Бразилия наложи забрана на WhatsApp

Услугата няма да е достъпна 72 часа
3 май 2016 12:25, Елена Кирилова
4
Бразилия наложи забрана на WhatsApp
Снимка: архив Ройтерс

Бразилски съдия издаде 72-часова забрана на чат услугата на Facebook WhatsApp в страната. Това е поредният сблъсък между технологичния гигант и бразилското правителство, пише Wall Street Journal

Очаква се забраната, която влезе в сила вчера в 14 ч. местно време, да предизвика вълна от критики, тъй като до известна степен се намеси в животите на милиони бразилци, които използват безплатната услуга за изпращане на съобщения.

“След като си сътрудничихме в пълна степен с местните съдилища, ние сме разочаровани от решението на съдията отново да разпореди блокирането на WhatsApp в Бразилия”, заяви говорителят на компанията. WhatsApp твърди, че не разкрива съдържанието на комуникацията между своите потребители и съответно не споделя такава информация с властите.

Това не е първият път, в който WhatsApp е обект на правни битки в Бразилия. През декември друг съдия блокира WhatsApp в страната за това, че е отказала да сътрудничи за криминално разследване. Забраната беше вдигната след по-малко от 48 часа.

През март бразилската полиция за кратко задържа вицепрезидента на Facebook за Латинска Америка Диего Дзодан за това, че не се е съобразил с иск на правителството за предоставяне на достъп до съобщения в WhatsApp, свързани с организирана престъпност и трафик на наркотици.

Забраната от вчера е част от същия процес, който доведе до арестуването на Дзодан, твърди говорителят на съда, без да дава повече подробности по случая.

WhatsApp е най-популярното приложение за изпращане на съобщения в Бразилия, четвъртият най-голям пазар на смартфони в света. Близо половината от 200-милионното население на странатa използва редовно функциите на приложението за безплатни текстови и гласови съобщения според Facebook. Според портала O Globo за няколко часа конкурентната услуга Telegram е отчела 1 млн. нови потребители. В случай, че някой от бразилските оператори откаже да блокира WhatsApp, е заплашен от глоба в размер на 500 000 реала (127 000 евро) на ден.

След забраната главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг остро критикува решението, определяйки случилото се като “тъжен ден за Бразилия”.

Страната е един от най-големите пазари извън САЩ за Google, Facebook и Twitter.  

Повече технологични новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: бразилияFacebookWhatsApp
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мине се не мине и хоп! статия за WhatsApp. То не останаха хора да го ползват, обаче Шекера не се отказва и навсякъде го пъха. Ми сори, *** не го искаме. Вайбър върши хиляди пъти по-добра работа.
1
1
 
2
 
! Отговори
аматьор преди 7 години
Доколкото знам за да обмениш съобщения между два произволни уеб броузера е нужно да имаш сървер. Нека да предположим, че аз съм зъл терорист и искам да кажа на друг зъл терорист да пали фитила на адската машина. Та му вилкам, ""ей, брато вържи се към супер дайта днес-бг и следи всяка първа статия след 14ч, там ще се появя като Иван и ще пиша коментари с инструкции кога да палиш фитила, а ти ще ми отговаряш като Пешо.."", Толкоз, нито ви трябва уатсъп, нито друго приложение, само един сървер...