Чисто ли е Черно море? Вижте в телефона си

Разработиха мобилно приложение, с което да проверим
7
Чисто ли е Черно море? Вижте в телефона си
Снимка: архив, БулФото

Всеки любител на природата вече може да следи състоянието на Черно море и бреговата ивица чрез ново мобилно приложение - Black Sea Watch. Това съобщи днес във Варна Димитър Попов от сдружение "Зелени Балкани".

Приложението е разработено в рамките на проект, реализиран в партньорство с учени от университета в Истанбул и Басейнова дирекция "Черноморски район"- Варна.

Освен да се запознават с биоразнообразието в Черно море, хората могат да качват свои снимки. В приложението вече има над 200 регистрирани потребители от България, Румъния, Украйна, Грузия, Русия.

За да качват потребителите свои кадри, е необходимо да бъде посочена датата и географските координати, където е направена снимката. Приложението дава възможност да се праща информация и чрез електронна поща, обясни Попов.

Данните на любителите всъщност ще помагат и на проучванията на учените, допълни Таня Милкова, началник отдел в Басейнова дирекция. По думите й този тип информации ще бъдат особено полезни при извършването на регулярните изследвания в морето.

Първите подадени от любители информации са доказателство, че приложението ще бъде много полезно, каза още Попов. Той разказа, че са изпратени много кадри на редки птици, характерни растения, дюни.

Най-впечатляващият кадър е запечатал морска костенурка в Румъния, която всъщност е средиземноморски вид.

Има данни, че тази костенурка се е срещала и у нас, но последните информации са от края на 19 век, посочи екологът. Той допълни, че не е ясно как животното е стигнало до Румъния, но се предполага че е доплувало през Босфора.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
Ще видим какво са написали "контролните органи", които са на ясла при Рагин и БАТА. А иначе ще го усетим след това, когато се подрискаме и се изприщиме.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чисто е сега, относително. Но през Авгъз името на морето се променя в Кафяво. Ако не го виждате го усещате с вируса който си носите удома след почивката. А той е Ешерихия коли.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това приложение е много полезно. Чрез него ще си правиш проверките дистанционно без да се налага да те хваща вирусът на мръсотията, ако се прави проверката на място.
3
2
 
9
 
! Отговори
м да преди 7 години
Друго си е да се цопна неподготвен и да остана на повърхността защото морето се е сгъстило в резултат от......
2
4
 
10
 
! Отговори
Абориген преди 7 години
Има данни, че това Черноморие се е срещало и у нас, но последните информации са от края на 19 век, посочи екологът....
1
2
 
19
 
! Отговори
11 преди 7 години
И кво му е полезното на това приложение, като знам къде са тръбите с изпражненията във Варна, Обзор, Слънчев бряг, Равда, Черноморец и Лозенец?