Nokia се завръща

Новият смартфон, насочен към китайските потребители, струва $246
9 яну 2017 13:00, Бойчо Попов
14
Nokia се завръща
снимка: Nokia

HMD Global, финландската компания, която притежава правата да използва името на марката Nokia за производството на смартфони, представи тази неделя своя първи смартфон, насочен към китайските потребители, който струва 1699 юана (246 долара), предава Ройтерс.

Пускането на устройството на пазара представлява първото излизане на култовата марка от 2014 г., когато Nokia Oyj избра да продаде цялото си подразделение за смартфони на Microsoft.

Новото устройство Nokia 6 работи с Android и е изработено от Foxconn. То ще се продава ексклузивно в Китай чрез онлайн търговеца JD.com, обяви HMD.

"Решението на HMD да пусне първия си смартфон с Android само в Китай отразява желанието за посрещане на истинските нужди на потребителите на различните пазари по цял свят... това е стратегически важен пазар", обяви HMD в изявление.

Nokia някога доминираше на пазара на смартфони, но не успя да се справи с натиска на големите играчи на пазара, а след това избра операционната система Windows на Microsoft за своята серия устройства Lumia.

След сделката от 2014 г. Microsoft продължи да продава по-евтини смартфони с марката Nokia и Lumia, но миналата година се отказа и от двата бизнеса.

През декември HMD придоби правата над Nokia и сключи лицензионна сделка за ползването на марката за своите смартфони и таблети през следващото десетилетие.

Още подобни новини четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Nokia
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Ако трябва да сме по-точни Нокия пуска първия смартфон през 1996 - Нокия 9000 Комуникатор.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до Аз съм 2Я кажи нашия кво точно си написал за OS Symbian-а c++ , дай приложение че да да сме наясно че наистина си писал нещо, за Андро също нашия , или само се правиш на велик писател :) !Нокия си беше и ще си остане най-здравия и качествен умен-телефон който е създаван някога мейди ин Финланд (Юрап) , всичко друго е самозапалващи се *** - включително и огризката.Ще почакаме, пък ще видим кой може и кой не...
8
8
 
5
 
! Отговори
Само Ericsson преди 7 години
Не искам НОКИЯ.ИСКАМ ЕРИКСОН.Ericsson T 39Ericsson R 520Ericsson R 310
7
4
 
9
 
! Отговори
Аз съм 2 преди 7 години
До От 1Точно за Symbian OS. И понеже съм писал за Symbian много години, както и за Android, отговорно мога да кажа,че като OS Symbian превъзхожда Андроид с години... Като стабилност, като възможности за достъп на телефона на ниско ниво, като хардуерни изисквания. Обаче като компоненти си бяха зле, и си останаха зле. А той потребителя се радва на шаренкото, хич не му дреме колко ти трае батерията, или колко ти е надежна OS. Друг проблем си беше, че трябва да си плащаш за да пускаш приложения
6
4
 
6
 
! Отговори
От 1 преди 7 години
Нокиа първи измислиха смартфона, но някакви умници там решиха, че смартфона няма бъдеще и не го развиха. Резултатът го видяхме - Нокиа изостана драстично, Майкрософт ги купиха и те бяха до тук. Аз лично бях голям любител на Нокиа, но до купуването им от Майкрософт. Сега едва ли ще получат доверието ми отново. Не знам за какви смартфони пише номер 2. Това с Simbian OS ли?
5
2
 
9
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
Да умрели бяха, НО забравяш факта, че в Нокия беше внедрен Стивън Елоп с единствената цел - да събори компанията, както и той направи. След това естествено си получи наградата - много $$$ за "мъдрото управление" както и място в управлението на М$.А това с Нокия се виждаше, че ще се случи още 2010-2011. Само те самите не го видяха.
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Microsoft ги купи когато вече бяха умрели. Не съм фен на Microsoft, но тоя път не са виновни :)
3
5
 
18
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Посочи едно нещо коемо Майкрософт не е съсипал?
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДа бе, верно ли не е доминирала ?! Нокия има смартфони от 2004. Тогава някой да беше чул за Android? Нокия умря защото дълго време си лежеше на лаврите, и заряза развитието на ***. "Разнообразието" идваше само от разместване на шорткътите по диспеля, или преименуване на стари приложения. Едно и също.. различна опаковка. И така 5 години. После се усетиха, ама късно либе за китка. iPhone i Android ги смачкаха.
1
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нокиа никога не е доминирала на пазара на смартфони и даже обратното - понеже не разви бизнеса с смартфони, Нокиа изостана и я продадоха на Майкрософт, който окончателно я съсипа.