"Спейс Екс" планира да изстреля капсула към Марс

"Червен дракон" може да кацне навсякъде в Слънчевата система
28 апр 2016 13:52, Елка Василева
18
"Спейс Екс" планира да изстреля капсула към Марс
Снимка: архив, Reuters

Американската частна космическа компания "Спейс Екс", собственост на милиардера Илон Мъск, възнамерява да изстреля своя сонда към Марс през 2018 година.

"Ние планираме да отправим непилотираната капсулата "Червен дракон" към Червената планета през 2018 година", написа Мъск в страничката си в Тwitter.

Въпросният космически апарат ще бъде подобрена версия на вече съществуващия товарен кораб на "Спейс Екс" - "Дракон", който изпълнява мисии на НАСА до Международната космическа станция.

По думите на Мъск "Червен дракон" е проектиран така, че да може да кацне навсякъде в Слънчевата система, а полетът му до Марс ще бъде първото му летателно изпитание.

Новата капсула няма да бъде пригодена за пилотиран полет до Марс, но може да бъде използвана за по-близки дестинации - да достави екипаж на Луната.

"Спейс Екс" предвижда и първи старт на тежката версия на ракетата-носител "Фалкон-9" тази година. Тя ще трябва да изведе до Марс капсулата "Червен Дракон".
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: Марсилон мъскСпейс екс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
8
 
! Отговори
Austin Powers преди 7 години
Така като гледам как вървят нещата, по-големите клубове по авиомоделизъм в САЩ вече имат по-големи възможности и са по-успешни от Роскосмос. Последния междупланетен Москвич за който си спомням, Фобос-Грунт, завърши живота си преждевременно на дъното на Тихия Океан.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
9 Изкараха и изкарват и само след седмица ще изкарат отново , така че буд спокоен .
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Роскосмос = Тико Такси в космоса
5
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
те първо да изкарат нещо в орбита , пък после да мислят за Марс . Иначе думата "мотор" не може да се използва за ракетен двигател , а пък като гледам руснаците колко успешни мисии имат до Марс , едва липроблема е в двигателите
4
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не могат да излетят сега, няма да могат и тогава. Само се канят. И ако този богаташ продължава да се дръвчи скоро ще стане бивш богаташ. Освен ако не си купи мотори от Русия...
3
7
 
5
 
! Отговори
НЯМА НАЧИН преди 7 години
Ако беше произведено в Китай или Русия , дори Сирия съм склонен да вярвам .Но щом е от САЩ съм сигурен че няма да излети даже , камо ли да кацне .
2
9
 
7
 
! Отговори
КОШМАРЪТ преди 7 години
Може! Щом Холивуд му е зад гърба, всичко може. Даже и да разгроми извънземните!
1
5
 
23
 
! Отговори
мда преди 7 години
Има много богати хора на тази планета.. Много от тях знаят как да правят още пари от парите си, но не са мнго от тях тези които имат желание да постигнат нещо още повече... няма как да не се възхитиш на хора които влагат целия си потенциал за осъществяването на такива мечти и цели. Дори и неуспехите им са просто временни пречки...

Спонсорирани публикации