Колко пенсии плаща един IT специалист в България?

Средната годишна заплата в ИКТ бранша е 35,6 хил. лв.
19 юли 2017 18:23, Екип на Bloomberg
47
Колко пенсии плаща един IT специалист в България?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бавната дигитализация на България поставя под риск конкурентоспособността на българската икономика, въпреки че ИКТ индустрията се развива чудесно като цяло. Има отделни сегменти, които стагнират, и такива, които се развиват много бързо. Това каза Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Pannoff, Stoytcheff & Co, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По оборот ИКТ индустрията в България сумарно надхвърля 10 млрд. лв. за 2016, сочат предварителни данни от проучването на индустрията, проведено от CBN Pannoff, Stoytcheff & Co, каза гостът.

Компаниите, занимаващи се с информационните и комуникационните технологии в България вече са над 14 000, като всяка година стартъпите са няколко стотин, а смъртността е много ниска, добави Стойчев. Те работят в шест отделни, независими сегмента по европейския класификатор за бизнес индустрии и присъстват в 23 сектора.

"За това информацията не може лесно да се извлече от Eurostat или от националните статистики. Трябва да се познават имената на компаниите, бизнесите", посочи той.

"В индустрията са заети 70 хил. души, а ако към тях се добавят и специалистите на свободна практика, то общият брой ще достигне 100 хил. души", пресметна Стойчев.

"По наши данни средното брутно заплащане за 2015 в ИКТ индустрията е 35,6 хил. лв. годишно, като са изследвани 60 000 работни места места в 900 компании. Тази цифра ни гарантира 15-то място в ЕС", каза той.

Какъв е броят на завършващите специалисти годишно? Какъв е ръстът, който индустрията отбелязва по отношение на оперативни приходи в сравнение с останалата част на бизнеса в България? Какво сочат данните за обема осигуровки, които се плащат от бранша и колко пенсии плаща един ИТ специалист?  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
Кол център преди 6 години
35,6 хил. лева годишно !!закъсали сте го хакерчета... един шофьор на камион в българска фирма командирован в Европа взима толкова само от командировъчни !И му трябва само средно образование и да пие по малко от кило седмично...вижте обявите за работа....
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно ИТ е ясно колко плаща като данъци и пенсии - фирмите са предимно западни, заплатите са чисти и по банка. На фирмите им е по-изгодно да са на светло, а не да въртят далавери на дребно. Обаче ми е по-интересно е колко плаща един милиционер и един тъмно-лилав с 10 деца?
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да получават пълните си заплати и всеки да се осигурява, както е в Германия.
31
1
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
поредния *** Мрежев от цифрови системи плащал сметки. толко ,колко левскарите си плащат вересиите.толко.
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В нормалните държави в Европа социалното осигуряване е индивидуално /Германия/,както и здравното имат си собствено конто и се трупат парите за старини. Фирма , Работещ, ДАВАЩ ПРОИЗВОДСТВО, УСЛУГИ , ТЪРГОВИЯ НЕ СЕ ОГРАБВА..Той е на върха на обществото.Тук е на обратно, още социализъм. Всичко е солидарно трупа се на едно в НОИ. И се дърпа на дребно и на едро с привилегиите на шапкари, чантаджии, политици и на долу по пирамидата.Стимул за производство е НУЛА. Стимул за корупция винаги
29
2
 
21
 
! Отговори
Des преди 6 години
Изобщо не ме мъчи, че "плащам" пенсиите на майка, татко, леля, чичо, съседката леля Мария и т.н.- живи и здрави да са дълги години. Тежи ми, че плащам социалките на *** и благата на хрантутници.
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България всеки втори човек е АйТи специалист. АйТи - Ай Ти го направи (че мене ме мързи)
27
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
35 - Е браво, тогава какво си се разперил ?
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
27 - Това е така, защото местните компании и институции, не желаят да плащат. Питат за 20 000 лева, каква система може да им се изгради, а хората им отговарят, че за тази сума, може само да им направят уеб сайт. А и огромната част от индустрията в България е или аутсорс или местни клонове на големите компании. В самата статия е споменато, че родният изостава значително в това отношение
25
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 33,Хич не ни е яд, моята заплата е 7500$
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз се водя It спец, сменям касетките на принтерите, вадя заял лист хартия, преинсталирам Windows, мога да сменям клавиатури и мишки и даже монитор! И за това ме водят IT спец, голям съм спец!
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 25Яд те хвана май, а ? Имам BS по CS от университет в Дания. 2600 лева е максималният осигурителен праг. Да, прекарвам значително време от будния си живот пред клавиатурата и не, социални придобивки няма да търся, защото не ми се налага. За пенсионно отива по 270 лева. Пенсията в България, ме съмнява да просъществува дотогава, с оглед на сегашните събития. Оплакването е, че пенсиите в България, са просто смешни, дори и за хора с високи заплати. В гьол живееш ти.
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Специално в тоя сектор заплатите наистина не са мит,дори само да владееш чужд език и без висше образование имаш шанс за добра стартова заплата а оттам насетне всичко е въпрос на лична амбиция и желание за професионално израстване!Казвам го от личен опит!
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плямпайте си вие,плямпайте. Керванът си върви,троловете лаят. Кой ще е печелившият?
20
1
 
2
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
Шиби-Риби ,явно и ти си кандидат за социална пенсия без трудов стаж.Халосвай се ти ,то времето лети и накрая ще се ухапеш за г..ъ и ще хленчиш колко си велик ама не ти го признават.Ще го ,,докарваш" до под кривата круша невръстни неудачнико.
19
3
 
5
 
! Отговори
До Ранди преди 6 години
Това че не работиш за 2,500 става ясно от поста ти.Провери колко са осигуровките при такъв доход.И второ ако сега се пенсионираш с тази заплата ще взимаш МАКСИМУМА,какви 600 лева са ти в детската глава.А докато дойде време да се пенсионираш заплатата ти и съответно пенсията ще порастнат двойно и тройно.А и вземи учи ,работи за да изкарваш действително толкова а не с с тези ,,кьорфишеци" Народа е казал,,Всяка жаба да си знае гьола".А по цял ден пред клавиатурата-след време на социална.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е ясно колко са ИТ специалистите, доколко са специалисти и за когециалисти, но не виждам нито един читав сайт на държавна институция, та дори и на банка. Супер дървена работа, в сравнение с други европейски страни.
17
1
 
8
 
! Отговори
Баж Хейс преди 6 години
До байхейс"Маса народ" от емиграните в САЩ не са виждали вътрешноста на офис сграда, без да са им дали *** и кофа преди това. Ако работиш като като старши софтуерен разработчик, средно ще взимаш по 110 000 долара на година, но макса може да стигне и до 160 000. А и Сан Хосе (където е Долината) е на 550 километра от ЛА, и не е описателен за цяла Калифорния.
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Нниколко. Хората са си ги изработили пенсиите"Че хората са си ги изработии пенсиите е така. Ама във сребърния фонд има пари за 4-6 месеца. Така че ако не са хората които плащат данъци да наливат осигуровки, след половин година пенсионерите само ще си мечтаят за пенсия. (Примерно ако направят отдръжките за пенсия доброволни, а не задължителни както сега) Относно къде са парите които пенсионерите са изработили, го оставам на някой по-умен да каже.
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До байхейсДа, средната заплата. Но повечето "разработчици" (мноооого широкообхватен термин ползвам), взимат по 2200 до 2500, като добрите и тийм лидерите, заедно с "мерниджейте" могат да стигнат по 6-7 000 на месец, с което средната заплата стига до 35 000 лева. В някой страни от европа, средните заплати, може да стигнат над 75 000 евро на година., а в САЩ се движат около 90 000, в зависимост от щата и позицията. В "Силициевата" Долина, стигат заплатите минават $150 000.