Бизнесът до болка се нуждае от спецове по киберсигурност

Имаме стратегия за киберсигурност, въпросът е как се прилага
16 май 2017 15:23, Екип на Bloomberg
25
Бизнесът до болка се нуждае от спецове по киберсигурност
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Австралия, която е една от първите държави със стратегия за киберсигурност, не е претърпяла почти нито една успешна кибератака срещу собствената си инфраструктура, защото се залага на обучение и превенция на служителите, използващи IT ресурс. Докато тук, в ЕС и в частност България, това не се прави методично.

Това заяви в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria експертът по киберсигурност Спас Иванов.

"Има някакви епизодични прояви, приета е една много хубава стратегия. Въпросът е какво следва от нея. В момента бизнесът има плашеща нужда от IT кадри в сферата на сигурността. Тя е много голяма, няма друг сектор, където тя да е по-остра", добави той.

"Ситуацията (след безпрецедентната в световен мащаб хакерска атака чрез вируса WannaCry – бел.ред.) е овладяна дотолкова, доколкото вече е ясна причината и начините на противодействие. Всеки, който желае да противодейства на въпросната заплаха, може да го направи, при това с абсолютно безплатни инструменти", каза гостът в студиото.

"Въпросът обаче е по-обхватен. Превенцията като цяло малко ни се губи, тъй като инструментите, с които бе постигната въпросната атака, са изтекли от американското разузнаване. Хора, въоръжени с тези инструменти, могат да закачат към тях каквото си поискат. По-скоро там трябва да бъде насочено вниманието – какво следва оттук нататък", посочва експертът.

Целият разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като тъпата кабеларка сложим един телефон или един лаптоп и приятно гледане а на тия смешници много им здраве бъдете двупотопни снежинки проявяваите се ми е една дреме пускам си компа и въобще не ме интересува
19
0
 
2
 
! Отговори
АМАН от преди 6 години
снимани от педофили в училища и детски ясли имат специфиченн стрес на женски полови органи..ползват както обемни скенери към камери монтирани от терористи от МОН така и микро камерки чиито сигнал се заглушава до 90 % от терористичните камери на МОН.
18
1
 
2
 
! Отговори
арести за терористи преди 6 години
Масови убиици чрез нагло корумпирани на власт увреждат тежко всички деца в училищата и детските градини..февруари ни увредиха за около 20 минути в класна стая оборудвана с тежко терористична видео сканираща камера с лед спин активни скенери около камерата.Нови камери проучени последните седмици увреждат жертви за броени секунди мигновенно в челен дял на главен мозък.Всички деца имат трайни нелечими увреждания от видео терора поименно..
17
0
 
2
 
! Отговори
обезопасете градове преди 6 години
за следене на униформени с микро чипове от типа наблюдаван след показни широко рекламирани кървави актове вероятно вече са монтирали специални станции на джиесем клетките
16
0
 
2
 
! Отговори
демонтаж на камерите преди 6 години
поне 50 000 камери специална доставка за отработване на масови манипулации чрез обемно обсебване се наброяват в момента.Новите обемни скенери към камерите обезпечават следене на нивото на спец наркотици в телата на милиони жертви едновременно ..
15
0
 
2
 
! Отговори
махайте камерите преди 6 години
Нагли престъпници ползват корумпирани на власт и вече са монтирали десетки хиляди тежко терористични камери и скенери в курорти и градове в училища и детски ясли.СЛужбите за борба с педофилията да знаят че у нас Основния закон забранява видео наблюдението категорично..Виновните длъжностни лица подлежат на затвор..Нови камери се калибрират за тежко терористични мероприятия след месеци..вижте кайро киев истамбул
14
0
 
2
 
! Отговори
Обезопасете се преди 6 години
Верно е Видео терористи продават тежко терористични екрани маскирани като телевизори и монитори във всеки магазин. За летния сезон да предупредим всички собственици на хотели и ресторанти да махнат екраните от ресторантите и фоаетата на хотелите..Облъчването е неодпустимо и клиентите не влизат и не сядат в опасните места..заобикалят ги..В меката мебел и в мивките с е появяват мутанти и патогенни щамове.Не могат да с е измият чаши чинии вилици лъжици>Има вече СПИН камери.облъчват с лед скенери
13
0
 
2
 
! Отговори
митко преди 6 години
Еми нуждае се... да, но докато слагат *** ХР-ки да водят интервютата, които изискват безумни работи (5 години Бакалаварска степен примерно... всеки в IT сверата ще ви каже колко са 5 години за технологиите) и задават въпроси от рода на "като какво животно се определяш" .... НЯМА ДА ИМА ДОСТАТЪЧНО КАДРИ за фирмите в БГ а и не само (споделям това от опит)
12
0
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
Имам усещането, че последните една-две години, всеки инсталирал антивирусна стана "експерт по киберсигурност".
11
1
 
4
 
! Отговори
Стар програмист преди 6 години
Ще ви издам една тайна!Тези които са баш (ама БАШ) специалисти във сферата "Киберсигурност" са разделени на две групи. Първата група се занимава със хакерски атаки, кражба на лични данни, търговия с информация, източване на кредитни карти.....все такива работи.Втората група се състои основно от хора от първата група които са заловени и вербувани от службите за сигурност (най-вече в САЩ, Великобритания, и още няколко големи страни). Почти всички останали са посредствени "специалисти".
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спецовете по киберсигурност до болка се нуждаят от заплащане.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой бизнес точно?надявам се не цитират че магазина в село Х няма системен администратор? :)
8
1
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Няма какво да пазят толкова,
7
0
 
12
 
! Отговори
Пинко преди 6 години
бизнеса с тия смешни заплатки се нуждае от един голям *** та да се усвести и да отидат капиталите кадето им е мястото, а не при някакви бездарници
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бизнеса, дето дава по 500-600 лв. заплати, как смятате, че ще се бръкне за скъпа услуга, която "не му вади пари". Има случаи и на затворил бизнес заради подобни атаки, но като цяло зависимистта на бизнеса в БГ не е толкова голяма (това все пак са мои наблюдения).
5
1
 
18
 
! Отговори
Киро месаря преди 6 години
Изгорял ми салама от какво има нужда бизнеса!Да си внесе бизнисъ кадри от Австралия какъв е проблема ???....Пазарна иконимика нали бизнесъ???Да въ .....у бизнесъ!
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почти всички експерти минаха на частно или в мафията и кибератаките ще се увеличат.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами безработни колкото искаш место да дремем бюрата да се замислят
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не дават повече от 2 бона заплати и няма хора.
1
1
 
33
 
! Отговори
zeus преди 6 години
А бизнесът колко е готов да плати за сигурността си?