нахраниш не само бедните...
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ба го и компа. Моя ако не му пусна ток не само че не дава ми и не тръгва, и интернет не дава. Да не говорим че кранче за вода дори не е инсталирано