Смъртен случай с автономна кола на Tesla

Мъж, тествал Model S, е загинал при тежка катастрофа
1 юли 2016 10:44, Бойчо Попов
17
Смъртен случай с автономна кола на Tesla
снимка: Ройтерс

Инцидент, при който шофьор на кола на Tesla Motors – Model S, движеща се на автопилот, е загинал при катастрофа с камион, стана причина за разследване от страна на регулаторите в САЩ. Новината беше съобщена както от властите, така и от Tesla, предава Ройтерс.

Разследването на първия смъртен случай, включващ Model S, работещ на автопилот, се случва след като Tesla и други производителки на коли започнаха да се обединяват около идеята за предлагането на системи, които позволяват на превозните средства да се управляват сами при определени условия.

Националната администрация, отговаряща за трафика по пътищата, заяви, че разследва общо 25 хил. седана Model S, които разполагат със системи за автопилот.

Според Контрола по пътищата на Флорида инцидентът е довел до смъртта на 40-годишния Джошуа Браун на 7 май в Уилистън, Флорида. Случилото ще разпали още повече дебатите в автомобилната индустрия от гледна точка на безопасността на системите, които поемат частичен контрол от шофьорите.

Властите посочват, че най-вероятно катастрофата е станала, когато трактор с ремарке е направил ляв завой пред колата на Tesla на кръстовище.

Производителката на електромобили Tesla заяви в блога си в четвъртък, че „нито автопилотът, нито шофьорът са забелязали бялата страна на ремаркето на камиона на фона на ярко светещото небе, така че спирачката не е използвана.

Цената на акциите на Tesla спадна с около 3%, или 6,28 долара, по време на следборсовата търговия, когато беше обявен инцидентът и разследването му.

Компанията коментира необичайната природа на сблъсъка и заяви, че това е първият фатален случай при повече от 130 млн. мили тестове. По думите на компанията клиентите са длъжни да дадат „изрично потвърждение“, че осъзнават, че автопилотът е нова технология, която още е в развитие.

Технологията все още е в бета режим.  

Oще технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: tesla
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
3
 
! Отговори
Toi преди 7 години
Сталин е казал много вярно .Един загинал е трагедия а много загинали са статистика. Затова не се правете на много умни.
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е водещата новина по немските телевизии днес. Пропагандата започна от сутринта, само това въртят по новините. Да видят всички, че Тесла е голям ***. Да, ама скъпите и лъскави швабски трошки, дето до 5тата година се разпадат са светлинни години назад.
11
0
 
7
 
! Отговори
Dhguifr преди 7 години
В други новини: човек загина след като сам си карал опела. Заключение - хората са опасни! :D
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доколкото разбирам, до този момент това се оказва най сигурния начин за пътуване,чисто статистически,по сигурен дори от пътуване с самолет.А сравнение с пътуване с кола управлявана то човек ,няма да права защото като подледна статистиката на България за 24 часа, лошо ми става.Но е доказателство че дори най сигурната технология ,има пропуски.Урока на "Титаник", отново.
9
1
 
9
 
! Отговори
Много ясно преди 7 години
И "най-умният" компютър не може да се справи с вродената тъпота на повечето хора. В конкретния случай някакъв примитивен реднек, най-вероятно продукт на поколения кръвосмешения и злоупотреба с алкохол е карал трактора като *** нехаейки за правилата за движение по пътя...
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
все още не е измислен софтуер, който да пребори глупостите, които задмониторното усртойство може да сътвори. Тоя спал ли е? Едва ли този автопилот се изключва със слжона комбинация отнемаща 3 минути. Ако си гледаше пътя и беше натиснал спирачката сигурно щеше да е жив. Не виждам какво са виновни Тесла в случая.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко за Тесла, сега ще им скъсат задниците от разследвания. А и останалите автомобилопроизводители само това чакат. Но не разбирам това по време на тестове ли се е случило,или с частен автомобил. Защото ако е тестов шофьор, очевидно работата му е да следи системата, а не да чати. Ако е с частен автомобил, тогава много ме съмнява, системата и законитев САЩ в момента да позволяват да се движиш на автопилот на кръстовища законно. И последно - скоростта трябва да е била висока, за да почине.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственото хубаво е че можеш да си поркаш в колата и да играете белот, докато пътувате към слънчака :)
5
8
 
33
 
! Отговори
# преди 7 години
Това е технологията, която ще спаси много пвоече животи, отколкото която и да е друга технология за сигурност на автомобил. А че са умряли n човека за последните 24 часа от заспали, пияни, невнимателни, дрогирани, преработени, нерпавоспособни, неуравновесени, ядосани, депресирани и т.н. и т.н. шофЕри Един умря в автономна кола = трагедия! 1500+ умряли в катастрофи за ден - статистика!То и ел.коли не можеше да съществуват и хората ги отричаха...
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много нависоко се прицели с този автопилот Мъск. Да си прави ел. автомобилите и толкоз. Жалко за всичко добро, което ще пострада от това.
3
1
 
10
 
! Отговори
Sancta semplicita преди 7 години
"Преводача на гугал"... Мама миа както биха възкликнали жaбapитe...ПреводачЪТ, драги ми Смехурко има опции за самоусъвършенстване и самообучение. Сигурен съм, че ти и толкова няма да преведеш.
2
1
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
До АнонименАми нали е ТЕСТЕР - ако си е гледал фейса си е негов проблем (лека му пръст)!Той като тества трябва да види дали няма проблеми, т.е. да е готов да реагира!След като е в бета, значи още се тества!Аман от разбирачи!
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1За чий ще си вземаш автомобил самоуправляващ се ако трябва да стоиш на мястото на изпитващия? Пореден хамерикански булшит.