Киберсигурност 007: Кой, как и защо ни следи в интернет?

Дилемата се изостря – свобода или сигурност
13 мар 2017 13:23, Екип на Bloomberg
9
Киберсигурност 007: Кой, как и защо ни следи в интернет?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дебатът свобода или сигурност се изостря в пространството. Това каза експертът по киберсигурност Борис Гончаров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Според някои данни щетите от киберпрестъпления ще достигнат $3-6 тлрн. до 2026, посочи Гончаров. "Обемът на проблема е сериозен от финансов аспект, което води до драстични последици в икономическата среда".

"Когато настане паника по отношение на подобен тип явление, това се използва като инструмент за създаване на по-сериозни и по-задълбочени методи на следене и контрол".

"Генезисът на проблема в контекста на новите разкрития на WikiLeaks е, че американските служби за сигурност са склонни да трият информация, свързана с техники на атака и по-скоро уязвимости, които съществуват в популярни софтуерни продукти и услуги", посочи експертът. 

Гончаров коментира и стъпките, които трябва да бъдат направени, за да се подсигури една държава по отношение на своята киберсигурност.

"Естония е страната, която най-много работи в тази посока", обясни той.  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Гандолфо преди 7 години
Интерлумпене, с теб отдавна се знаем. Ти преди малко ме разпита, същото направих и аз по отношение на теб. Помни, че сме Избрани ! Жив и здрав с с вери спешъл поздрав - Вая кон диос Какво е жената. От все сърце, друже.
7
0
 
4
 
! Отговори
Гандолфо преди 7 години
Много смешно е на практика. Всеки подслушвач себе си издава на практика. Всичко си разказва-за себе си, за близките си, въобще за всичко на практика. Включваш телевизора - наблюдателят на мрежата мигом проговаря. Включваш компютъра - същото се повтаря. Няма абсолютно никакво значение дали някога някого съм срещал или не. Просто много, много бедна е фантазията на работещите в тази сфера...Въобще не ме притеснява дали ще съм на подслушване и на следене и наблюдение! Съвестта ми е чиста.
6
0
 
7
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
Този поне да си купи още една тениска...
5
0
 
4
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Ако, ако нямаще следене то щеше да има нешто друго. Така, че е без значение да ли ни следят или не нито ще спечелят нито ще загубят. Престъпността не виждам да са я премахнали по този начин. Въпрос на общество и ценности предполагам само това може да даде резултат.
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие сте българин работещ за 600-700 лв и обитавате панелка в "Люлин" или друго панелно гето страната. ЦРУ ви седи чрез телевизора или компютъра ви. Шорош ви мрази и по цял ден мисли как да ви навреди.Ако откривате тези симптоми,незабавно уведомете своя психиатър !
3
0
 
9
 
! Отговори
Internetlumpen преди 7 години
Някои се опитват да се борят с тероризма, но мерките, които прилагат, са толкова ограничаващи, че налагат жестока борба против тях. Така сами по себе си инициират тероризъм вместо да го намаляват. Държавите и техните служби не са това, за което се представят.Следенето създава дисбаланс в обществото, който трябва да бъде поправен. Стигна се до ситуация, в която борбата с врага създава нови врагове, тя не намалява опасността, а я увеличава. Затова, свободата е универсално благо за хората.
2
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не чух нито веднъж звука на буквата "Р" в това интервю. :)
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека ме следят,щом си нямат друга работа.