Как да се преборим с кражбата на интелектуална собственост?

Пиратството нанася огромни щети на индустрията и на цялото общество
26 авг 2016 14:44, Екип на Bloomberg
6
Как да се преборим с кражбата на интелектуална собственост?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След като музикалните продуценти и издателските компании имат претенции срещу това да се разпространява музика по нелегален начин, трябва да се замислим какво предлагат те така, че да са адекватни на днешната среда, която е засипана с възможности за кражба на интелектуална собственост. Това каза музикалният блогър Петко Трухчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Заедно с Елена Кискинова от Българската асоциация на музикалните продуценти той коментира скандала с изтичането на най-новия албум на Бритни Спиърс пет дни преди официалната му премиера на 26 август.

"Този пример показва, че продуцентът не е бил далновиден и не е предвидил това, което може да стане и би коствало милиони. Това ще се отрази негативно и на класирането на Спиърс в World Album Charts, което ще е голямо разочарование за феновете", допълни Трухчев.

По думите на Кискинова случилото се в Мексико е в резултата на грешка на верига магазини за дистрибуция и не е било осъзната политика от страна на продуцентите. 

"Преди няколко години започна проучване сред потребителите и беше определено новите премиери да бъдат обявявани в един ден - това са т. нар. музикални петъци. Има немалко аргументи – преди всичко феновете купуват и потребяват най-много музика в края на седмицата, хората са най-активни в социалните мрежи в петък, събота и неделя. Петък е ден за пазаруване, положителен и хубав ден като начало на уикенда", обясни тя. 

Кискинова допълни, че пиратството нанася огромни щети не само на индустрията, но и на цялото общество. "Това е и икономически проблем, който е свързан с пари, с ДДС, със загуба и за държавата заради пропуснатите ползи."

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От мен към всички баи и повече не ме ин тересува
5
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Управия няма в малкия град сега се прибирам попадаики на квартално парти някаква традиция било хубаво както и дае ние музикалните деици в един малък град за какво сме някога се ядяхме кои повече знае сега като ги няма тия повечето от тях стана простотия защо едно че хора няма едно че просто и злобата и зависта е голяма всеки си мисли чее по голям от другия а дали сее поставял на неговото място надали е водете си умните партита с 10 деца и не ни търсете и без това съм се зарекъл да не стъпвам
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз един такъв постоянно се боря, боря... Много се боря с кражбата на интелектуална собственост... Борец съм. За правда и за правата на интелектуалната собственост...
3
0
 
37
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Стига простотии !Едно реално утрояване на средния доход, ще доведе и до увеличено легално ползване на интелектуална собственост.Не може при 1200 лв. нужни за минимално съществуване и среден доход 600 лв. да очакват ръст на приходите от интелектуална собственост със законови мерки.ДГД корпорациите, паразитиращи върху авторите !
2
0
 
34
 
! Отговори
НТ преди 7 години
Тези пък, за поредния албум на Бръкни СПръст се загрижили да не го свалят безплатно...тя, женицата, ще продаде 20 милиона копия на (олиго)феновете си в САЩ и й е през дилдото, че някъде другаде го свалят без пари.Истинските музиканти в момента продават 15хил. - 45хил. копия, от които изкарват 200хил. Евро между 4-6-членна банда през 2-3 години, но им стигат и продължават да творят...
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледам и се мая как един ми се прави на сърдит и сега за грявам предната седмица засмян се чудвх къде замина една пратка е вече я установих евтиния тая пратка да муе честита ванка може да си натегач днеска ама нема дае се така кило ракия и кило домари не помагат се някъде има пролука