Airbus ще прави летящи таксита, тества ги от 2017 г.

Според компанията технологията вече е достатъчно развита
19 авг 2016 11:52,
19
Airbus ще прави летящи таксита, тества ги от 2017 г.
Снимка: Airbus

Airbus, втората по големина самолетна компания в САЩ (след Боинг), си представя бъдещето по един конкретен начин - летящи таксита, управлявани от изкуствен интелект, които са част от проекта на Airbus - Vahana, пише Engadget.

Амбициозният план първоначално звучи почти комично, имайки предвид че тестовете на такива летящи превозни средства могат да започнат най-рано през 2017 г., но пък "технологиите, които са нужни за реализирането на такава идеа, кажи-речи са съществуващи и напълно достъпни", смята инженерът от Airbus Родин Лайасоф. И ще бъдат използвани от втората най-голяма самолетна компания в Щатите, което дава още по-голяма тежест на идеята.
 
Пътниците, които биха имали нужда от такси могат да си резервират място на дрон, който е кръстен от компанията като "zenHop City Airbus", а след това да се прехвърлят на zenHub хеликоптерна площадка. От там те ще бъдат транспортирани до желаната локация на почти същата цена от нормално такси, тъй като разходите за полета ще са намалени при споделено с няколко души пътуване.
 
Ако имат багаж, който искат да носят със себе си, то той ще бъде пренасян с друг дрон - zenLuggage, който пък ботът zenCyber ще пази всяка информация от хакери.
 
Компанията казва, че дизайнът на автономните самолети се пази в тайна, но дава ориентировъчна представа със снимките. Работата по него тече вече 2 години и съвсем скоро може да стане реалност, като се взема предвид и всички регулаторни пречки, които могат да се появят.
 
Идеята за автономен дрон, който да превозва пътници, не е нова, тъй като китайската компания ЕHang вече показа такъв прототип, който дори е правил тестови полети. Но съществената разлика е в мащаба на компаниите - докато китайската е просто стартираща, Airbus разполага с 55,000 служители и хиляди инженери, което и дава много по-голям шанс да реализира тази идея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Airbusлетящи таксита
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе той и Джанго Фет се правеше на голем летящ бакшиш, ама му падна зелката.
13
0
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
До Мартин ИвановМартине, когато преписваш статии, трябва да ги направиш приложими за българския пазар. Преди време в САЩ прочетох следната статия - '' Джеймс Бербатофф е от страната на Кристо Стоичкофф - България, която е с население 9 млн души.
12
0
 
4
 
! Отговори
Мартин Иванов преди 7 години
До загрижените за съдържанието:1. В статията никъде не пише, че Airbus е американска или европейска компания, а че е втората по големина в САЩ, защото проектът се движи главно в САЩ. Справка от сайта на компанията - goo.gl/ucxocN2. Служителите на компанията "надвишават 55,000". Справка от сайта на компанията - goo.gl/p6y4tY3. По отношение на произношението - news.au е източникът, на който съм се доверил, справка youtube.Нека четем повече :) Благодаря за вниманието.
11
0
 
2
 
! Отговори
ddd преди 7 години
Супер, ама Airbus е европейска компания...
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 14"Но ако липсва услужливост на ... интелекта, винаги е добре справка с Google"---Ама, нали и за справката в Google трябва поне малко интелект ... 'Де го при тези "набедени" журналисти?
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наистина сте много ограничени журналистите, които се препитавате от списване в този сайт. Въпрос на знание от обща култура е, че Airbus е най-големият европейски конкурент на Boing. Но ако липсва услужливост на паметта и интелекта, винаги е добре справка с Google, преди да се пусне калпаво преведеният материал от чужди сайтове...
8
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Да ползваш Google Translate може да е много коварно. Да нямаш обща култура за 5 стотинки, но да си журналист, също е голям капан. Airbus - вторият по големина американски авио-производител, а?!
7
0
 
16
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Airbus не е американска компания а европейска, не е втора след Боинг в САЩ, а втора в света след Боинг, директорът на отдел ''Безмоторно летене'' не е Родин Лайсоф, а Роден Лясов.........и служителите не са 55000, а 75000.
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На еърбъс мога да им повярвам. Ако беше обаче някоя руска разработка щях да се скъсам от смях. Ето колко голяма е разликата между СССР и Запада, на Запад строим свръхтехнологични самолети като А380 а там в Сибир стигат най-много до рисунката.
5
0
 
13
 
! Отговори
razgradski pop преди 7 години
Airbus откога стана американска компания???...или това е някаква друга компания която също се казва Airbus...
4
1
 
26
 
! Отговори
sas преди 7 години
Airbus не е втората по големина в САЩ... просто, защото не е американска изобщо.
3
1
 
14
 
! Отговори
мда преди 7 години
Автономни коли, летящи таксита... а *** нахлуват ли нахлуват вече... накрая ще се случи така че няам да сме един и същи биологичен вид...
2
3
 
7
 
! Отговори
А преди 7 години
А путин ще тества космическо-подземни.
1
8
 
3
 
! Отговори
do 1 преди 7 години
Вистеон? Колеги сме значи :)