ЕС се изправя отново срещу Microsoft

Този път има опасения за потребителските данни
22 фев 2017 13:07, Бойчо Попов
7
ЕС се изправя отново срещу Microsoft
снимка: Ройтерс

Американският софтуерен концерн Microsoft Corp. се изправя пред координирано разследване от страна на европейските регулатори за неприкосновеността на личния живот, след като не успя да направи достатъчно, за да отговори на техните опасения по отношение на събирането и обработката на данните на потребителите след поредицата от промени в Windows 10 през миналия месец, предава Bloomberg.

Длъжностни лица от Европейския съюз за защита на данните са изпратили писмо до Microsoft, в което твърдят, че остават „загрижени за нивото на защита на личните данни на потребителите“, става ясно от копие на документа, публикувано от холандски регулатор във вторник. Регулаторите от седем страни в съюза са загрижени, че дори и след обявените промени „Microsoft не се е съобразил с основните правила за поверителност".

Базираната в Редмънд, Вашингтон, компания рискува да получи отделни европейски наказателни процедури, ако регулаторните органи установят, че начинът, по който данните на потребителите се проследяват и обработват чрез Windows 10, нарушава националните закони за поверителността. Регулаторите на ЕС, които се срещат на месечна база, са изпратили писмото до главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела и главния директор по поверителността Брендън Линч на 15 февруари.

Агенции от Холандия, Германия, Франция, Великобритания, Испания, Унгария и Словения работят заедно върху проверките над Microsoft, заяви още холандската антимонополна комисия във вторник.

Microsoft се "вслушва внимателно в коментарите на членовете" на групата органи за поверителност на ЕС и „ще продължи да си сътрудничи с работната група и националните агенции за защита на данните", се казва в изявление на компанията във вторник. „Нашите обявени през януари промени, касаещи настройките за поверителност на Windows 10, отразяват нашия ангажимент за защита на личните данни на нашите потребители".

Редица американски технологични гиганти, включително Google и Facebook Inc., са изправени пред все по-голям брой регулаторни пречки, докато органите на ЕС се стремят да ограничат неоправданото обработване на личните данни на потребителите. Нов закон за поверителността в ЕС, която ще влезе в сила от май 2018 г., ще даде възможност на националните регулаторни органи да имат правомощия да глобяват фирмите с до 4% от техните глобални годишни приходи за нарушения.

Припомняме, че ЕК глоби Microsoft с повече от 2,2 млрд. евро (2,3 млрд. долара) през последното десетилетие за различни нарушения, едно от които е обвързването на някои продукти към собствената й операционна система Windows, за да се ограничи конкуренцията.

Вижте още технологични новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Тоя Win10 много опасен. Хя хя хя.
4
0
 
3
 
! Отговори
# преди 7 години
инже, unix не е настолна ОС - ша си я качи и после кво да я прави човека дет иска скайп, фб и да си гледа филми, да си слушка музичка :D linux - определени дистрибуции, ориентирани към домашни потребители - да!необходимо е повече публична информация и обяснение - защо като се закачи камера/микрофон на winboz10 се пращат огомни "тестови" аудио/видео файлове към непознати за потребителя сървъри?опашатото (tails) за по параноичните, а за другите или четене и свобода или ползване на квот им дадат
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Сетила са Мара да са по*ара" .. комай година по-късно.
2
1
 
9
 
! Отговори
на баба ти фърчилото преди 7 години
майкрософт ще го преместят.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз, а и не само аз а и много други от одавна сме се изправили срещу Майкрософт по най-лесния възможен начин - просто не използваме продуктите им. А редно е да се каже, че си изкарваме хляба с ПС.