Ново 20: Цигарите пазят от Паркинсон и Алцхаймер

Учените тествали мишки – пристрастили се, но пък имало и ползи
3 окт 2016 14:14,
31
Ново 20: Цигарите пазят от Паркинсон и Алцхаймер
Снимка: Reuters, архив

Всеизвестно е, че тютюнопушенето е вредно за здравето, но учени от САЩ са открили, че съдържащият се в цигарите никотин може да осигури защита на мозъка с напредването на възрастта и потенциално да предпази индивида от развитието на невродегенеративни болести като Паркинсон и Алцхаймер, пише в. "Дейли експрес".

Целта на изследването на специалисти от Тексаския медицински колеж е била да проучат ефектите от никотин в различни дози върху апетита, теглото, тревожността и никотиновите ацетилхолинови рецептори в мозъка.

Изследователите са установили в експерименти с мишки, че водещото до пристрастяване вещество в цигарите потиска апетита и вероятно може осигури противосъстаряващи ползи.

Експертите отбелязват, че са необходими по-нататъшни проучвания, за да се потвърди ползата от никотина срещу невродегенеративни заболявания, но не го изключват напълно като потенциално средство в борбата срещу тях.

Учените искат да проучат и дали способността на веществото да потиска апетита и натрупването на тегло обяснява потенциалния му защитен ефект срещу мозъчно стареене.

За целите на настоящото изследване специалистите са разделили мишки на три групи. Във водата за пиене на гризачите е бил добавен никотин в ниски, средни и високи дози, съответстващи при пушачите на запалване на цигара от време на време, слабо и умерено тютюнопушене.

Впоследствие при гризачите от групите на ниски и средни дози не са отчетени нива на никотин в кръвта, нито промяна в храненето или телесното тегло.

В групата на най-висока доза никотин специалистите обаче са отчели понижен апетит, ограничено натрупване на тегло и повече рецептори в зоната му на активност в мозъка. При въпросните гризачи не са наблюдавани поведенчески странични ефекти като повишена тревожност.

"Искаме да поясним, че резултатите от настоящото изследване не трябва да се разчитат като окуражаващи тютюнопушенето. Каквито и ползи да има от никотина, те не са по-големи от вредата от цигарите. Все пак веществото не трябва напълно да се изключва като потенциално лечебно средство", пишат изследователите в сп. "Journal of Toxicology".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
гтф преди 7 години
до къде стигнахме и цигатите вече са по-полезни от храната
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имаше такъв виц:Иванчо казва на Гошко:- Пушенето съкращава живота с 10 години!Гошко:- Глупости, дядо ми е на 80 години и още си пуши катъо кумин!Иванчо:- Да, ама ако не пушеше, сега щеше да е на 90!Та и тия изследвания така ...
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това не е ново а се знае отдавна но поради ред причини не се споменава.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
големи глупости. Познавам пушачи с тежък паркинсон! Може би повечето не достигат до заболяване поради преждевременна кончина
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***, по-***, журналист ...
21
6
 
8
 
! Отговори
Пян Гъ преди 7 години
Като сте почнали да говорите за такива "ползи", кажете с какво са полезни алкохолизмът, наркотиците, кръвосмешението, смяната на пола, сексът с животни, некрофилията и педофилията. Не може да няма някаква полза! Изследвайте по-внимателно и ще откриете. Педофилията напр. кара човек да се чувства доста по-млад. Ако го изследвате, няма начин да не го докажете... Пф-ф-ф, бива простотия, ама чак толкова...
20
0
 
9
 
! Отговори
тази преди 7 години
информация ми е дадена от моя лекар още преди 10 години - така че какво ново има?!
19
1
 
5
 
! Отговори
До 7 Таню преди 7 години
Айде, почна се... Кой кого познавал, пък какъв бил. Само за вметка - много от т.нар. вегани и йоги пушат ( и не само цигари ;), защото нали тютюна се води природен продукт и не са замесени никакви животни и си го ползват като много добро оправдание...
18
0
 
5
 
! Отговори
WTF преди 7 години
Да, иначе щяха да умират на 120.
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никотинът е алкалоид, също както кофеинът в кафето и теоброминът в какаото. Отровен е в големи дози, но в малки количества действието му е подобно като на гореспоменатите (между другото, кофеинът също е отровен в големи дози). Проблемът не е в самия никотин в цигарите, а в катранът и останалите над 500 вредни съставки, които се отделят при пушене, както и въглеродният окис.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горките мишлета... хората си правят ежедневни тестове върху себе си и даже и пари дават за това,а вие ще тровите мишлетата :(
15
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости на търкалета
14
6
 
7
 
! Отговори
WTF преди 7 години
Поредните измислици. Производителите на цигари казват "Само бедните, младите и глупавите пушат".
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 12Дозата, колега, дозата!Който не успява да си озАптва "демоните" си плаща.Няма проблем, човек да е само едно черво и да се присмива на йоги, вегетарианци и пр. "различни".После презрените, дето не умеят да се наслаждават на живота викат: "Бога да го прОсти!"
12
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А от рак на белия дроб пазят ли?
11
1
 
15
 
! Отговори
до Таню преди 7 години
Ами познавам хора, които пушат малко.Между другото основния причинител на рака е катрана и буклуците в цигарите. И да, разликата между лекарството и отровата е в дозата, както бе казано по-долу.
10
0
 
1
 
! Отговори
Hvotre преди 7 години
Kakva krasiva snimka! I v durugoto vestnik ima album s 369 269 podobni krasivi ikoni!:-)
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спрях ги преди години на старо време да пропуша маи
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И сега мишките като се пристрастили, ще ги ползват да откриват контрабандни цигари.
7
2
 
15
 
! Отговори
Таню преди 7 години
Брате, ти колко души познаваш да пушат между 1 и 3 цигари на ден? Нашенецът чади средно по две кутии, щото е чок гъзaр и играч. Т'ва непушачи, йоги, вегани - мани му ги от главата тия изтрещeляци...

Спонсорирани публикации