Бузлуджа: Телепорт, лукс и вместо петолъчка – лъв

Уникалната технология е проект на двама студенти в Единбург
26 апр 2016 17:30,
24
Бузлуджа: Телепорт, лукс и вместо петолъчка – лъв
Снимка: архив Булфото

Рухналият соцпаметник на Бузлуджа е потънал в лукс, има асансьор, петолъчката е заменена с лъв, а вътре е възможна телепортация.

Да, това е новият живот на един от символите на социализма. Гледката може да се открие пред всеки, стига да сложи специални очила. Те са част от уникална технология, пресъздаваща виртуална реалност.

Проектът е съвместен труд на двама студенти в Единбург – единият е българинът Тодор Русанов, а другият – колегата му от Полша Рафал Чарновски. Разработката се казва "Бузлуджа VR" – тя е първата визуализация на паметника, показана с контролери и очила за виртуална реалност от последно поколение.

След като сложат специалните очила пред потребителите се открива другата Бузлуджа. Сградата е същата, но петолъчката на върха е заменена с лъв. Лозунгите на входа са сменени с националния химн на Република България. Влизайки в сградата, виртуалната реалност пренася в луксозно помещение, което прилича на модерно лоби в хотел, информира "Дарик".

Второто ниво отвежда с асансьор в театрална зала с роял в центъра, а от прозорците на чинията се открива реална гледка с мащаб 16 на 16 километра. В коридорите са поместени картини от забележителности в България, а с едно кликване всеки "посетител" може да научи повече за тях.

Тодор и Рафал са измислили име и на един от коридорите, които не са били ползвани в миналото - "Тъмният коридор". В него са поместили своеобразен музей на монумента със снимки, които представят сегашното му състояние. Всеки потребител може да ги докосне и да се телепортира на мястото, на което са снимани.

Проектът дава възможност за телепортация на различни места в монумента, а докосвайки всички надписи, те звучат на английски. Потребителят може да се надвесим над парапета, да погледа в далечината или да клекне, за да прочете някои от надписите.

"Искаме да насочим с този проект вниманието на всички хора от цял свят към състоянието на сградата и ще вложим всички усилия. За нас този паметник не е свързан с политиката, за нас е уникална архитектура, която трябва да има своето бъдеще. Това е и причината да се отърсим от всички комунистиески символи", обясни Тодор Русанов.

Той съобщи, че с колегата му вече са провели консултация със създателя на монумента арх. Георги Стоилов. Той е дал пълната си подкрепа за проекта е и изразил надежда, че работата им ще началото на бъдещата реставрация на паметника.

Представянето на проекта в Шотландия оставило изпитващите без думи. Преподавателите от университета били впечатлени от работата на младежите.

Те обясниха, че оборудването не е евтино, но с напредване на технологиите очилата ще станат много по-достъпни. Компютърните специалисти са убедени, че тяхната работа по паметника на Бузлуджа търпи развитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
4
 
! Отговори
И. Павлов преди 7 години
Аз предлагам да стане център на Уфолозите от цял свят. На входа да пише, УФО-България и без това формата е на чиния. Само трябва да се приеме от парламента и без това нищо не правят, поне да свършат нещо.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Гай *** Ориджинал Да бе извънземни ! А банките Ротшилд ,Ших,Морган ,Варбур финансирали гМаркс -Леви , ГринФелд,Троцки - Бронщайн ,Урицки ,извънземни били . Земни са ,земни .
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От тази чиния може да стане доста хубав хотел или хижа.
13
8
 
22
 
! Отговори
UNIKALEN преди 7 години
Този паметник е уникален като мащаб и инженерни решения за построяването му на този връх .Единствено злобата го разрушава , всички гущери не могат да отидат там и си стоят по камъните .Скоро ще се възстанови , както и Мавзолея на Георги Димитров (борец срещу Хитлер) в центъра на София . Сега се кланяме на Фараони в МОЛ София .
12
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо сергишев не вземе да организира две три тимуровски команди от тараби3 и 4 възраст да спомнат бригадирското движение? И после да водят евросоциалистите да се възхищават на глупостта на каскетите?
11
5
 
9
 
! Отговори
. преди 7 години
От символите на комунизма може и да се освободим, но от такива като Герчо сс тамбурата - никога.
10
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте този луксозен писуар на някой оператор да използва чинята, е га каскетите!
9
17
 
14
 
! Отговори
Петър преди 7 години
Какво може да се очаква от двама шматкове "проектанти" с розови очила.
8
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво общо има "ционисткия" лъв с България ?
7
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сградата е уникална и независимо, че е била построена с определена цел е държавна собственост и е престъпление, че беше оставена да се руши по политически причини. Намира се на уникално място за излети и туризъм, близо до нея имаше прилична ски писта, а наоколо има прекрасни хижи и огромен хотел- бивша резиденция на управляващия. Пътят до там е добър и дано някой проект успее да я възроди-вече с ново значение.
6
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едни други пък искали да копаят дупка в морето под Аспаруховия мост... Всеки луд с номера си, някои - с пълна програма!
5
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
евала за идеята и разработката. Комунофили и комунофоби няма какво да кажат, но понеже става дума за Бузлуджа, се чувстват длъжни да го направят и пускат старите си до болка познати плочи.
4
10
 
25
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 7 години
Много добре.Никога не съм се съмнявал в извънземния произход на комунистите.
3
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То няма да е зле да се възстанови сградата, ако ще и 5 лъва да сложат вместо петолъчка. Сградата е в класацията на "Най-красивите изоставени сгради в света", тоест може да се превърне в туристически обект.
2
9
 
7
 
! Отговори
Ben Gan преди 7 години
Залудо работи - залудо не стой!
1
17
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази статия е събирателен образ на очилата на БКП-БСП , които сложиха през 1944 г. на народа за светло бъдеще . След 45 години , като свалихме очилата лъсна уродливата истина на заблудата .