Сондата "Акацуки" започна да изследва Венера

Тя беше изстреляна преди повече от пет години
Обновена: 28 апр 2016 11:34 | 28 апр 2016 10:39, Елка Василева
5
Сондата "Акацуки" започна да изследва Венера
Снимка: архив, Reuters

Движещата се в орбитата на Венера японска изследователска сонда "Акацуки" започна днес пълномащабното изследване на тази загадъчна планета, съобщава ТАСС.

В работен режим функционират пет от шестте измерителни прибора, монтирани на борда на космическия апарат. Шестият апарат - камерата за проследяване на гръмотевици и електрически разряди в атмосферата на Венера, ще бъде включен през лятото. Японските специалисти се надяват да получат от сондата висококачествена информация.

На 5 април тази година учените от японското космическо ведомство успяха да изменят орбитата на "Акацуки" и по този начин се удвои времето, през което ще бъде наблюдавана Венера. Космическият апарат ще кръжи около планетата 2000 дни, вместо предвидените първоначално 800. Получените досега данни от "Акацуки" се оказаха по-точни от очакваното.

Сондата беше изстреляна към Венера преди повече от пет години. През декември 2010 година беше направен първият опит "Акацуки" да влезе в орбитата на планетата, но той се оказа неуспешен. Специалистите от японското космическо ведомство ДЖАКСА успяха да спасят апарата и да го отправят в орбита около Слънцето в очакване на нов благоприятен момент за приближаване към Венера. Вторият опит, осъществен през декември миналата година, се оказа успешен. Според разчетите "Акацуки" в следващите 2000 дни ще кръжи около Венера по издължена елипсовидна орбита.

Сондата осъществява пълно завъртане около Венера за 13 дни и 14 часа.

"Акацуки" ще трябва да разкрие загадките относно дъждовете от сярна киселина и бушуващите на планетата урагани. Апаратът е снабден с шест различни прибора за наблюдение, сред които пет камери, работещи в различни диапазони - от инфрачервения до ултравиолетовия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: венерасонда Акацуки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
чети повече! преди 7 години
До Анонимен 4Тоя дъжд вали върху неграмотния ти мозък.
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къв е тоя дъжд от сярна киселина ?.
2
0
 
3
 
! Отговори
за неграмотника преди 7 години
До Анонимен 2Руските сонди "Венера" са единствените достигнали повърхността на планетата Венера и единствените предали снимки от повърхността на планетата при жестоките условия от 90-100 атмосфери налягане и 450 градуса по Целзий на повърхността плюс дъждове от сярна киселина и урагани. Това руснаците направиха още през 60-те и 70-те години на 20 век. Останалите държави само летят и от високото заснемат облаците, единствено руснаците имаха куража да приземят сондите си там.
1
0
 
5
 
! Отговори
мда преди 7 години
Колко парадоксално и въпреки това толкова близо до реалността :) Венера е богинята на любовта а планетата има дъждове от сярна киселина и урагани. Но като се замисли човек не е ли точно това и любовта. Може би остава да открият сега и "сладката част" на Венера :)