ФБР си призна: Следят ни като на филм!

Заплахата може да е много по-сериозна, ако има злонамерен хакер
Обновена: 17 сеп 2016 09:36 | 17 сеп 2016 09:30, Петя Славова
58
ФБР си призна: Следят ни като на филм!
Снимка: Reuters

Следят ни като на филм! Признанието дойде от висш ръководител на ФБР. Той заяви, че камерите и микрофоните на лаптопи и телефони могат да се ползват за непрекъснатото ни наблюдение.

Съветът - да поставяме лепенки на обективите, ако правим нещо, което не е за пред хора. Доколко реална е опасността да попаднем в мрежите на истински BIG Brother?

На практика всяко устройство би могло да попадне в мрежата на недоброжелателите. Настолни компютри с микрофон и външна камера, лаптопи с вградена камера, таблети и телефони.

Много хора веднага ще си кажат първосигнално, че това не ги застрашава и че не крият нищо. Не е така. Само си представете, че крадец има достъп до камерата на компютъра ви вкъщи. Той ще знае във всеки един момент кога домът ви е празен и какви ценности има вътре. Да не говорим пък, ако залогът е не просто едно жилище, а банка или държавна институция.

Това не е шега. Нито пък нелепа конспиративна теория. А реална опасност, която сериозно заплашва да разкрие личното ни пространство пред света. Затова Митко е взел превантивни мерки. Така, както вече направи идеолога на Facebook Марк Зукърбърг, който позира за снимка, на която се вижда как е сложил лепенка върху камерата на лаптопа си.

"Шефовете ми решиха, че трябва да имат достъп до моя компютър. Впоследствие разбрах, че могат и да ме виждат, и да ме чуват", разказва Димитър Димитров пред Нова тв.

Заплахата може да е много по-сериозна, когато става въпрос за злонамерен хакер. Човек, който може да види къде сме или пък да подслуша важен разговор. Аргумент, признат и от американското разследване.

"В офисите на всеки компютър с камера имаме приспособления, с които затваряме окото на камерата. Правим го, за да не ни наблюдават", обяснява Джеймс Коми от ФБР.

Истината е, че 100-процентова защита от подобни атаки няма. Щом едно устройство, в случая камера или микрофон, е включено и работи, и щом има връзка с интернет, то е уязвимо по един или друг начин.

Връзката с интернет е пътят, по който хакерът влиза там, където не му е мястото. Ако овладее операционната система, оттам очите му са отворени към всичко останало.

"Може да ви вкара допълнителен софтуер, без да разберете. Да го инсталира, да активира камера, да запише изображение и да го изпрати", обяснява Борислав Сестримски от Международната академия за обучение по киберразследвания.

И при най-модерните технологии обаче важи класическото правило. Едно устройство е напълно безопасно, когато не работи. Когато се наложи да инсталираме камера към компютъра си, трябва внимателно да четем всяка стъпка от процеса. Инсталацията винаги пита, кой има достъп до камерата и как се управлява тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отдавна ме не интересува гледах наскоро един го засичам няколко пъти имах чуството че сее лепнал но наи странното бе да го видя на село и по тоя повод да зема да му тегля една дълга и да го пратя при неговите си
44
2
 
3
 
! Отговори
да ,ама не преди 7 години
ФБР си правят вятър на зъбите!Те от космоса вестници четяли,но цял самолет като падна в океана 3 години му търсеха останките!В техниката за послушване освен далавера друго няма.Целта им е да "усвоят"едни пари дето няма какво друго да ги правят.Кой ли сериозен престъпник хванаха като следят всички?Колко престъпления предотвратиха?Явно и техните милиционери по 6-*** лампа сменяват!
43
0
 
3
 
! Отговори
111 преди 7 години
Така си ограничил само видео сигнала.Хората около теб обаче са със смартфони така че нищо не правиш.
42
2
 
6
 
! Отговори
Хакера преди 7 години
Защо си мислите че са създадени смартфоните, смарт телевизорите, таблетите, лаптопите с камери....Та нали това са средства за следене. Аз имам обикновен GSM, лаптоп без камера и съм свел до минимум някой да ме следи.
41
0
 
7
 
! Отговори
камерчо преди 7 години
До Оруел 48те сега въвеждат 360 градусови камери , "за по-пълно изживяване на мига..." ;)
40
1
 
18
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
А бе потя се аз пред някоя виртуална мацка ,пък то се криел някой чичка с нездрави помисли.Ужас.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В големите службите за сигурност няма "малки риби". Защото всеки може да бъде връзка към някой оперативно интересен. Тях не ги интересува какво си ял вчера, интересува ги къде си бил, с кой си говорил и той с кой е говорил.И дали някой по веригата може да им бъде интересен.Така че се следи всичко и всички. И всички са ценни. Фейсбук лицевото разпознаване е по-добро от човешко око в момента, как мислите дали нямат интерес да следят всички камери и микрофони,в случай че някоя златна рибка се появи
38
3
 
7
 
! Отговори
@47 преди 7 години
Ти пък как разбра, че съм от провинцията? OMG? Или че не съм голяма риба? OMG :) Има си различни класове следене. Големите риби са ясни. Но ако сте чели документите на Сноудън, ще ви е ясно, че скандалът стана не заради насоченото следене, а заради ненасоченото. Т.е. това че се следят всички, събират се метаданни и след това се правят статистически обработки и се търсят връзки между хората. Т.е. всеки може да попадне в полезрението им ако е бил в контакт с някой подозрителен и следен.
37
7
 
8
 
! Отговори
Херцог Трън преди 7 години
До Анонимен 45:Моето момиче, ти да не мислиш, че точно теб ще следят от МВР? Някаква провинциална кифла ? OMG :) Нещата, които са написани в статията са истина. Ако решат могат да го направят, но трябва да си някоя изключително голяма риба в мафията, като например Доганчо...
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 31Нямаш никаква представа от реалните неща нали ? Всичката ти информация идва от телевизията и филмите. Най-добре да си мълчиш да не се излагаш..
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да се обърна към службите - ако може да ми включите микрофона на лаптопа, защото много ми трябва. Пък аз може да се разходя гола пред камерата за благодарност. Като се замисля, какво трябва да им правят на тия микрофони дистанционно, след като моя за втори път се разваля. Мдааа. Лепенката отгоре и толкова. Ако не можем да ги спрем да слушат, можем поне да ги спрем да ни гледат. П.С. И да четем стъпките и да не четем няма полза. Ако са много на зор могат и хардуерен бъг да използват.
34
2
 
8
 
! Отговори
Друг българин преди 7 години
До Един българин В грешка си Баьо. Програмата е Viber. Само нея ползвам. Хич не ми дреме за МОСАД. Разберете ние сме ангелския народ на Земята, а те знаете кой. Не могат да ни навредят, даже ни и пазят, за да съществуват.
33
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен42 - А най-спокойна ще е баба ти, когато е покойна...
32
6
 
29
 
! Отговори
DofLife преди 7 години
Аз съм свикнал...следят ме жената, тъщата и любовницата. ЦРУ ми изглежда по-малкото зло.
31
6
 
6
 
! Отговори
Гадорянката преди 7 години
Компа ми няма камера а микрофона го включвам само когато лафя по скайпа :))). Така че съм спокоен. Виж айфоня е друга работа. Абе дреме ми
30
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто решение - десктоп компютър с отделна камера, с вграден микрофон, която се включва в него само когато ще се използва. Телефонът винаги в коридора, в джоб на яке в гардероба, за да се чува когато звъни. Малко мислене се иска от страна на хората и онези ще видят и ще чуят дедовия.
29
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Истината е, че 100-процентова защита от подобни атаки няма."Хахаха, какво стана с оня отворкото Макафи? След като не успя да разбие Iphon-а на серийния убиец, изядели си обувките?!
28
8
 
3
 
! Отговори
Вземайте мерки преди 7 години
Колегите от САЩ доскоро бяха най зле..Подменяни в телата вкл лекари ги зобяха с спец наркотици подавани като лекарства. Сега им монтират микро и нано чипове по страшни даже от тия с които прецакаха Цяла Украйна вижте какви имат Порошенков ,министри и депутати в Киев.
27
3
 
35
 
! Отговори
следен преди 7 години
Посредством вградените чипове - в личните документи и банковите карти се следи всеки! Въпросът е да не ти пука. От друга страна - да знаеш кой конкретно кога го прави. Щото като няма Правосъдие за обикновените хора - има ГОСПОД ! Всичко вижда и въздава Правосъдие ! Божие Правосъдие !
26
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам дали това е вярно или е плод на филмирането на някои хора, но честно казано - не ми дреме! Който иска да гледа, който иска да слуша - аз нямам какво да крия, най-много някой да ме види как си драпам топките пред компа или да ме чуе как си говорим с жена ми, че мтел са ...Да се страхува, който има какво да крие.