Новите служители в японските детски градини – роботи

Те могат да разпознават децата, да говорят, да мерят температура
9 сеп 2017 18:03,
17
Новите служители в японските детски градини – роботи
Снимка: Reuters, архив

Роботи, разработени специално да се грижат за деца, увеличиха персонала на детски градини в Токио.

Хуманоидните роботи Вево са с добродушен вид - главата им напомня на плюшено мече. Те могат да разпознават децата, да разговарят с тях, да мерят температурата им, да усещат, когато малките не спят спокойно. Роботите вече са изпробвани в една детска градина и предстои да бъдат внедрени в още 26.

Създатели на роботите-детегледачи са групировката "Глоубъл бридж холдингс", която управлява детски градини, и учени от университета на префектурата Гума. Групировката планира през пролетта на следващата година да започне продажбата на роботите, като един ще струва около 37 хиляди щатски долара. 

В Япония има голям недостиг на места в детските градини. В Токио в списъка на чакащите са десетки хиляди семейства. Щатът на служителите в детските градини пък постоянно се съкращава заради недостиг на средства. В същото време броят на майките, които предпочитат да започнат работа, се увеличава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
до 11 преди 6 години
Ами представяте ли си роботи в парламента?На бас,че след една седмица ще си гласуват 3 часов работен ден,15 часова бавна зарядка на акумулаторите с контрол на температурата на акумулатора ежедневна профилактика на дънната платка и останалите периферни устройства,усилена охрана от НСО,редовна доставка на роботки компаньонки,възможно най скъпи смазочни материали за механиката,по модерна климатична система на парламента с многозонов контрол и не знам какво друго.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До един БългаринНе знам, дали е сарказъм или Ен, ни е трудно да се каже в текстова форма, ни за съжаление, ако си отделиш минутка от времето, да прочетеш една страница от Азимов, ще установиш, че цялата му работа е как Тея закони са пълен провал и нищо не работи като хората.
10
2
 
1
 
! Отговори
JJIvanov преди 6 години
АМАН От НАРКОМАНИ НА ВЛАСТ.Искаме намеса от императора на Япония да защити децата от нагло престъпна антич овешка техника вкл маскирана като роботи.Колеги да ползват налична техника вкл мултиспектрална и инфрачервена за да осъдят виновните длъжностни лица увреждащи тежко децата с нагло вредна техника вкл камери,обемни скенери и роботи.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навсякъде, където е нужна човещина, има липса на персонал.За футболисти - няма липса на кандидати.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да купим такива роботи за министри в електронно правителство. Все отлагат електронното правителство и отново назначават некадърни хора.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
айде днес в детските градини,а утре в съдилищата.
6
0
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: Суджуков (номер 5)Виж ми предишния коментар по темата!
5
7
 
12
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Браво! Добре са се сетили японците. Трябва и в нашите детски градини да вкараме японски роботи, така поне родителите ще бъдат сигурни че възпитателките няма да им бият и измъчват децата.Със сигурност роботите ще се отнасят грижливо към децата: Това произтича от първият закон на роботиката, измислен от писателя фантаст Айзък Азимов, който гласи:1. Роботът не може да причини вреда на човек или с бездействието си да допусне на човека да бъде причинена вреда.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да свикват, след време японците ще живеят предимно обслужвани от роботи.
3
1
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
И какво показвате на снимката? Това ли е роботът? Поне покажете едно плюшено мече.
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЕЗУМИЕ! Така малките респект към кого (или към какво) ще си изграждат? Към човек или към някаква си машинария?? Боже, съкрати мъките на тоя свят Боже!
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да и ще могат да им промиват мозъците без вътрешна съпротива :)