US компании с апетити за родни IT специалисти

Образованието ни по компютърни науки – силно, твърди експерт
31 май 2017 12:52, Екип на Bloomberg
25
US компании с апетити за родни IT специалисти
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Висшето образование по компютърни науки в България все още е много силно. Това коментира Дафина Тончева, партньор в инвестиционния фонд USVP в Силициевата долина, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ в САЩ нашата репутация е много добра, а отношението на американците към българските специалисти е много добро. 

По думите на Тончева с голямо желание американски компании биха наели български софтуерни инженери, ако имат такава възможност, като са възможни и опции за дистанционна работа, коментира още тя.

Според Дафина Тончева младите предприемачи в България са поставени в по-трудна ситуация от тези в САЩ, защото няма много опции за набиране на капитал, няма много истории на успешни български фирми в международен план, а същевременно липсват и ментори.

"Много хора се страхуват от началото, от старта на бизнеса", категорична е Тончева.

Тя твърди, че именно историите на успешни български фирми биха дали повече надежда на младите, които искат да стартират технологичен бизнес у нас. Според нея подобна история е тази на Telerik.

Тончева бе категорична, че едни от най-добрите предприемачи са тези, които имат толкова голяма страст към бизнеса, който искат да започнат, че нямат търпение да го направят. Големите компании много често променят хората, като ги учат да бъдат част от голяма компания, от структурирана среда, но не и как да работят в хаос, в малък бизнес.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
6
 
! Отговори
Истината преди 6 години
А някой от вас умници форумни да се е замислял, че думата РАБота идва от Роб; и че работите за разпространението на технологията "интернет и компютри", която е измислена от дявола и основната й цел е отдалечаване на хората от реалността и скъсване на човешките взаимоотношения! Мисля си, че прекарвате по-голямата си част от живота зад монитора, зяпайки символи и цифри...
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чувстваш се по - добре в България, защото се сравняваш с останалите българи, които са зле. Себеусещането е нещо оносително. Но ако сметнеш нещата в коли, компютри, италиански и френски сирена, калифорнийско вино, марково уиски, банани, месо, възможности и т.н. американските заплати при американските условия са си за предпочитане. Иначе нека да заповядат в България фирмите. Ама няма ;). Само тук - таме. Всичко отива в румъния и Русия ;)
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък работя в американска фирма в България и съм повече от доволен! Да в България са по ниски заплатите но за нашия стандарт са повече от високи. За разлика от колегите в САЩ тук има нормален 8 часов работен ден а за отпуската която е 50% по голяма не говорим! Та да заповядат американските компании и да си направят офиси в България не да прикоткват специалисти на другия край на света.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Драги ИТ специалисти, запомнете я тая Дафина Тончева. Ако се мерне някъде в компанията, в която работите или ще работите, бягайте далече.
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Можеш ли да ми обясниш как със 50 000 лева в България се живее по - добре отколкото със 100 000 долара в САЩ? Та там храната е по - евтина, дрехите са по - евтини, колите са по - евтини, къщите - зависи какво и къде искаш, електрониката е по - евтина, за бензина дори не споменавам и т.н. Що приказвате нещастни нещица?
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ няма нужда от ИТ специалисти, както и ЦЕЛИЯ ОСТАНАЛ СВЯТ. Има си достатъчно. Бизнеса се надява със статии като тази да свали заплатите в сектора.П.С. В България също има излишък от ИТ специалисти. И пак така бизнесяа се опитва да свали заплатите, бълвайки излишни кадри.
12
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Индийските комп.специалисти са водещи в света и по брой, и по квалификация. И заплатите им са мноого по-високи от тези тук.Някой тук не е наясно май.
11
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четейки няколко от по-долните коментари, си правя изводите защо действително масово тук се работи за жълти стотинки и само в IТ сектора има нормални заплати. Първо, тези "лоши" според вас комании плащат данъците си до стотинка, а не са като вашите работодатели да ви дават парите под масата и да се хвалите, че сте спестили 200-300лв. данъци. Второ тук с 60000лв. годишна заплата (средно за напреднал специалист в сносна компания) се живее в пъти по-добре, отколкото в САЩ със 100000 долара.
10
4
 
30
 
! Отговори
Сандокан преди 6 години
Хамериканските бизнесмени имат гоУем пробУем с българските ИТ специалисти. И той е, че тук отдавна вече заплатите не са индийски както им се иска. Те искат, ама избягват да споменат темата със заплащането. И като чуят какви пари искаш и такива те питат - "Ти наред ли си? Не може да искаш толкова. Ти си балкански ***. Какво си позволяваш?"Много се обиждат.
9
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
трябват им да ги спасяват от северно корейски и руски атаки защото американските итета са некадърници.янки вън
8
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде чупка на краварите.
7
6
 
33
 
! Отговори
Задобване преди 6 години
Много е спетитно да, добре подготвен персонал да ти работи почти за без пари много ясно.IT-та в САЩ вземат по $100000 на година, живея вече 15г в САЩ и ги гледам как на нашите специалисти дават по $25000.
6
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таа м+ъ+р+ш+а най-вероятно е посредник между Американска и Българска Фирма тоест да ни продаде на Американска фирма за малко пари , да си събира багажа и марш в УСА
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навсякаде кадето моЖа за по малко пари да се направи е АПЕТИТНО
4
8
 
25
 
! Отговори
TOP SECRET преди 6 години
Апетитни били , щото тука за по 1000 $ Заплата а иначе в Щатите не по малко от 10000 $
3
3
 
46
 
! Отговори
Некой си... преди 6 години
Обикновено не работиш за американската компания директно, а през агенция-посредник. Т.е. На Агенцията дават за теб 10 долара на час, а Агенцията ти плаща 5 долара на час. Ти работиш като contractor. Не, благодаря, втори път тази грешка няма да направя.
2
4
 
21
 
! Отговори
Одисей Шопов-Страндж преди 6 години
На говедарите да им работят собствените форумни ***. Те са невероятни специалисти по всичко - от банички до политика и атомни подводници. Та с едно IT ли нема да се справят.
1
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много едностранчиво е да се каже, че едва ли не само от US се интересуват от нашите IT. По цял свят има глад за такива специалисти и битката е повсеместна.