Мъск стартира компания, която свързва мозъка с компютри

Не е далеч времето, в което ще си говорим директно с машини
Обновена: 28 мар 2017 09:20 | 28 мар 2017 09:15,
26
Мъск стартира компания, която свързва мозъка с компютри
Източник: Reuters

Илън Мъск стартира компания, която ще е посветена на свързването на човешкия мозък с компютри, съобщава The Wall Street Journal.

Вътрешни източници на изданието казват, че компанията, носеща името Neuralink, разработва невронна технология, която ще позволи на хората да си комуникират директно с машини, без да се налага намесата на физически интерфейс. Neuralink е регистрирана като "медицинско-изследователска" компания в щата Калифорния през юли миналата година.

Въпросната технология имплантира електроди в мозъка, чрез които хората ще могат да качват или свалят своите мисли към и от компютър. Това може да позволи на хората да постигнат по-високи нива на когнитивната функция.

Засега Tesla, компанията, която Мъск управлява, отказва да коментира достоверността на твърденията, които The Wall Street Journal съобщи.

Мъск и преди е показвал интерес към въпросната технология, която се нарича "невронна дантела" (neural lace). За първи път той споменава това през 2016 г. на една от конференциите, в които участва, казвайки, че тази "невронна дантела" ще позволи на хората да постигнат симбиоза с машините.

"Най-доброто решение изглежда е да се направи един допълнителен слой на изкуствен интелект," казва Мъск на Vox Code конференцията. "Трети, дигитален слой, който може да работи в условията на симбиоза".

След това го споменава отново на Световната среща на правителствата, която се проведе средата на февруари тази година в Дубай, подчертавайки небходимостта от "сливане на биологичния и изкуствения интелект". Като причина за това посочва ограничеността на биологичния интелект и почти неограничените възможности на изкуствения. За пример дава скоростта, с която се праща информация и от двете страни - хората са ограничени от скоростта си на писане, а един компютър може да праща със скорост един трилион бита в секунда.

Според него невронната технология може да предотврати превръщането на хората в "домашната котка" на изкуствения интелект.

Януари тази година в Twitter Мъск каза и че се готви да съобщи интересна новина по отношение на невронната дантела, така че времето явно вече е дошло.

Той работа и в посока създаването на стандарти за безопасност за изкуствения интелект чрез своята организация OpenAI, която стартира през 2015 г. Нейната мисия е "да подобри дигиталния интелект по начин, който ще допринесе най-много за човечеството", допълва Business Insider.

The Journal добавят и че първите продукти на Neuralink могат да използват импланти за лечение на заболявания като епилепсия или тежка депресия.

Друга компания, която усилено работи в тази посока е Facebook. Чрез тайното хардуерно звено - Bulding 8, компанията разработва интерфейс, който ще позволи на хората да си комуникират с външни хардуерни устройства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво а ментела казали няма промоции че маи са се наработили то и без това не съм видял от тях нищо като хората и надали ще видя ще ги изтрая още малко и оревоар
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Визионер
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аркадаш на кола и карти ли сте бре
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната Рептилска технология
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мъск само събира парите на инвеститори и ги харчи уж за авангардни технологии, но като погледнете в последните 3-4 години всичките му проекти са неуспешни
17
2
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 7 години
Мошенници! Търсят хора с пари да им ги вземат! Ха-ха-ха
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
безумието продължава с пълна сила. или да го наречем - шизофренията.
15
3
 
4
 
! Отговори
Хм преди 7 години
бравос - ся ше ни хакват директно :)а като отидем на лекар и се наложи рентген кво праим с тия токове по мозъка?
14
2
 
4
 
! Отговори
do13 преди 7 години
До Discovery: И от кога правителството работи в интерес на народа. Когато забранят ФЕД. тогава ще ти повярвам
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До аз 14Абсолютно си прав!
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шашмите на Мъск нямат край, ама рано или късно ще бъде за решетките.Има хубава дума на английски за такива тарикати като него - con artist.
11
2
 
6
 
! Отговори
Discovery преди 7 години
До 11:Тука в бг понеже всичко е прокажено и всички си мислят, че и по света на всякъде всичко е корупция, лъгане, мазане и т.н.... Ясно е че човека ще работи в сгъласуване с правителството, щото компании като неговите са бъдещето на Америка.Супер много ме кефи тоя... иначе яд ме е, че след 1000 години няма да мога да видя какъв ще е света тогава, всичко ще е толкова променено. Реално сме се родили 100на години след откриването на електричеството... демек нищо няма да видим интересно :(
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук в България трудно ще се наложи тази технология понеже политиците и голяма част от народа НЯМАТ МОЗЪК!
9
6
 
4
 
! Отговори
Do 10 преди 7 години
До Krom: Какво искаш да кажеш, че Мъск действа в ущърб на американското правителсвто и петролната мафия? И са го оставили да е жив? Истината е, че той не е никакъв изобретател, а сътрудник на правителството. Те така ще го осавят да си направи частна космическа компания. Смех
8
3
 
4
 
! Отговори
Krom преди 7 години
До до 5 - е, не съвсем. Когато технологията се развива достатъчно и бива създаден достатъчно сериозен акумулатор, патента се продава на ... Тексако. Виж филма "Кой уби електромобила", ще ти е интересен. Между впрочем, в него участват и Дани да Вито и Мел Гибсън - като реални собственици - за да не си помисли някой за теорията на конспирацията. Не, просто Буш Старши както и тези преди него, правят и невъзможното за благоденствието на братовчедите си от ОАЕ. И петрола определя съдбата ни.
7
3
 
5
 
! Отговори
снайпера преди 7 години
Как може Х спейса да липсва при такава новина?!
6
6
 
7
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
До Krom: Технологията за ел. мобили я има от над 100 години. Проблемът винаги е бил в акумулаторите. А иначе на тоя приказките му са само големи. Само петни името на големия учен Тесла. Все пак не бива да бъркаме изобретателите с търговците
5
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, че няма да го доживея! То и без това съм без кекс, че жената е с мигрена, та с компютър в мозъка ще съм нонстоп на порнo.
4
8
 
10
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Естествено, че ще стане. На определена цена, да кажем ... която не всеки ще може да си позволи. Както например, автомобилите Тесла, които толкова удобно се появиха ... точно сега. Не, че тази технология не я е имало вече от повече от 20 години. Но ... момента е важен. За технологичното превъзходство и финансовото такова. А това, че всичко се обвива в хуманитарни идеи, просто е част от правилата на играта. И представете си, този който държи ключа към тази технология, дали не Ви владее?
3
7
 
11
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Илън е толкова добър в идеите си, че най-вероятно до няколко години това ще стане :))))

Спонсорирани публикации