Безпилотни коли вече щъкат из Лондон

Британската столица пусна автономните коли на тестове
17 май 2016 12:30,
6
Безпилотни коли вече щъкат из Лондон
Снимка: кадър Youtube

Безпилотно превозно средство в Лондон беше официално пуснато за публични тестове, след като страната отдавна говори за желанието си за иновации в тази посока. В квартала Greenwich се е решило да се тества проекта GATEway, който ще предлага автоматизиран транспорт за доброволци. Целта е след тестовия период да се оцени обществената нагласа към концепцията за автономни коли. Безпилотните капсули се пускат от този месец и ще превозват хора из Лондон, но без да имат шофьор.

Иновативните капсули вече се използват на летището Хийроу, като освен нагласата към технологиите, хората зад проекта искат да проверят дали той ще има влияние върху околната среда, което не са предвидили. Напълно електрическата капсула Ultra Pod се движи по релси, като транспортира пътници между различните терминали на летището. GATEway проектът предвижда точно тези капсули да "слязат" от релсите и да се движат по всички улици в британската столица.

Greenwich е избран като най-подходящ квартал за първите тестове, тъй като този район често се използва от пешеходци и хора, използващи колелета, а те са основната група, от която се търси реакция към безпилотните превозни средства. Доброволците, които решат да се качат в капсулите, ще бъдат интервюирани преди и след своите пътувания, за да се види дали експериментът е бил успешен или не.

"Този проект дава възможност на обществото да изпита какво е да се возиш в безпилотно средство и да реши дали му харесва и му вдъхва доверие, както и дали би го приел като публична услуга, предлагана от управата на града," казва Ник Рийд, директор на изследователската лаборатория към обществения транспорт на Лондон.

Въпреки че целият експеримент се финансира директно от британското правителство, като средствата за сега са около 10 млн. евро, няма ясни знаци кога общественият лондонски транспорт може да предложи официално тази услуга.

Екипът на GATEway ще направи проучвания и към отрицателно настроените хора, за да получи обратна връзка защо не биха участвали в тестовете и какво ги притеснява в обществен транспорт без шофьори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Лондонбезпилотни коли
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.