Дронът на Facebook за безплатен интернет литна!

Полетът е бил осъществен доста ниско, но е бил успешен
22 юли 2016 14:44,
14
Дронът на Facebook за безплатен интернет литна!
Снимка: архив Reuters

Facebook отдавна говори за плановете си достъпа до безплатен интернет чрез дронове и тази седмица екипът зад идеята обяви поредната стъпка, която е направил за осъществяването на тази идея - първия успешен изпитателен полет на дрона Aquila.

Първоначалната идея е била дронът да литне само за половин час, но тестовете са били толкова успешни, че са увеличили времето до час и половина. Полетът е бил проведен на ниска височина и то доста под тази от 18,000 метра, на която се предполага дроновете да летят, за да осигуряват безплатния интернет.

От екипа казват, че в бъдеще тестовете ще почнат да се правят и на такава височина, но за момента основната цел е да се види дали всички системи функционират правилно - аеродинамика, батерия, контролни функции и други.

Когато всичко се нареди, дроновете ще летят в продължение на три месеца, като ще се захранват изцяло чрез соларни панели. Те ще кръжат над райони, в които достъпът до интернет е труден или невъзможен и ще "стрелят" с лазери, които да осигуряват връзката. Ориентировъчна дата няма, но едва ли ще стане в близките няколко години.

"За да постигнем целта си да летим над отдалечени райони и да доставяме интернет за три месеца, трябва да счупим световния рекорд за най-дълъг полет на безпилотни устройства, захранвани от слънчевата енергия, който към момента е 2 седмици," казва глобалният инженерен ръководител на Facebook Джей Парик в блога пост. "Това ще изисква няколко значителни подобрения, които ще трябва да се направят в науката и инженерството като цяло."

Всички тези технически детайли може би бледнеят пред разговорите, които Facebook ще трябва да води с правителствата на различните държави, за да има разрешение да лети над техните територии. За сега от социалната мрежа избягват да коментират тази тема, тъй като може да опорочи цялата инициатива, преди дори технически да стане изпълнима.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
TAKMO ISLQMSKA DARJAVA 6TE SI PYBLIKYVAT KLUKATA,O6TE PO SVOBODNO I NEPROSLEDIMO
11
0
 
0
 
! Отговори
gios преди 7 години
Затова сега си обръша главата на другата страна на млади години си бях виновен да си страдам от добрината си щото съм го уважавал като човек грешката е моя не знаех *** сега вече знам
10
0
 
1
 
! Отговори
gios преди 7 години
Тия тъи са научени това е вид приятелска благодарност колкото по близо толкова просто двама трима има в тая свера са благодарни цял живот особенно ко си на 50 и си *** ама какво да се прави имал си хора имаи си има и други хора се някои ден си на зор тогава аз ще питам де ти да идеш пък сега бъде интелигентен и съвет зарад жена не ставаи на жена личен опит патих го преди години а тая жена се не знае какво прави зад теб
9
0
 
0
 
! Отговори
gios преди 7 години
Ба оправете тия акуализации бре направо писна актуализираи актуализираи ще зема да ги спра писна ми да не сме вундеркини освена някои да земе да дразни то това на мода из ловеч баси
8
1
 
8
 
! Отговори
Балонников преди 7 години
18 000 метра за дрон...Със соларни батерии...Да в оригиналната статия пише 60000 фута, т.е. 18000 метра, така че Мартине не си виновен ти.Дронът(квадро, окта)коптер е като хеликоптер.юАко еврейчето пусне дрон, летяш по високо от боен хеликоптер, ще спечели следващата световна война....
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Зъкърбърг е роден в Уайт Плейнс, Ню Йорк в еврейско семейство."WikipediaТ'ва изречение стига...
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До didoмного си малък за да ни просветляваш как мислят хора като Зукерберг
5
0
 
5
 
! Отговори
dido преди 7 години
Няма нищо безплатно, така че идеята е друга тук. Гоглето се стреми да дигитализира цялото познание на човека, фейса да включи всички и да знае какво правят, къде са и какво харесват. Защо им е на пигмеите у Африка Интернет? Измислили са нещо и ще хвърлят милиарди да го осъществят.
4
1
 
2
 
! Отговори
Бай Спиро от Суходол преди 7 години
Няма ли пръст в разработката им и Пентагона и да лив крайна сметка ще се осмелят да ги пуснат да летят над Северна Корея. Там се твърди че едва ли не във всяко семейство имало по-няколко коммпютъра и лаптопа, но за това пък в страната официално Интернета. . . липсва !?
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"безплатен интернет"? Дето всеки сайт за улеснение ти добавя малко "бисквитки", не за друго, ами да гледат къде ровиш и от какво се интересуваш, ей така да знаят на кого да я продадат тази информация. Или към браузъра да ти залетят "безплатни" реклами. Въобще една радост настана.... Всеки ден ъпдейт на нещо или трябва да сисменяш устройството, че не е модерно. Пакети програми, включващии и проверка на цвета на тоалетната хартия,която ще използваш.
2
1
 
12
 
! Отговори
Fuck fakebook преди 7 години
Fakebook с нова разузнавателна техника.
1
2
 
10
 
! Отговори
Скуби Ду преди 7 години
Първоначално интернет, после порция ракети! :)