Корея шамароса Qualcomm с $854 млн.

Наказанието е заради продажбите на чипове за модеми
28 дек 2016 16:50, Бойчо Попов
6
Корея шамароса Qualcomm с $854 млн.
снимка: Ройтерс

Антитръстов регулатор в Южна Корея глоби Qualcomm с 1,03 трлн. вона (854 млн. долара) за нечестни бизнес практики, свързани с лицензирането на патенти и в продажбите на чипове за модеми. От своя страна американският производител на чипове заяви, че ще обжалва решението в съда, предава Ройтерс.

Глобата е най-голямата, налагана досега в Южна Корея, и представлява нова антитръстова пречка пред най-печелившата част от бизнеса на Qualcomm - тази с лицензирането на патенти за мобилната индустрия. Всичко това се случва в момент, в който технологичната компания се сблъсква и с проблеми, свързани с "охлаждането" на пазара на смартфони. 

Комисията по търговия в Южна Корея постанови в сряда, че Qualcomm е злоупотребила с господстващото си положение на пазара и е принуждавала производители на телефони да плащат такси за ненужно голям набор от патенти, като част от продажбите на нейните чипове за модеми.

Освен това Qualcomm е пречила на конкуренцията, като е отказвала или ограничавала лицензирането на стандартни важни патенти, свързани с въпросните чипове, на конкуренти като Intel, Samsung Electronics и MediaTek, посочва регулаторът.

Той нареди Qualcomm да преговаря добросъвестно с конкурентните производители на чипове и да предоговори споразуменията си с производителите на смартфони, ако това бъде изискано от нея. Това може да повлияе на отношенията на Qualcomm с големи технологични играчи като Apple, Intel, Samsung и Huawei Technologies.

Регулаторът заяви, че е започнал разследването на практиките на Qualcomm още през 2014 г. след оплаквания от представители на индустрията, но не разкри кои точно.

Още технологични новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Qualcomm
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Там и в Япония май вече става за живеене.
4
1
 
3
 
! Отговори
600 преди 7 години
До Анонимен 3Е в коя Корея се правят Самсунг бре? Що се правиш на интересен ? Ставаш за смях с такъв обратното на остър въпрос.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нае..а
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коя Корея?Горна Корея или Долна Корея?
1
0
 
2
 
! Отговори
DNS преди 7 години
"шамароса" ?