Как оригамито вдъхноява едни от най-новите технологии?

Какво е общото между 3D принтерите и древното изкуство?
Обновена: 30 юни 2016 12:03 | 30 юни 2016 12:03,
0
Как оригамито вдъхноява едни от най-новите технологии?
Снимка: архив Reuters

Много преди 3D принтерите да се появят на бял свят оригамито е считано за най-креативният начин за създаване на различни форми от плоска повърхност. Начинът на сгъване и развиване на оригами всъщност има голям потенциал за различни инженерни приложения. От смилаеми оригами хапчета, които могат да бъдат алтернатива на неинвазивната хиругия до соларни панели, които могат да се пренасят в сгъната форма в космоса и там да бъдат разгънати, методът на трансформация се използва в какви ли не индустрии.
 
Оригами се използва за трансформация на фигурки от хартия още от 6 век, когато будистките монаси са пренасяли хартия от Китай до Япония. Тъй като хартията е била скъпа и не се намирала лесно, първото оригами се е използвало само за религиозни церемонии. От тогава до сега е минало достатъчно много време, за да видим до къде е стигнало развитието на интересната технология.
 
Първото интересно откритие идва от Каролинския институт в Швеция. Миналата година негови изследователи показаха как серия от "сгъвания" на веригата на ДНК може да доведе до по-добри методи за приемане на лекарства, съобщава TechCrunch. Чрез множество различни "сгъвания" на веригите се получава оригами структура, в която нишките на ДНК са равномерно разпределени във всеки ъгъл. Този метод идва от математичското уравнение известно като Eulerian Circuit, а подредбата на веригите прави усвояването на приемани лекарства много по-бързо и по-лесно за организма.
 
Друг пример идва от Масачузетския технологичен институт, където учени са разработили нов подход за лекуване често срещан детски проблем - гълтане на батерии. Представете си, че може да дадето на детето си, което е глътнало някакъв малък предмет, малко оригами хапче, които ще се разгъне в стомаха му и с помощта на магнит да го изкара много бързо от системата му? За сега това е идеята и е реализирана успешно на живи прасета, но не и на хора. Потенциалът за неинвазивната хирургия и операциите без упойка в този случай е доста голям.
 
Институтът е отговорен и за най-малките самосглобяващи се роботи в света, които могат да ходят, копаят, плуват и накрая да се разтворят в течност и буквално да се изпарят.
 
Те са дълги само 1,7см и са конструирани от магнити и PVC материали, които са сплескани между слоеве лазерно изрязана хартия или полистирен. Когато се поставят до нагорещен предмет, PVC материалът "реагира" и започва да развива оригами структурата чрез предварително зададените гънки. Това "включва" роботчето, което вече се е развило от оригамито, и може да се движи. Тъй като крайната цел на тези роботи е напълно да се разтворят, те могат да се използват за борба с ракови клетки или запушени артерии.
 
Последното нещо, на което TechCrunch се спират, е потенциалът на оригами за подпомагане на космически изследвания заради способността на технологията за компактно съхраняване. Каква е идеата тук? Представете си соларни панели, които да могат да пращат енергия от космоса към Земята. Тъй като панелите зависят от голямата си плоска повърхност, основното предизвикателство винаги е било как да се пратят в космоса.
 
НАСА смята, че отговорът в това се крие точно в умното сгъване.Космическата организация вече работи над прототип, който да може да се прати със совалка в космоса, като при опаковането ще е с диаметър около 3 метра, а при пускането ще се разгъва до впечатляващите 25 метра.
 
Оригамито съществува в продължение на векове, но едва сега учените започват да отключват потенциала му, за да променят света, стига да успеят. Кой би предполагал, че свещените церемонии на будистите от преди толкова много векове биха довели до такава технологична революция?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: оригами3D технологии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари