Прецедент в Канада - съд принуди Google да блокира сайтове

Решението може да "вдъхнови" и други страни от Европа и света
Обновена: 29 юни 2017 21:26 | 29 юни 2017 21:23,
3
Прецедент в Канада - съд принуди Google да блокира сайтове
Снимка: Reuters

Google трябва да блокира определени сайтове и домейни в световен мащаб. Това е решението, което Върховният съд на Канада е постановил във вторник, което потвърждава и решението на Британска Колумбия (най-западната провинция на Канада), че интернет търсачката е законно задължена да премахва определени резултати от търсенията извън Канада, съобщава Digital Trends.

Още по темата

Съдиите от най-висшия съд в страната твърдят, че по-долните инстанции имат правомощията да дават разпореждания срещу "всяка компания в света", описвайки Google, която контролира между 70 и 75 процента от световните интернет търсения, като "основен играч".

"Проблемът в този случай е, че нещата се случват онлайн и в световен мащаб," пише в решението си съдия Розали Абела. "Интернет няма граници - естествената му среда е глобалната. Единственият начин да се гарантира, че едно съдебно решение би имало ефект е прилагането му в мащаб, в който Google работи - глобално."

От къде тръгва цялата сага? Делото е Google срещу Equustek, в чиято основа е спор между две компании - Equustek Solutions, производител на мрежови устройства от Ванкувър, и неговия дистрибутор - Datalink Technologies Gateways. Equustek твърди, че Datalink преозначава продуктите му и ги продава като свои, както и че се е "сдобила" с част от собствените технологии на Equustek и започва производството на копирани продукти.

Equustek съди Datalink за нанесени вреди, но компанията избягва разследванието, като се релокира извън Канада, за да избегне юрисдикцията на тамошните съдилища и продължава да продава продуктите си от тайна локация.

Google влиза в цялата история, когато Equustek поисква от търсачката да премахне Datalink от резултатите си от интернет търсенията. Отчасти Google се съобразява като наистина ги премахва, но само на канадския си сайт - Google.ca, но не и на Google.com и други сайтове за различните държави и отказва да премахне изцяло сайтовете на Datalink.

Datalink от своя страна заобикаля блокадата на Google, създавайки нови страници в своите сайтове, които не са блокирани от търсачката.

Следва съдебна заповед от Британска Колумбия, която налага по-широко решение за деиндексиране на сайтовете на Datalink навсякъде по света, което Google обжалва и в крайна сметка губи пред Върховния съд на Канада.

"Това не е заповед да се премахване на словото, което засяга ценностите на свободата на изразяване," пише съдия Абела. "Досега не сме приели, че свободата на словото изисква улесняване на незаконната продажба на стоки."

Решението, което не може да бъде обжалвано, може да има ефекти върху целия свят, тъй като е изявление на общите принципи за правомощията на съдилищата и може да повлияе на тези в Европа, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур и къде ли още не, смята адвокатът Бари Сукман. Според него то може да се използва и и за защита на интелектуална собственост, авторско право и в правото за защита на търговски марки.

Говорител на Google каза, че компанията "преглежда констатациите на съда" и "преценява следващите си стъпки".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации