Краят на една ера: Япония спира да прави видеокасетофони!

От 15 млн. в миналото, през 2015 г. продали едва 750 000 бройки
Обновена: 22 юли 2016 13:17 | 22 юли 2016 13:14,
15
Краят на една ера: Япония спира да прави видеокасетофони!
Снимка: Reuters, архив

Последният видеокасетофон, произведен в Япония, ще слезе от поточната линия в края на месеца, съобщи BBC, като цитира вестник "Никей".

Компанията "Фунай Електрик" произвежда оборудване за гледане на видеокасети от 33 години, в последно време – за "Санио" в Китай. Миналата година обаче са били продадени само 750 000 бройки, докато в миналото се е стигало до 15 млн. Освен това, намирането на подходящите компоненти също се оказало трудно за фирмата, пише BTV.

Преди година "Сони" обяви, че спира продажбата на касети "Бетамакс". Двата формата бяха във война в продължение на две десетилетия преди DVD и по-модерните цифрови формати да ги заместят. В Европа от повече от 10 години е почти невъзможно човек да си купи ново видео от известен производител.

Ще има ли "възкресение" на VHS както при грамофонните плочи? Специалистите силно се съмняват – "топлият" аналогов звук е нещо, което отличава винила от дигиталното аудио, докато видеокасетите не могат да предложат нищо различно или по-добро от модерните формати.

"Смъртта" на видеокасетите обаче може да се окаже проблем за институциите, които разчитат на аналогов видеоархив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Япониявидеокасетофон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Качеството в една видео лента се влошава само след 10 години ОТ СТОЕНЕ, а при диска може да остане векове, стига да се пази!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 3 123, за хард дисковете съм съгласен, че изгарят понякога но ако един обикновен диск се пази от надраскване мислиш ли че няма да издържи повече качеството в него при многократна употреба спрямо качеството в една видео лента?
7
1
 
6
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
"видеокасетите не могат да предложат нищо различно или по-добро от модерните формати" Не, не съм съгласен. Само на видео касети мога да си гледам филми с преводи за Хакомат, които в пъти увеличават развлекателната стойност.
6
1
 
17
 
! Отговори
ivo преди 7 години
Преди 2 години произведоха и последната пишеща машина в Индия.Колко промени в един човешки живот......Успехи и здраве на всички!
5
1
 
6
 
! Отговори
до 4 преди 7 години
По принцип си прав, макар че NASA преди петнайсетина години модифицираха VHS касетофони да пишат цифров сигнал, за да прехвърлят архива си от SETI на тях. С тая модификация една касета побира 18GB. Това го направиха за икономии - $16000 с тая разработка срещу милионите за сторидж системата, която им предлагаха различни фирми. Вярно, достъпът до данните е много бавен, но все пак става дума за архив, а не за текущо ползване.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормална тенденция, просто технологиите се развиват. Ползвах CD-та и DVD-та за запис и пренос на данни до 2007 г. После минах на преносими твърди дискове и флашки, а от 2012 г. не ползвам дори и това заради облачните услуги. Последното CD съм го записал преди 3 г. и то само защото клиентът нямаше нищо друго със себе си и не можа да си спомни имейла си (възрастен господин). Още ми се търкалят няколко CD-та и DVD-та в шкафа колкото да има нещо за подобни ситуации.
3
4
 
20
 
! Отговори
123 преди 7 години
По-надежден носител от лентата ня ***.имам касети аудио и видео от 30 г. И още работят. Вече хвйрлям дискове флашки и хярддискове, прасто изгарят.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те, институциите ако не са си прехвърлили вече видеоархивите от VHS, могат вече да забравят. Качеството ще е в ....
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ама още ли ги правят тия машини, мислех, че отдавна е спряно.